6 tünet, amely életveszélyt jelez
Címlap / Szépség-Egészség / 6 tünet, amely életveszélyt jelez

6 tünet, amely életveszélyt jelez

Forrás: Dr. Info
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-05-20

A szervezet jelekkel kommunikál, jelzéseket küld, amelyekkel potenciális problémákra hívja fel a figyelmet. Szerencsére sok tünetről derül ki végül, hogy semmilyen aggodalomra okot adó dolog nincs a háttérben. Például a fejfájások nagy része gyakran stresszre, a szem megerőltetésére, alváshiányra, dehidratációra, koffein-megvonásra, vagy más hétköznapi okra vezethető vissza. 

Hirtelen, villámcsapászerű fejfájás esetén azonban van miért aggódnunk: előfordulhat, hogy vérzés indult az agyban, és ilyenkor azonnal mentőt kell hívni. Szintén nem hanyagolhatóak el az alábbiak:

1. Karok vagy lábak bénulása, zsibbadása, érzéketlenné válása...
... zavartság, rosszullét, kettőslátás, vontatott, elmosódott beszéd, nehezen talált szavak, gyengeség - különösen az arc vagy a test egyik oldalán jelentkező jelleggel.

Ezek a tünetek a stroke előjelei, amikor is az agy felé oxigént szállító artériák elzáródnak vagy sérülnek. Az agy szövetei károsodnak, akár el is pusztulhatnak ennek következtében.

A tünetek attól függően észlelhetőek, hogy az agy mely területe érintett. Ha nagy ér záródott el, széles, nagy terület szenved károsodást,  nagy területen jelentkezhet bénulás, jöhet létre funkciókiesés (a beszéd- vagy értelmi működésben súlyos zavar keletkezhet). Ha kisebb érről  van szó, a bénulás az egyik karra vagy lábra korlátozódhat.

Ha ilyen jellegű tüneteket észlel, azonnal hívjon orvosi segítséget, mert stroke ellen azonnali terápiára lehet szükség (vérrögoldás, stb.). Sikeres vérrögoldásra a tünetek jelentkezését követő első három órában van esély. Az idő nagy úr ilyenkor: a gyors kezelés megállíthatja az agyszövetek pusztulását.

2. Mellkasi fájdalom, mellkasi diszkomfort
Fájdalom a karokban, az állkapocsban vagy a nyakban, hideg veríték, extrém gyengeség, hányinger, hányás, ájulás, eszméletvesztés, légszomj.

Ezek a szívroham jelei. Ha ezeket észleli, haladéktalanul értesítse a mentőket. Az orvosok gyakran ajánlják betegeiknek - amennyiben allergia nem áll fenn -, hogy rendszeresen szedjenek aszpirint a szívizmok sérülésének megelőzése céljából.


Nem mindenki érez mellkasi fájdalmat, nyomást, vagy lesz zavart. Vannak olyanok – különösen nők, idősebb emberek és cukorbetegek –, akikre előjelző fájdalom nélkül tör a szívroham. Főleg számukra van kiemelt jelentősége annak, ha a szokásosnál nagyobb fáradtság vesz rajtuk erőt, ha hevesebb szívdobogás, légszomj, erős verejtékezés, halálfélelem, hányinger, hányás jelentkezik.
Rendkívül nagy jelentőségű, hogy mindenki megtanulja, milyen jelek utalnak közelgő szívrohamra

„Valamennyien tapasztaltunk már állkapocsfájdalmat, mégsem szaladtunk azonnal az orvoshoz.” – mondja Dr Shulman (University School of Medicine, Atlanta). Ha azonban ehhez erős izzadás, légszomj, halálfélelem és más jelek  társulnak, bizony számítani kell arra, hogy valamilyen súlyos, életveszélyes esemény áll küszöbön.”

3. Érzékenység és fájdalom a lábszár hátsó részén, mellkasi fájdalom, légszomj, köhögéssel távozó vér
Ebben az esetben nagy valószínűséggel veszélyes vérrög gátolja a láb vérellátását. Ilyen helyzet kialakulhat hosszabb ideig tartó ülést (például hosszú légiutazást, vagy autóutat), de operáció utáni tartós fekvést követően is.

Bárkinél felléphet, főleg, ahogy már említettük, tartós ülőhelyzet után. A lábszár megdagad, érintésre fájdalommal reagál. Ha mindehhez hirtelen mellkasi fájdalom, légszomj  kapcsolódik, az annak a jele, hogy a vérrög elindult a szervezetben felfelé és feltehetően a tüdőbe ért. Életveszély állhat fenn, ezért haladék nélkül orvos segítségét kell kérni. 

