Terhességi magas vérnyomás - ne játssz vele!
Címlap / Szépség-Egészség / Terhességi magas vérnyomás - ne játssz vele!

Terhességi magas vérnyomás - ne játssz vele!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-05-20

A magas vérnyomás nem csak a kismama egészségét, de a magzat fejlődését is veszélyezteti. Megfelelően beállított gyógyszeres kezelés és helyes életmód mellett azonban a kismama és a baba egészsége is megőrizhető, a szövődmények kialakulása megelőzhető. 

Terhességi magas vérnyomás
A várandósság időszakában, korábban panaszmentes hölgyeknél is jelentkezhet magas vérnyomás. Ennek meghatározása azonban némiképp eltér a fogantatást megelőző időszakhoz képest - magyarázza dr. Marton Anna, az Oxygen Medical belgyógyász, kardiológus, diabetológus főorvosa. Terhesség alatt a vérnyomás normál határa alacsonyabb, mint gyermekvárás előtt. Ez esetben  magas vérnyomásról akkor beszélünk, ha a vérnyomás 120/80 Hgmm vagy ennél magasabb, illetve, ha a  szisztolés vérnyomás érték a terhesség alatt 30 Hgmm-t emelkedik, a diasztolés érték pedig 15 Hgmm-t.

Időben ismerjük fel!
A terhesség alatti magas vérnyomás mindig gondos kezelést igényel. A hipertónia ez esetben már a magzat egészségét is veszélyezteti azáltal, hogy rontja a méhlepény vérellátását.
Terhesség alatt megjelenő magasvérnyomás  ún. terhességi toxémia tünete is lehet. Ilyenkor  fokozódik az ödemakészség, a vizeletben pedig fehérjeürítés jelenik meg. A tünetkomplexum idejében felismerendő, így trimeszterenként (3 havonta) panaszmentesség esetén is célszerű belgyógyászati szűrővizsgálatot: vizelet és vérnyomás ellenőrzést végeztetni. A megfelelő életmódbeli, vagy szükség esetén gyógyszeres kezeléssel nemcsak a magzati károsodás védhető ki, hanem az olykor súlyos, életveszélyes anyai szövődmények is.
 


Helyes étrend és mozgás

Szerencsés módon napjainkban már egyre elterjedtebb a kismamák táplálkozásával kapcsolatban – a korábbi „kettő helyett étkezünk” elvet felváltva - az a nézet, mely szerint a várandósság alatt ne a táplálék mennyiségére, sokkal inkább minőségére ügyeljünk. A magas vérnyomás egyik kockázati tényezője a túlsúly, így ennek észlelésekor kezelőorvosunk diétát írhat elő. A követendő étrend minden szükséges tápanyagot biztosít a magzat számára, azonban a kalóriamennyiség csökkentésével megakadályozza a szükségtelenül felszedett súlytöbblet fokozódását. Ugyanakkor terhesség esetén különösen fontos, hogy a diéta orvosi segítséggel történjen, hiszen a szakszerűtlen táplálékmegvonás, koplalás, a szénhidrátok túlzott megszorítása szintén magzatkárosító lehet.

Az optimális táplálkozás és életmódterápia mellett az anyai és magzati egészség megőrizhető, sőt, a terhesség alatt elsajátított helyes életmód segíthet abban, hogy a szülést követően a kismama akár fittebbé, egészségesebbé váljon, mint a családtervezés előtt.

Várandósság után
A terhességi magas vérnyomás, amennyiben az terhességi toxémia tünte volt, szülés után többnyire magától rendeződik,  további kezelést nem igényel.  
Az ún. essentialis hypertonia, vagyis ismeretlen eredetű magas vérnyomás ellenben az életmódterápia és szükség esetén a gyógyszeres kezelés tartós vagy átmeneti  folytatását teszi szükségessé.

Oxygenmedical
Orvost Keresek >>

Kép: piqs.de
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3253 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x