Stroke: Nyáron sem kímél
Címlap / Szépség-Egészség / Stroke: Nyáron sem kímél

Stroke: Nyáron sem kímél

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-03-23

A stroke köznyelvi elnevezése: szélütés, gutaütés de gyakran nevezik agyvérzésnek is. Ez egy olyan betegség, ami alattomosan, tünetek nélkül érkezik, és súlyos következményekkel is járhat: 10 szélütésen átesett beteg közül 9 soha nem lesz képes többet úgy élni, mint az agyi érkatasztrófa előtt. 

A Magyar Hypertonia Társaság által indított „Éljen 140/90 alatt!” mozgalom „Tudatos Törődés” alprogramja idén nyáron a stroke és a magas vérnyomás kezelésével kapcsolatos hasznos tanácsokra hívja fel a figyelmet. Cél, hogy az utazások, nyaralások alkalmával se feledkezzünk meg e betegségről, ekkor is tudatosan törődjünk magunkkal, mivel a stroke nem utazik nyári szabadságra!

A stroke köznyelvi elnevezése: szélütés, gutaütés de gyakran nevezik agyvérzésnek is. Ez egy olyan betegség, ami alattomosan, tünetek nélkül érkezik, és súlyos következményekkel is járhat: 10 szélütésen átesett beteg közül 9 soha nem lesz képes többet úgy élni, mint az agyi érkatasztrófa előtt.

A stroke kialakulásának kockázata azonban a magas vérnyomás megfelelő kordában tartásával csökkenthető! Mindösszesen 2 Hgmm-nyi vérnyomáscsökkentés már 10 százalékkal mérsékli a bekövetkezés kockázatát!


A nyári hónapokban – különösen az utazások, nyaralások alkalmával – gyakorta háttérbe szorul a rendszeres és megfelelő kezelés valamint az esetleg korábban már kialakított helyes étkezési szokások betartása. A szabadság alatt nem mindig jut eszünkbe időben bevenni a rendszeresen szedett gyógyszereinket, és nem mindig tudunk ellenállni az étel- és italkülönlegességeknek sem. (Márpedig a megfelelő védelmet – a baj megelőzését – csak a FOLYAMATOS, megszakítás nélküli kezelés biztosítja.)

Nyáron, a nyaralások alkalmával megváltozik az emberek életmódja, elmaradhatnak a kialakult szokásai, vagy egyszerűen elfelejtődik a terápia. Éppen ezért a Társaság mostani kampányának fő üzenete is erre utal: „Ne feledje: a stroke nem utazik nyári szabadságra!”

A szélütés elsősorban az emelkedett vérnyomással áll összefüggésben. A magasvérnyomás-betegség valamint számos egyéb – gyakran a hipertónia mellett párhuzamosan „meglévő” –, szív- és érrendszeri megbetegedések rendszeres és állandó kezelést igényelnek, így rendkívül fontos, hogy a szabadságok, és utazások alatt se „függesszük fel a terápiát”!

Ennek érdekében érdemes a következő gyakorlati tanácsokat is figyelembe venni:
  1. Rendszeres gyógyszerszedés esetén a hosszabb utazások előtt mindenképpen konzultáljunk orvosunkkal!
  2. Az utazás megkezdése előtt – és ne előző este! – ellenőrizzük, hogy a rendszeresen szedett gyógyszereinkből van-e elegendő a nyaralás idejére.
  3. Ha hosszabb időre utazunk, mindig ellenőrizzük a gyógyszereink lejárati idejét! Lejárt szavatosságú gyógyszert soha ne szedjünk be!
  4. Írjuk fel a rendszeresen szedett gyógyszereink nevét és adagolását, így ha esetleg elveszítenénk, biztosan tudjuk pótolni.
  5. Soha ne felejtkezzünk el a gyógyszerek elcsomagolásáról, megfelelő módon való szállításáról! Az autó hátsó ablakában történő „napozás” például egyetlen gyógyszerkészítménynek sem használ.
  6. Ha repülőn utazunk, lehetőleg bontatlan csomagolásban vigyük a készítményeket, az esetleges félreértések elkerülése érdekében.
  7. Nyaralás alatt megváltozik az életvitelünk, így az új napi rutinban is találjuk meg a gyógyszerbevétel lehetőség szerinti állandó időpontját.
  8. Amennyiben magasvérnyomás-betegségben szenved, avagy már stroke-on is átesett, már az utazás tervezésekor fokozottan ügyeljen a napon töltött órák számára!


A Magyar Hypertonia Társaság által életre hívott „Éljen 140/90 alatt!” mozgalom keretében, 2009 őszén indított „Tudatos Törődés” alprogram elsősorban a hipertónia és a stroke összefüggéseinek megismertetésére helyezte a hangsúlyt. A program 2010 első félévében tovább lépett, immár a gyakorlati megvalósítására fókuszálva hasznos és hatékony eszközökkel kívánja segíteni az orvosok mindennapi gyógyító munkáját, vagyis a magasvérnyomás-betegség kezelésén keresztül a stroke kockázatának csökkentését.

A nyári időszakban a Társaság azért is igyekszik hasznos tippekkel segíteni az érintettek mindennapjait, hiszen a fent említett betegségek esetén a terápia folyamatos, gyakran egy egész életen át tartó kezelés, amelynek abbahagyása, vagy nem megfelelő alkalmazása súlyos szövődményekhez vezethet.

Az érdeklődők számos, a magasvérnyomás-betegséggel és a stroke-kal kapcsolatos tudnivalót megtalálhatnak a megújult www.vernyomasnaplo.hu címen elérhető honlapon.

Képek:
piqs.de: Heinz Hasselberg & Anja Gros, Steinfurt - 075 Pillen & Tabletten - Aus der Apotheke
piqs.de: ROLFVOLKER - Schönes Bayernland
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3349 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x