9 masszázs - Mikor melyiket válaszd?
Címlap / Szépség-Egészség / 9 masszázs - Mikor melyiket válaszd?

9 masszázs - Mikor melyiket válaszd?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-12-04

Thai, pránanadi, irodai vagy sportmasszázs? Melyiket válaszd? Most beleshetsz a masszázsajtók mögé, megnézheted, hogy mire számíthatsz bizonyos masszázstípusoknál.  

Rajongó lévén már nagyon sok masszázsfajtát kipróbáltam, sokszor hasonló típusút többféle masszőrrel is, ezzel a módszerrel igyekeztem megtalálni a számomra legmegfelelőbbet. Némelyiket az idők során magam is megtanultam, mert szerettem volna a mélyére nézni, mi is történik a kulisszák mögött.

Nagyon hamar ráébredünk, hogy egy jó masszőrt találni bizony isteni ajándék.

Találhatunk hirdetés útján, barátaink ajánlása alapján, illetve csak utcáról benyitva egy szalonba.

Nézzük milyen masszázsokkal találkozhatunk. A felsorolás korántsem teljes, hiszen mostanában egyre többféle és egyre hívogatóbb nevekkel találkozhatunk. Ez a lista az alapmasszázsokat emeli ki és egy-két érdekesen hangzót is belecsempésztem. Nem tudományos és pontos leírásokat tartalmaz, inkább tapasztalati, élményalapú visszajelzés. Lássuk mire számíthatunk.

Néhány jótanács kezdetnek:
  • Amikor először találkozunk egy masszőrrel, egy pillanatra álljunk meg, nézzük meg, érezzük meg milyen az ember. Milyen a környezet, ahová beléptünk? Amennyiben a legkisebb kétségünk is van, ha úgy érezzük, hogy itt számunkra valami nem stimmel, kedvesen kérjünk elnézést és bátran hagyjuk ott a helyet.
  • Amennyiben szégyenlősök vagyunk és olyan kezelést választunk, ahol nem ruhában történik a masszázs, úgy nyugodtan hagyjunk fent magunkon több alsóneműt és közöljük a masszőrrel, hogy mely testrészeinket kerülje el a kezelés közben.
  • Ha úgy érezzük, hogy szeretnénk ha gyengédebben vagy erősebben történne a kezelés, szóljunk a masszőrnek. Ő is azt szeretné, hogy jó élményekkel távozzunk tőle.
A masszázs azért van, hogy fizikailag és lelkileg is hasznunkra legyen. Általánosan mindegyik típusa oldja a feszültségeket, ellazítja az izmokat, egyensúlyba rendezi a testet, frissít vagy élénkít.1. Tradicionális Thai masszázs

Manapság sok olyan szalon elérhető, ahol csak thai lányok végzik a masszázst. Kecses, törékenynek tűnő testalkatuk ellenére, gigászi erő rejlik vékony kezeikben. Főként angolul beszélnek, magyarul ritkán. Három magyar kifejezést viszont ismernek: „fáj? nem fáj? köszönöm.” Ez általában elég is. Remekül helyrepakolják a testet. Kiropogtatnak, nyújtanak, lazítják az ízületeket. Én csak „hajtogatós” masszázsnak hívom, mivel néha úgy érzem origaminak használják a testem. Rövid és kissé erőteljes arcmasszázs is tartozik hozzá.
A tradicionális, száraz (ruhában történő) fajtáját azoknak ajánlom, akik kevésbé a relaxációra vágynak, inkább átmozgatásra van szükségük.

2. Thai olajos masszázs
Ez a típus főként egyszerű, simító mozdulatokból áll és inkább aromaterápiás kezelés, mintsem intenzív masszázs. Lágy, kellemes, ellazító, pihentető. A hasunkat általában csak kérésre masszírozzák, az arcot minden esetben.
Azoknak ajánlom, akik kikapcsolódásra vágynak és könnyed kényeztetésre.

3. Talpmasszázs (thai, gyógy, reflexzóna)
Thai: A felsorolt háromféle típusból személyes kedvencem a thai variáció. Több okból is. Az egyik az, hogy egy órán át tart. Nemcsak kellemesen átgyúrják a bekrémezett talpunkat, hanem reflexológiai pontok nyomásával is felélesztik a szervezetet, illetve nem állnak meg a talpunknál, hanem combig végiggyúrják, néhol finoman ütögetik a lábat a meridiánok mentén és kimozgatják az ízületeket. Ennek tetejébe a végén kapunk egy rövid fej- és hátmasszírozást is (ezt krém nélkül, ruhán át).
Azoknak ajánlom, akik állómunkát végeznek, akik szeretik a talpon át érkező ébresztő ingereket, akik csak egy gyors felfrissülésre vágynak, azonban a teljesség élményéről sem szeretnének lemondani.
Gyógy: Ez  főként a reflexzónáink mentén történik gyúró, nyomó mozdulatokkal. Általában krémet vagy olajat használnak. Főleg kézzel történik a masszázs, néha azonban előkerül valamilyen segédeszköz is (fa vagy fém), amivel az erősség növelhető, illetve egy pont mélyebben elérhető.
Azoknak ajánlom, akik egy rövidebb, csak talpat érintő felfrissülést keresnek.
Reflexzóna: Ez kevéssé élvezeti, inkább diagnosztikai és gyógyító rendszer. A talpunkon történő lerakódások kézzel történő érzékelésével felmérik a testünk, szerveink állapotát és helyi nyomással, gyúrással segítenek a szervezet tisztító, öngyógyító munkájának. Itt is előkerülhet segédeszköz, általában egy fém kanálszerű forma, amivel intenzívebbé teszik a szervek ébresztését.
Azoknak ajánlom, akik nyitottak az orvosi kivizsgáláson túl alternatív diagnosztizálásra is. Ez a módszer többször fájdalmas, mint kellemes, ugyanakkor nagyon hasznos, jótékony hatású.

