4 elképesztő tévhit az egészséges táplálkozásról
Címlap / Szépség-Egészség / 4 elképesztő tévhit az egészséges táplálkozásról

4 elképesztő tévhit az egészséges táplálkozásról

Forrás: Dr. Info
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-03-29

Mint életünk minden területén, az élelmiszerek táján is rengeteg halhatatlan tévhit alapján tájékozódunk nap, mint nap. Az alábbiakban négyet gyűjtöttünk össze azok közül a tények közül, amit majdnem mindenki rosszul tud. 

1. Annyi egészséges zsírt ehetsz, amennyit csak akarsz. Mi az igazság?
Noha az olívaolaj, részben egyszeresen telítetlen zsírtartalma miatt, jobb a szívünknek, mint a vaj a maga artériaszűkítő telített zsírjaival, mindkét típusból egy-egy kanálnyi 100–120 kalóriát tartalmaz. Alapvetően ugyanis minden zsírtípus nagyjából hasonló kalóriaértékekkel rendelkezik.

2. A friss mindig jobb, mint a fagyasztott. Mi az igazság?
A fagyasztott zöldségek ugyanolyan táplálóak lehetnek, mint a frissen vásárolt termények, hiszen ma már a betakarítás után rögtön gyorsfagyasztják a zöldség- és gyümölcsféléket, így  nem ritka az sem, hogy a fagyasztott zöldségben több tápanyag található, mint a hosszú utat bejárt, fagyasztás nélkül tárolt, ún. friss termények. Ha friss árut akarunk, akkor inkább vegyünk hazai terméket, minden más esetben valószínűleg jobban járunk a fagyasztott termékekkel.3. A barnakenyér jobb, mint a fehér. Mi az igazság?

Egy ún. barnakenyér lehet, hogy csak színében barna, amit a karamelltartalmú színezéknek köszönhet. Az igazán egészséges kenyér az, ami teljes gabonaszemekből készült, vagy teljes kiőrlésű búzából. Ezekben az esetekben a kenyér ugyanis majdnem kétszer annyi rostot tartalmaz, mint más kenyérfajták és ugyanígy magasabb a szelén, kálium és magnéziumtartalma is.

4. Ha a címkén természetes alapanyagok felirat szerepel, az csak jót jelenthet. Mi az igazság?
A természetes alapanyagok tulajdonképpen bármit jelenthet, egyelőre egyetlen élelmiszeripari szabvány vagy nemzetközi, illetve helyi jogszabály sem határozta meg egyértelműen, mi a természetes alapanyagok konkrét definiíciója. Ilyenformán a címkén csak természetes alapanyagokat ígérő termékben is lehet csupa olyan összetevő, ami egyébként számos élelmiszeripari feldolgozási fázison ment keresztül és több olyan összetevőt is tartalmazhat, mint a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup vagy a feldolgozott cukor.

Dr. Info

Kép: piqs.de: Heinz Hasselberg, Steinfurt - 053 Beim Bäcker: Baguette Körnerbrötchen
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3332 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x