4. Vér a vizeletben, fájdalom jelentkezése nélkül
Ha a vizeletben vért látunk, azonnal jelentkezzünk az orvosnál akkor is, ha nem jelentkezik fájdalom. Vesekő, húgyhólyag - vagy prosztatafertőzés gyakran áll a véres vizelet hátterében, azonban ezek legtöbbször fájdalommal járnak. Éppen ezért, a betegek az esetek túlnyomó részében késlekedés nélkül szakemberhez fordulnak a panasszal.

Amikor viszont a jelenséget nem kíséri fájdalom, a beteg gyakran csak vár és vár, anélkül, hogy bármit is tenne. Pedig a fájdalom elmaradása nem feltétlenül jelenti a betegség (komoly betegség) hiányát is.


A vese, a húgyvezeték, a húgyhólyag vagy a prosztata rákos daganata miatt vér szivároghat a vizeletkiválasztó-rendszerbe, még akkor is, ha maga a tumor olyan apró, hogy még gyógyítható stádiumban van és nem okoz fájdalmat. Nem szabad tehát könnyelműen elsiklani a tünet mellett, mivel egy korai diagnózis kulcsmomentumáról lehet szó.

5. Asztmás tünetek, amelyek javulnak és nem is rosszabbodnak

Az asztmás rohamokra jellemző a zihálás és a nehézlégzés. Amikor a roham nem javul és nem rosszabbodik, a beteg jól teszi, ha orvoshoz fordul. Ha az asztma kezeletlenül marad, súlyos fokú izomgyengeség léphet fel, amely akár halállal is végződhet. Azok, akiknél az asztma szinte folyamatosan fennáll, sokszor azért nem mennek orvoshoz, mert úgy gondolják,  túl sokszor jelentkeztek már a rendelésen azelőtt vagy azért, mert nincs senki, aki elkísérné őket oda és rosszullétük akadályt jelent az otthon elhagyásában.  Elmarad a kezelés, pedig  szükségük lehet nagyobb dózisú inhalációs gyógyszerre és fontos lenne a tüdőkapacitás mértékének megállapítása is.

Mivel az asztma jelentősen megnehezíti a légzésfolyamatot, a légzőizmok fáradnak és a tüdőben cserélődő levegő mennyisége kevesebb lesz. Ennek következménye, hogy az oxigénszint csökken, a széndioxidé viszont emelkedik. A széndioxid koncentrációjának emelkedése a vérben az asztmával járó „nyomottság” mellett további álmosságot, levertséget idéz elő.

Az az asztmás, aki többet pihen és nem zihál, nem kapkod levegő után, pedig 6-8 órával azelőtt azt tette, ténylegesen rosszabbodó állapotban van. Légzőrendszeri fáradtság lépett fel nála és az is előfordulhat, hogy leáll a légzése. Veszélyzónába érkezett, pedig azt hiszi, jobban van. Nyugodtabb, békésebb, pedig valójában haldoklik.

Nagyon fontos annak ismerete, hogy mekkora a roham időbeli lefutása. Ha a nehézlégzés több órán át fennáll majd  látszólagos javulás áll be, a beteg nyugodtabb, szedáltabb állapotba kerül, akkor is orvoshoz kell fordulni.

6. Depresszió és öngyilkosságra utaló gondolatok
Közel sem szenvednek annyian asztmában vagy panaszkodnak mellkasi fájdalmakra, mint amennyien depresszióval küzdenek. Szerencsére a depresszió csak a ritkább, súlyos formájában jelent valódi életveszélyt.

Képünk illusztráció!

A depresszió nagyon komoly méreteket ölthet és szó szerint az öngyilkosságba menekülhet a beteg. Ezek az emberek nem kérnek segítséget, mert nem maradt lelki erejük. Azt gondolják, hogy megőrültek, vagy nem elég erősek, nem eléggé férfiasak, pedig csak azt kellene tudniuk, hogy agyukban felborult a kémiai anyagok egyensúlya. A depresszió éppenolyan betegség, mint bármelyik más. Jelei: szomorúság, fáradtság, apátia, szorongás, alvási rendellenességek, étvágytalanság. A depresszió kezelhető gyógyszerekkel és pszichoterápiával egyaránt. Van kiút, éppen ezért nem lehet kellően hangsúlyozni mennyire fontos, hogy a beteg orvos segítségét kérje.

Végül: az orvos is ember. Előfordulhat, hogy nem talál el egy  diagnózist, például „elnéz” egy közelgő szívrohamot. A beteg ébersége és tudatossága, betegségismerete életet menthet.

Dr. Info

Képek:
piqs.de: canonier - Bitte husten
piqs.de: hannah simpson - dawn of the dead
piqs.de: Zach Klein - JAKOB!!!! YOU ARE FREAKING ME OUT! GET UP FROM THERE!!!
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 24934 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x