4. Gyógy- és Sportmasszázs
Főként fürdőkben találkozhatunk vele. Lehet fél- vagy egyórás. Általában olajjal történik, gyors gyúró, rázó mozdulatokkal dolgoznak rajtunk. Fellazítja a letapadt izmokat, felfrissíti a testet.
A gyógymasszázst általában orvos írja fel és gyakran egyéb fizikoterápiás kezelés mellett alkalmazzák. A sportmasszázs bárki számára igénybe vehető, segíti az izmok rugalmasságának megőrzését, illetve sport utáni regenerálódását.

5. Irodai masszázs
Legtöbbször 20-30 perces hát-, fej-, karmasszírozásból áll, egy speciális székben ülve, ruhában. Gyors stresszcsökkentő, azokat a területeket célozza elsősorban, ahol a napi idegeskedés feszültségeket okoz a testben. Nagyon kellemes, pihentető, relaxáló hatású.
Azoknak ajánlom, akik tényleg rohanásban vannak, akár ebédidőben is igénybe vehető rövid kikapcsolódást keresnek.

6. Yumeiho masszázs
Ez is a ruhában történő masszázsok közé tartozik, a földön fekve. A meridiánok mentén nyomó mozdulatokkal oldja a feszültséget. Kapunk pár kiroppantást az elején és a végén is. Remek stresszoldó. Lehet kérni könnyed nyomással és erőteljes módon is. Ahol fáj, ott kell(ene) méginkább nyomni. Érdemes a saját aktuális fájdalomküszöbünkig elmenni és onnan még kicsit tovább. Ha nem vágyunk terápiára, csak helyreigazításra, akkor ezt mondjuk a masszőrnek és ő kérésünkhöz igazodni fog. Nagyon jól újraigazítja a testet és oldja a testi és érzelmi blokkokat. Általában 60-90 perces és nagyon rövid arckezelést is kapunk a végén. A hasat általában csak külön kérésre mozgatják át.
Ajánlom azoknak, akik nem a gyúró-, simítómozdulatok hívei, akik inkább ruhában szeretnének testüknek felszabadultságot okozni. És azoknak, akik saját kérésükre bevállalják az esetenkénti mélynyomásokat a terápia fokozása végett.
 
7. Mézesmasszázs
Mézzel bekenik a hátunkat, majd először finomabb, később intenzívebb csapkodó mozdulatokkal haladnak végig a gerincünk mentén, majd a teljes hát felületén. A csapkodás hatására felszínre kerülő méreganyagokat a méz magába szívja és ezáltal tisztító, méregtelenítő hatást kapunk. Szintén nem egy könnyed, pihentető kezelés, azonban határozottan felfrissít és a végén „megtisztult” érzést hoz magával. A méz jótékony hatásainak köszönhetően reumás fájdalmak enyhítésben segíthet, migrénre is jó hatással van.
Ajánlom azoknak, akik nemcsak felfrissülésre, hanem tisztulásra is vágynak. Böjtölőknek kiegészítő kezelésként működhet.

8. Sámánmasszázs
Már a neve is különleges. De nem sámánok masszíroznak. Ez valójában nem is masszázs, inkább egyfajta cirógatás, az energiák harmonizálása finom kimozgatásokkal, enyhe nyomásokkal a meridiánok mentén. Nagyon lágyan közelít a testhez. Fájdalomcsillapító, relaxáló, pihentető. Beigazítják a testünket, átmozgatják az ízületeket. Ruha nélkül, krém nélkül történik. A végén kellemes, bizsergő érzések keringenek bennünk, ahogy kicserélődtek, megújultak az energiáink. Hosszabb, finom arcsimításban is részünk lesz.
Azoknak ajánlom, akiknek nemcsak testi, de lelki törődésre is igényük van és nyitottak az alternatív módszerek iránt.

9. Pránanadi tibeti masszázs
Tibeti kolostorokból érkezett hozzánk a módszer. Itt is ruhán át történik a masszírozás, a földön fekve. Nagyon aprólékosan, szinte centiről centire átgyúrják a testünket kifinomult, főleg kis körkörös mozdulatokkal. A lábujjunk csücskétől a fejünk tetejéig elöl-hátul egyetlen pici helyet sem kihagyva kap a testünk felfrissülést, oldást. Itt vannak speciális rezegtető mozdulatok is egyes területein a testnek, amik kifejezetten kellemesek. Itt a hasunkat is átmozgatják olyan módon, ami kifejezetten jó a bélrendszernek. E masszázs energetikai sajátosságai miatt az egyetlen kimaradó pont fülünk. Általában 60-90 perces, fiatalító, megújító, igazán kellemes, energiával feltöltő kezelés.
Azoknak ajánlom, akik szeretik ha aprólékosan és hozzáértéssel nyúlnak a testükhöz a ruhán át. Ha nemcsak testileg, de lelkileg is töltődnének.

Egy masszázs akkor jó, ha neked jólesik, ha jó érzéssel kelsz fel az ágyról/matracról és szívesen visszamész legközelebb is. Az éppen aktuális hangulatunktól, testünk igényeitől is függ, hogy mikor melyik fajtát választjuk.

    
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 7373 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x