Immunterápia - működik?
Címlap / Szépség-Egészség / Immunterápia - működik?

Immunterápia - működik?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-04-02

Ha allergiában szenvedsz, lehet, hogy érdemes belevágnod az immunterápiába. Akár végleges gyógyulást is elérhetsz, ha egy kicsit több pénzt és időt szánsz rá. 

A szénanátha, a pollenallergia és bizonyos típusú ekcémák is jól gyógyíthatók az immunterápiával, a fokozatos hozzászoktatás módszerével, bár ez a gyógyszeres kezeléshez képest relatíve drágább és több orvosi konzultációra van szükség.

Az immunterápia egy klinikailag igazolt hatékonyságú gyógymód, amely tőlünk nyugatra jóval elterjedtebb, és a tb is kiemelten támogatja. Nem a tüneti kezelésre és az allergének kiiktatására helyezi a hangsúlyt, hanem az immunrendszer működését próbálja befolyásolni, méghozzá az adott allergénnel szembeni tolerancia kialakításával. 

Az allergia oka ugyanis az immunrendszer téves szabályozásában rejlik: a szervezet túlérzékenyen reagál bizonyos anyagokra, például a különböző pollenekre, állatszőrre, háziporra, egyes ételféleségekre, élelmiszeripari adalékanyagokra, gyógyszerekre stb.  A tartós gyógyuláshoz és tünetmentességhez általában nem elegendő a tüneti kezelés, ráadásul a gyógyszerek további mellékhatásokat okozhatnak.Hosszadalmas, de végleges megoldás

Az immunterápia során a páciens egyre nagyobb mennyiségben kapja az allergént injekció, cseppek vagy nyelv alatt oldódó tabletta formájában, így a szervezet képes fokozatosan alkalmazkodni az adott anyaghoz. Az adagot hetente, kéthetente vagy havonta kell emelni a teljes mennyiség beadásáig. A szakemberek szerint évente, vagy akár havonta is szükség lehet újabb emlékeztető adagra a megelőzés érdekében, és a teljes gyógyulás három évet vagy még többet is igénybe vehet.

A terápia fokozatosan „megtanítja” az immunrendszert a megfelelő viselkedésre, megszüntetve ezáltal a kiváltó okot is. Így teljes gyógyulást és tünetmentességet lehet elérni. (Hasonló elven működik az immunterápia daganatos betegségek kezelésére szolgáló válfaja is.)

Drága - legalábbis a gyógyszeres kezeléshez viszonyítva
Az immunterápiás kezelés költsége kb. havi tízezer forint körül van egy allergén esetében, ami néhány év alatt valóban tetemes összegre rúghat. Nem minden esetben és nem mindenkinél hatásos, így előfordulhat, hogy a megkezdett terápiát félbe kell hagyni. Viszont ha valakinél bevált, akkor jó eséllyel nem alakulnak ki újra a tünetek és soha többé nem kell allergiagyógyszerre költenie.

Nem minden allergiára jó!
A jelenlegi tb-szabályozás többnyire csak a méh-és darázscsípés immunterápiás kezelését támogatja, sőt, ilyen esetben kötelező is! A többi, jóval nagyobb tömegeket érintő allergénekét viszont nem, pedig a terápia hatásos lehet a rendkívül elterjedt szénanátha, allergiás asztma, és az ekcéma bizonyos eseteiben, valamint az állatszőr-, pollen-, atka- és penészgomba okozta túlérzékenységben.

Kinek nem ajánlják?
A szív-és érrendszeri betegségekben, súlyos asztmában, keresztallergiában szenvedőknek, és akik több anyagra is allergiásak.


Mire ügyelj, ha elkezded?

Csak akkor válaszd, ha maximum két vagy három allergénre vagy érzékeny – ellenkező esetben nem javallott, és nagyon drága is lenne. Szezonális (pl. parlagfű) allergia esetében meg kell várnod a szezon végét, és csak utána érdemes belevágni, a folyamatosan fennálló allergiánál (pl. házipor) viszont bármikor el lehet kezdeni a kezelést.
Az eljárás megkezdéséhez szükség van részletes szakorvosi  véleményre, és az allergén pontos meghatározására, hiszen annak személyre szabott, megfelelően higított dózisát fogják adagolni.

Fontos, hogy képzett (allergológus) szakember végezze a terápiát, mert bár csekély ugyan, de megvan az esély az allergiás (anafilaxiás) sokkra, ami életveszélyes állapotig is fokozódhat. 
Éppen ezért az is elengedhetetlen, hogy pontosan betartsd az orvosi utasításokat.

Amit terápiától függetlenül érdemes megtenned
Az allergológus szakemberek szerint elsősorban a jelenlegi életformánk az, ami miatt a különböző allergiák annyira elterjedtté váltak. Gyakori, hogy az immunrendszer fejlődése nem éri el a megfelelő szintet a számos védőoltás, a túlzásba vitt antibiotikum-használat, illetve higiénés viszonyok, a városi életforma és a környezetszennyezés összeadódó hatásai miatt – ilyenkor érzékeli a védekezőrendszer az egyébként ártalmatlan virágport, macskaszőrt is ellenségnek.

Az immunrendszert azonban lehet erősíteni a megfelelő életmóddal. Ezért mozogj sokat, ha teheted, napsütésben, figyelj oda a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozásra, kerüld a méreganyagokat, szokj le a dohányzásról, esetleg tanulj meg valamilyen relaxációs vagy meditációs technikát.

Képek:
piqs.de: Jules - Dosis
piqs.de: Heinz Hasselberg & Anja Gros, Steinfurt - 075 Pillen & Tabletten - Aus der Apotheke
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 6023 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x