Csodaszer fertőzések és élősködők ellen: Fokhagyma mint...
Címlap / Szépség-Egészség / Csodaszer fertőzések és élősködők ellen: Fokhagyma mint gyógynövény

Csodaszer fertőzések és élősködők ellen: Fokhagyma mint gyógynövény

Forrás: Vegafood
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-05-18

Együnk-e melegben fokhagymát? Tudtad, hogy a stresszt fokozza, és inkább kerüljük a fokhagyma evést, ha idegesek vagyunk? (Egyébként láttál már ideges görög kecskepásztort? - naugye ..) A fokhagyma gyógynövény, gyógyhatásai már szinte az őskor óta ismertek, és szinte mindenki tudja, hogy jót tesz, de azt kevesen gondolják, hogy mennyi mindenre való!  

Az évelő fokhagyma ízletes gerezdjei valódi csodaszernek számítanak

Az ájurvéda elsősorban a fokhagyma azon pozitív hatásaira összpontosít, amelyet az emésztésre fejt ki, meghűlés és a szervezet renyhe működe során; ugyanakkor figyelmeztet arra is, hogy nem megfelelő használata például érzelmi stressz és tikkasztó forróság alkalmával. A Rasona jelentése: aminek nincs íze; maga a szó a rasa, vagyis íz és az una, azaz hiány, szavak összetételéből származik, mivel a fokhagymában nem található meg a savanyú, fanyar íz.                   

Összetevők:
  • Illóolajok – alliin, ami sajtolás útján allicinné alakul; diallil diszulfid
  • Gyanta
  • Germánium
  • Glükokininek

Gyógyhatások:  Szélhajtószer, féregűző szer, értágító szer, köptetőszer, koleszterinszint csökkentő, valamint antibakteriális és gombaölő szer.

Emésztés: A fokhagyma az a klasszikus népi gyógyszer, amelyet gyomorbántalmak, emésztési zavarok esetén alkalmaznak, mint például a szélszorulás, bélgiliszták és élősködők által okozott betegségek, fertőzések, vérhas, tífusz, ételmérgezés, candida albicans (fehér sarjadzó-gomba). A gyógynövény azon képessége, hogy eltávolítsa a szervezetből a kórokozó baktériumokat anélkül, hogy károsítaná a természetes bélflórát, rámutat arra, hogy a fokhagyma több mint egyszerű „népi antibiotikum”. Mivel kitisztítja a bélflórát, ezért néhány napig megerősödhet a bélgázok kibocsátása. Nagyon hasznos abban az esetben, ha a bélrendszer emésztést szabályozó kapha működésében (kledhaka kapha) vagy a lefelé áramló levegő (apana vayu) működésében rendellenesség mutatkozik, mert kitisztítja a nyálkát és a gázokkal kísért felpuffadást is. A renyhe működésű májat is serkenti.

Tüdő: Az apró fokhagymafejek kiváló gyógyhatással vannak a tüdőre; az illóolaj pedig kitűnő hatással bír az apró hörgőkre és léghólyagokra, amelyeket megtisztít; ennek hatása érezhető a lélegzeten is. Tehát a fokhagyma erőteljes hatásával feloldja az eltömődéseket. Mivel fiatalító hatást fejt ki a váta dósára, ezért elősegíti a levegő szabad áramlását, különösen a felfelé áramló levegő (udana vayu) és a fejben, valamint a mellkasban szétáradó levegő (prana vayu) esetében. Mint köptetőszer előmozdítja a nedves és ragacsos nyálka feloldását. A fokhagyma nagyon hasznos gyógyszer a klasszikus kapha szimptómákkal kísért megfázásokra – hurut, nyomasztó, fáradt közérzet, renyheség, étvágytalanság, reszketés, fájdalmas, sajgó végtagok, izomfájás. A fokhagyma segít kitisztítani az eldugulásokat és az amát azáltal, hogy bőséges izzadást okoz.

Immunrendszer:
A fokhagyma javítja a szervezet immunrendszerét és egyben közvetlenül eltávolítja a kórokozókat. Funkcióját tekintve működhet úgy, mint egy betegséget megelőző szer vagy orvosság, illetve úgy is, mint egy már kialakult betegség, fertőzés elleni gyógyszer.

