Vegán étrend vagy paleolit diéta?
Címlap / Szépség-Egészség / Vegán étrend vagy paleolit diéta?

Vegán étrend vagy paleolit diéta?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-12-07

Sokan sok szempontból vitatják dr. Szendi Gábor paleolit diétáját. Szakértőnk, Zsemlye Zsanette ezúttal a kizárólag növényi ételeket tartalmazó vegán táplálkozási rendszerrel vetette össze a népszerű paleolit diétát. 

A paleolit táplálkozást úgy is szokták emlegetni: visszatérés a kőkori étrendhez. Mivel a gabonafélék és a tejtermékek csupán az utóbbi tízezer évben váltak az ember táplálékává, ezeket egyrészt nem tudjuk megemészteni rendesen, másfelől túl nagy szénhidrátterhelést jelentenek a szervezetnek. Szendi Gábor szerint ez a civilizációs betegségek fő okozója. A paleolit diéta emiatt visszatér az ember eredendő étrendjéhez: kiiktatja a gabonaféléket, tejtermékeket, hüvelyeseket, magvakat, engedélyezi a zabot és a rizst, illetve az ebből készült liszteket, húsokat, sajtokat, zöldségeket és gyümölcsöket.Néhány megfontolandó szempont a paleodiétából

Ezekre érdemes odafigyelni,  bármilyen étkezési rendszert is követünk.
  • Étrendünkben ne szerepeljenek nagy mennyiségben a gabonafélék, a burgonya, kukorica. A cukor és a gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmazó élelmiszerek kerülendők.
  • A hüvelyesekben lektin található, ami mérgező, áteresztővé teszi a bélfalat, és az így átjutó emésztetlen fehérjék autoimmun folyamatokat és idegrendszeri problémákat idéznek elő.
  • Nyugodtan egyél húst, zöldségeket, gyümölcsöket – ezek képezik a paleolit diéta alapjait. Szerintem fogyasztható a sajt is, ez kevésbé veszélyes, mint a többi tejtermék.
  • Egészséges és jótékony hatású a tojás is. A zsíroktól sem kell félned, nem a zsírok okozzák az érelmeszesedést, hanem – elsősorban! - a mozgásszegény életmód.
  • Bárhol is talál az ebédidő, mindig tudsz venni gyümölcsöt, salátának való zöldségeket, kolbászt, sonkát, sajtot.
  • Köretnek bármikor készíthetsz összedarabolt gyümölcsökből, zöldségekből készült salátát.
  • A paleolit étrend nem vallás. Próbáld minél inkább betartani, de ne ess kétségbe, ha egy kicsit nagy ritkán eltérsz a főszabályoktól. Ha egy kis tejföl, tejszín kell a receptedhez, használd! Ha lisztre van szükséged, inkább zab- vagy rizslisztet használj, mert abban nincs glutén. Ha gluténérzékeny vagy (esetleg rejtetten), akkor nagyon csekély glutén is árt!

Mi a helyzet a gabonafélékkel?
A paleolit diéta megemlíti a gabonák és a hüvelyesek rossz tulajdonságait, Szendi Gábor szerint ezek inkább kerülendők.
A vegán táplálkozási rendszerben viszont rendkívül kedvezőnek tartjuk a teljes gabonaszemek, illetve az ebből készült ételek fogyasztását. A gabona jótékony hatását  változatos vitamin, ásványi anyag, fehérje, szénhidrát, rost, energiatartalma jelenti. Bátran fogyaszthatják tehát azok a vegetáriánusok, akiknek nem érzékenyek a gluténre  és a gliadinra. Akik viszont igen, azoknak célszerű mihamarabb speciálisan erre a problémára kialakított diétába kezdeniük – ebben állok rendelkezésükre.
A tapasztalat azt mutatja, hogy sok vegetáriánus nap mint nap fogyaszt gabonaféléket, többnyire  felváltva: egyik nap rizst, a másikon hajdinát,  majd kölest és árpát, tönkölyt – mindenféle  puffadás illetve emésztési probléma nélkül. Hüvelyesek, tejtermékek, olajos magvak – nem mindenkinek kedvező

A hüvelyesekkel valóban adódhatnak problémák, sajnos sok ember számára nem kedvezőek élettani szempontból. Akik viszont gond nélkül emésztik  meg a borsó-és babféléket, azok bátran fogyaszthatják azokat - mértékkel és váltogatva az egyes fajtákat. Ugyanis, csakúgy mint a gabonáknak, ezeknek is ugyanolyan kedvező a hatásuk egy egészséges étkezésben és természetesen a mindennapi étkezésünk alapját kell, hogy képezzék.
A tejtermékek a bélfalra tapadva allergizálóak lehetnek az arra érzékenyeknél, emésztési problémákat okozhatnak (többek között székrekedést, puffadást és hasmenést is). Akik meg tudják emészteni a tejet és a tejtermékeket, azok természetesen fogyasszák bátran.
Az olajos magvak szintén lehetnek jó és kerülendő táplálékok, attól függően, hogy az egyén számára emészthető-e, esetleg allergiát okoz.

Az ellentmondásos lenmag
A paleolit diétából száműzött lenmag  egyaránt tartalmaz a szervezet működéséhez elengedhetetlen omega-3-zsírsavakat, és kedvezőtlen hatású omega-6-zsírsavakat is! A képet az teszi teljessé, hogy az omega-3 zsírsavak kedvezően befolyásolják az emésztést, javítják a szív- és érrendszeri problémák helyreállítását, csökkentik a vérzsírszintet, elősegítik ezáltal a fogyást.

Óvatosan a rostokkal, a gyümölcsökkel és a hússal
Vigyázzunk a megfelelő mennyiségű  rostfogyasztásra. Ne együnk túl sokat a rostdús táplálékokból sem, mert akadályozhatja egyes vitaminok, ásványi anyagok felszívódását. Együnk ezekből mértékkel, tehát éppen annyit, hogy az emésztésre, a vitaminok felhasználására jótékonyan hassanak.

A gyümölcsök – elviekben - korlátlanul fogyaszthatók, ügyeljünk azonban arra, hogy a magas cukortartalmúakból mértékkel fogyasszunk.
A túl sok húsfogyasztás következtében felhalmozódhat a szervezetünkben a fehérje, a húgysav, ami köszvény, ízületi problémák, emésztési panaszok, puffadás, rothadás kialakulásához vezethet.

Zsemlye Zsanette

Képek: www.freefoto.com
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 5368 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x