Szemránckrém és hajszínvarázs: a búzavirág
Címlap / Szépség-Egészség / Szemránckrém és hajszínvarázs: a búzavirág

Szemránckrém és hajszínvarázs: a búzavirág

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-05-28

Égi virág a búzavirág, legalábbis egyik népi elnevezése szerint. A tapasztalat szerint minél több neve van egy növénynek, annál régebben és szélesebb körben ismert. A búzavirág ősidőktől velünk van: már Tutanhamon egyiptomi fáraó sírjában is olívaleveleket és búzavirágot tekertek egy papíruszhéjba halotti koszorú gyanánt. 

A kékszínű tüneményt imolának, kékkonkolynak, vagy zsukollatnak is mondják, de nemcsak nevei csengenek szépen (latinul például: Centaurea cyanus), külseje is igen mutatós. Habár gyomnövény, égszínkék virágainak festéke számos gyógyító anyagot hordoz. Tulajdonképpen az egész növényből csak a virágot hasznosítjuk. Egész Európában igen elterjedt növény, szürkés színű szálas, néha hasogatott levelekkel, melyek fonákja pókhálósan molyhos.

Bár a legelterjedtebb típus sziromlevelei kékek, akadnak vörös, lilás, fehér és egészen feketébe hajló sötétbarna virágzatú példányok is. A gyógynövénytúrák egyik kedvelt látnivalója a mezsgyék és búzatáblák gyönyörű lakója. Gyűjtési idejében (gyogynovenyturak.hu), június-augusztusban gyakran találkozhatunk különleges színével kalászos vetéseken, törmeléklerakókon.

Mivel a vetések gyomnövénye, több helyen is a pusztulás szélére került a vegyszeres gyomirtás miatt. Angliában a Plantlife nevű növényvédő szervezet be is választotta a búzavirágot a fokozottan támogatott növényei közé (ők 101 ilyen növényt tartanak számon).

Gyom- és gyógynövény
Szerencsére számos kertben is megtalálható, hiszen káprázatos szépsége a dísznövények sorába emeli a gyomok közül. Vetése április hóban történik, de nem frissen trágyázott földbe, gyűjtése pedig nem sokkal a virág nyílása után, mert különben szép színét szárításnál elveszti. Ez gyógynövényként történő alkalmazásánál nagyon fontos, hiszen a hatóanyag a virág festékében található.

Ha napfényen szárítjuk, szintén elveszti színét. Minél szebb színt sikerül megőriznünk, annál értékesebb szirmokhoz jutunk. A keserűanyag, cseranyag, ásványi sók, és antocián festék keverékét kivonat, tea* vagy az összezúzott szirmok formájában régen szemkötőhártya-gyulladásra használták borogatásként, de szívnyugtató, vérnyomáscsökkentő szert is nyertek belőle, és torokgyulladás elleni öblögetésre is ajánlották.

Érdekes, hogy Franciaországban a koraújkortól a búzavirág a legelterjedtebb szer a fáradt szemek felfrissítésére, de azt mondják, csak a kék szemekre. Furcsa mód a barna szemekre mást a jánlanak, mégpedig a nagy útifüvet (latinul: Plantago major). A szárított virágok enyhe hashajtóként hatnak, és tonizáló tulajdonságuk is van: erősítik a szervezetet a fertőzések ellen, jótékonyan hatnak a májra.

*Tea szemgyulladásra, toroköblítésre: 5-10g szirmot fél liter vízzel leforrázunk, állni hagyjuk 10-15 percig, majd szűrjük. Naponta többször borogatunk, öblítünk vele.

Csak a kékre emlékezem...
A teát önmagában nem fogyasztjuk, többnyire más gyógykeverékek alkotórészét képezi. Ezen keverékek általában görcsoldó, étvágyjavító teák Szép színe miatt egyéb teák része is lehet színfokozóként. Leghíresebb példa erre a Twinings Lady Grey teája, mely a búzavirágnak köszönheti gyönyörű színét. Ugyanezen, "dekorációs" okoknál fogva gyakran keverik a friss szirmokat salátákba, színeznek vele cukrot egyedi desszertekhez és emiatt alkotja a virÍ gfüstölőpor legfőbb részét is a búzavirág.

Timsós vízbe áztatva a szirmokat gyönyörű kékfestéket nyerhetünk, mellyel az asszonyok régen ágyneműt festettek. Hatása azonban sajnos nem tartós. Gyakran találkozhatunk vele természetes alapú hajfestékekben, vagy hajszínmegőrző samponokban, balzsamokban.

Mivel a népi gyógyászat a búzavirágot a korpásodás elleni harc egyik eszközeként is számon tartotta, ezek a színező samponok még gyógyerővel is bírnak. Kozmetikai-gyógyászati felhasználása itt nem ér véget: bár parfümök nem készülnek belőle, a szemránckrémek gyakori alapanyaga. Nyugtató, tonizáló, simító hatását használják fel a szemkörnyék ápolás legnívósabb termékeiben.

Egy virág politikatörténete: tudtad, hogy...
...a búzavirág Észtország nemzeti virága 1968-tól, és a mindennapi kenyeret jelképezi az észtek számára?
...ez a virág egy észt, egy finn, egy német és egy svéd politikai párt jelképe is?
...Lujza porosz hercegnő Napóleon seregei elől menekülve gyermekeit egy búzavirág-mezőn rejtette el, s innen a porosz királyi család jelképévé vált a növény?
...emiatt 1875-ben a porosz hatalom alatt egyesülő új német állam is felvette jelképei sorába a búzavirágot?
...Ausztria emiatt pedig a pán-germanizmus, magyarul össznémet-egység eszme jelképeként kezeli e virágot?
...Franciaországban a búzavirág az első világháborús veteránok szimbóluma volt?
...az Egyesült Államok legnépszerűbb elnökének, John F. Kennedynek is ez volt a kedvenc virága?

Forrás: Gyógynövénytúrák.hu

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4271 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x