5 fontos lépés hogy harmonizáld vérnyomásodat!
hirdetés
Címlap / Szépség-Egészség / 5 fontos lépés hogy harmonizáld vérnyomásodat!

5 fontos lépés hogy harmonizáld vérnyomásodat!

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-01-20

A magyarok ötödét fenyegeti a magas vérnyomás, pedig egyszerű életmódbeli tényezőkkel nemcsak hatékonyan csökkenthető, hanem bizonyos esetekben meg is szüntethető a betegség. Érdemes az életmódbeli változtatásokat megfontolni, mert a hipertónia nem pusztán kellemetlen tünetekkel jár, hanem súlyosan károsíthatja a létfontosságú szerveket, és minden előzmény nélkül szívinfarktust, vakságot is okozhat. 

A magas vérnyomás betegség legnagyobb veszélye, hogy gyakran tünetmentes, így előfordulhat, hogy csak akkor diagnosztizálják, amikor már komoly szövődmények vagy agyvérzés alakult ki. Kiváltó okai gyakran ismeretlenek, azonban számos olyan tényező van – például a rendszertelen testmozgás, a helytelen táplálkozás és a dohányzás – melyek növelhetik a kialakulás esélyét. 

Betegség-e a magas vérnyomás?
„Magas vérnyomás betegségről akkor beszélhetünk – mondja Dr. Nagy Judit belgyógyász, háziorvos szakorvos - ha a magasnak mért értékek állandósulnak, és a vérnyomás nem tér vissza a normál tartományba. Ezért bizonyos időközönként egymás után több mérésre van szükség, így állapítható meg ugyanis biztosan, hogy magasnak mért vérnyomásról vagy hipertóniáról van-e szó. Mivel gyakran semmi egyéb jele nincs a betegségnek, a rendszeres szűrővizsgálatok és a megelőzés fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni.”

A magyarok ötöde érintett
„A magas vérnyomás betegség a lakosság közel 20 %-át fenyegeti a hivatalos adatok szerint, de napi munkánknak 90 százalékában magas vérnyomást kezelünk – tette hozzá a doktornő. – „A kialakulás kockázatát azonban a helyes táplálkozással és rendszeres testmozgással is csökkenthetjük, akinek a családjában pedig már előfordult hipertónia, azoknál kiemelten ajánlott a rendszeres szűrővizsgálat is.”

Kellemetlen tünetek, súlyos szövődmények
Leggyakoribb tünetei a szédülés, a fejfájás, a látászavar, az orrvérzés, vagy a mellkasi fájdalom. A hipertónia súlyosan károsíthatja a szívet, a veséket, az agyat és minden előzmény nélkül okozhat vakságot vagy akár szívinfarktust.
A magas vérnyomásra való hajlam örökölhető is, de a legfontosabb rizikófaktorok a stressz, a helytelen életmód, a dohányzás, a túlsúly, a túlzott mennyiségű kávé- és alkoholfogyasztás. A diagnózis felállításakor nagyon fontos azoknak a betegségeknek – például vese- vagy pajzsmirigy megbetegedések – feltárása, melyek előidézhetik a hipertóniát. Ezek megfelelő kezelésével ugyanis a vérnyomás is visszaállítható a normál értékre.

Az életmódváltás 5 pillére

Az érintettek számára ajánlott a teljes életmódváltás és a rendszeres testmozgás, így hosszú távon akár a normálisra is csökkenthetők a vérnyomás-értékek.

Az életmódváltás 5 legfontosabb tényezője:
  • testsúlycsökkentés
  • a sófogyasztás mérséklése
  • dohányzás elhagyása
  • az alkoholfogyasztás csökkentése
  • rendszeres, fokozatosan bevezetett fizikai aktivitás.

Egészséges táplálkozás

Ha az életmódváltozás nem kivitelezhető, nem vezet eredményre, illetve kiemelkedően magas értékek esetén, gyógyszeres kezelésre van szükség. Szív- és vesebetegségek vagy cukorbetegség egyidejű fennállása esetén a hatványozott kockázati tényezők miatt fontos a szigorúbb vérnyomás kontroll és az alacsonyabb célértékek elérése – természetesen az életmódbeli tényezőkkel együtt.

Az időjárás súlyosbíthatja a tüneteket
A gyakori hőmérsékletingadozás, és az egymást váltó légköri frontok is befolyásolhatják a vérnyomás ingadozását. A magas vérnyomás betegségben szenvedőkre nézve főként a hirtelen bekövetkező hideg idő a veszélyes, mivel hidegben az erek összehúzódnak, amely megemelheti a vérnyomást. Melegben általában visszatérnek a normális értékek, így az is előfordulhat, hogy nyáron a szakorvossal folytatott előzetes konzultáció után csökkenteni lehet a napi gyógyszeradagot.

Szükség van rendszeres önellenőrzésre is, amely során nem elég egy mérést végezni. A szakmai ajánlás is három, egymást követő mérés átlagát veszi figyelembe, tehát otthoni ellenőrzésnél is mindkét karon legalább egy mérés szükséges. Mivel a vérnyomás napi ritmusa szerint a hajnali órák mutatnak kiugró értékeket; ezért időseknek célszerű a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek bevételével kezdeni a napot, és csak utána folytatni a napi tevékenységekkel (pl. étkezés).

(Képek forrása: piqs.de - Canonier: Bitte Husten, Heinz Hasselberg: Frische Früchtchen) 
 
[ 3801 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
x