Kánikula: Súlyosan káros lehet
Címlap / Szépség-Egészség / Kánikula: Súlyosan káros lehet

Kánikula: Súlyosan káros lehet

Forrás: Dr. Info
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-14

A rendkívüli nyári meleg nemcsak kellemetlen lehet - kivételes esetekben a kánikula akár halált is okozhat. A szakemberek szerint azonban az ilyen esetek elkerülhetőek és kis odafigyeléssel megelőzhetőek, csupán óvatosnak kell lenni akkor, amikor a hőmérő higanyszála túl magasra kúszik fel. Amikor a kánikula már elviselhetetlen. Az egészségkárosító hatások elkerülése. 

A rendkívüli nyári meleg nemcsak kellemetlen lehet – kivételes esetekben a kánikula akár halált is okozhat. A szakemberek szerint azonban az ilyen esetek elkerülhetőek és kis odafigyeléssel megelőzhetőek, csupán óvatosnak kell lenni akkor, amikor a hőmérő higanyszála túl magasra kúszik fel.
Hogyan úszhatjuk meg a kánikula egészségkárosító hatásait?

A legnagyobb veszélyben a legfiatalabbak és a legidősebbek vannak, valamint a krónikus- és mentálisan betegek és azok, akik vérnyomáscsökkentőt vagy vízhajtót szednek. Az erős, fiatal felnőttek szempontjából is rizikós lehet azonban a hőség, ha tartósan végeznek megerőltető fizikai munkát a tűző napon – írja a HealthDay.

Az orvosok szerint fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogyan kerülhetjük el, hogy a nyári időszak végzetes legyen. Ehhez csak néhány apró szabályt kell betartani, amik életet menthetnek.

Kánikula

A nehezebb munkákat például igyekezzünk elvégezni reggel, vagy hagyjuk estére. Ha mindenképpen kint kell lennünk napközben is, tartsunk rendszeresen szüneteket árnyékos helyeken, hogy a hőháztartásunk helyre tudjon állni.

A legnagyobb veszély a hőguta, amely a hyperthermia egy előrehaladott esete. Ha ilyen eset fordul elő, az azt jelenti, hogy a test több hőt termel vagy vesz fel, mint amennyit fel tud dolgozni. A hőguta kialakulása ellen a szervezet izzadással védekezik. Ennek folyamán sok folyadék távozik, amit a nap folyamán feltétlenül pótolni kell.

A szakértők azt tanácsolják, hogy a déli órákban ne menjünk a napra, tartsuk olyan hűvösen otthonunkat, amennyire csak lehet (napközben ne nyissuk ki az ablakot, éjszaka, amikor hűvösebb van, viszont igen), kevesebb főtt ételt együnk és igyunk sok vizet.

Ha nem rendelkezünk légkondicionáló berendezéssel, tusoljunk naponta többször langyos vagy hideg vízzel, és napközben lehetőleg ne kapcsoljuk be a tűzhelyet vagy a sütőt.
 
A tea, a kávé és az alkohol nem segít
A kánikulában nem árt kerülni a nehéz ételeket és az alkoholos italokat sem, mivel ezek is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy testünk gyorsabban melegedjen fel, vagy hogy észrevétlenül kiszáradjunk.

A kiszáradás elsősorban a gyerekeknél, az időseknél és a betegeknél lehet veszélyes, valamint azoknál, akik nem szoktak sok folyadékot inni. Amennyiben valaki nem iszik eleget, kiszáradhat, azaz nem tud izzadni, aminek következményeként gyorsan emelkedni kezd a testhőmérséklet.

Kánikula

A testhő emelkedésével az áldozat egyre zavartabb lesz, egyes esetekben úgy viselkedik, mintha részeg lenne. Ha ilyen állapotot észlelünk, vigyük hűvös helyre, vagy az árnyékba, lazítsuk meg a ruháját és ha van rá lehetőség, hideg vízben fürdessük le, hogy testhőmérséklete normalizálódjon. Hőségben legjobb vizet fogyasztani, mivel az alkohol, a tea és a kávé vízhajtó hatású, ezért dehidratáló.

Nő a bőrrák kialakulásának veszélye
A nagy meleg miatt megnő a bőrrák kockázata is, mivel ilyenkor az emberek szívesen napoznak. Csak Nagy-Britanniában évente 50 ezer ember lesz bőrrákos, pedig a betegség sikeresen gyógyítható.

A 15 év alatti gyerekek esetében a súlyos leégés a melanóma (a bőrrák egyik legsúlyosabb fajtája) kialakulásának egyik legfőbb oka. Ebben az esetben is a világosabb bőrűeknek jobban oda kell figyelniük.

Forrás: Dr. Info

(Fotók: piqs.de - diala: Ringelrein in Mittelmeer; Rosana Prada Flowers and Sun)

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4441 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x