Szív: A fokhagyma közvetlenül jótékony hatással van a szívre azzal, hogy lecsökkenti a kapha és az ama mennyiségét a plazma-, a vér- és a zsírszövetekben (rasa, rakta, medha dhatu), amelynek hatására lecsökken a vér koleszterinszintje és mérséklődik a rögösödés; emiatt a fokhagyma potenciális szer a trombózis és visszértágulás kezelésében. A fokhagyma alkalmazása a kapha és váta típusú személyek atherosclerosis (az artériafal megkeményedésével járó érelmeszesedés) elleni kezelésében, illetőleg annak megelőzésében nagyfokú bölcsességre vall. Mint vérkeringés serkentő a fokhagyma felmelegíti az egész testet. Ez a fajta, vérkeringésre és artériákra kifejtett szabályozó tulajdonsága és hatása továbbá abban is megmutatkozik, hogy vagy lecsökkenti, vagy megnöveli a vérnyomást a szóban forgó személy egészségi állapotától függően – vagyis kiegyensúlyoz, helyreállít és szabályoz is egyben.

Külsődleges használat:
A kapha-váta által okozott bőrbetegségek terén a fokhagyma egy nagyon hasznos szer, amit pépként, vagy olajként alkalmaznak; még olyan betegségek esetében is lehet alkalmazni, mint például a kopaszító sömör vagy ótvar, a gombás fertőzések és a fülfertőzések. Ezen kívül a külsődleges olajos kezelések jótékony hatással vannak még az ízületi gyulladásokra, az isiászra és az ödémára vagy vízkórra.

Más gyógynövények >>

Kontraindikációk: Ne alkalmazzuk terhesség idején, mert a fokhagyma csípős és savanykás ízei megzavarhatják a magzatot, de terhesség után, a szoptatás ideje alatt fogyasztása nagyon kedvező. Alkalmazása akkor sem javasolt, amikor a vér fertőzött; illetve bőrbetegségeknél, vagy vérzésnél. A pitta dósa által okozott más jellegű problémáknál, gyomorsavtúltengésnél, túlzott hőmérséklet által okozott magas vérnyomásnál, fekély esetén sem javallott a használata. Mivel túlságosan stimuláló hatású, ezért használata ellenjavallott korai ejakuláció és magömlés esetében is.

 
Biztonsági előírások: Legyünk körültekintőek a trombocita ellen gyógykezelt páciensek esetében
, mivel erősítheti ezeknek a gyógyszereknek az alvadásgátló hatását. Nincs közvetlen bizonyíték, hogy a fokhagyma kölcsönhatásba lép a warfarin nevű gyógyszerrel (olyan antikoaguláns gyógyszer, amely csökkenti a vérrögképződés esélyét), de legyünk óvatosak. Ezen felül legyünk elővigyázatosak az alacsony vérnyomás elleni gyógykezelés esetében is, mivel a fokhagyma csökkenti a diasztolés vérnyomást. Mindenképpen kerüljük a fokhagyma fogyasztását bármilyen sebészeti beavatkozás előtti 10 nappal. Pozitív kölcsönhatás léphet fel a sztatin típusú, koleszterinszint csökkentő gyógyszerekkel és ezáltal megnő a koleszterincsökkentő hatása, emiatt fokozott ellenőrzés ajánlott.

Adagolás: 1 – 3 fokhagymagerezd naponta vagy szárított formában 6 – 15 g/nap.

A fokhagyma gumója csípős, a levelei keserűek, szára összehúzó hatású, a szár végei sós ízűek, a magvak pedig édesek.

A váta dósa erősítésére használt tonikként legjobb, ha előtte kisütjük ghíben.A fokhagymát olajban, vagy sós lében, savanyítva, esetleg csípős ízesítéssel el is szokták rakni, kisebb üvegekben. Az oroszoknál és az arab világban kedvelt csemege. A jókora olívák közepéne is előszeretettel helyeznek fokhagyma gerezdeket. (Ez a finomság szinte minden szupermarket polcán megtalálható.)  A recept roppant egyszerű, hiszen az enyhén sózott megpucolt foghagymát olívaolajjal öntik fel, igény szerint fűszerezik. A fokhagymás olajat is felhasználják, húsok, saláták ízesítésére. 

A fokhagyma hatása a lélekre

A fokhagymát szigorúan a rajas guna (a szenvedély minőségére jellemző) kategóriájába sorolják, avagy szenvedélyességet gerjesztő növénynek tartják. Hevítő és átható tulajdonságai túlfokozzák az elme működését és vágykeltő hatásúak. A fokhagyma felettébb alkalmatlan élelemnek számít azok számára, akik a sattva (jóság minőségére jellemző) életvitelt folytatják, vagy a szellemi jógát gyakorolják.

Ha fokhagymát szedünk vagy fogyasztunk, kerüljük az olyan tetteket, amelyek túl sok hőt fejtenek ki (pl. testedzés, napozás, indulatossággal járó tettek) azért, hogy maximálisan kihasználjuk a növény gyógyhatását és elkerüljük az egészségi állapot súlyosbodásának minden lehetőségét.


 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 8508 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x