Mitől függ, hogy hízunk vagy fogyunk?
Címlap / Szépség-Egészség / Mitől függ, hogy hízunk vagy fogyunk?

Mitől függ, hogy hízunk vagy fogyunk?

Forrás: Medipress
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-06-06

A metabolizmus egyike azoknak a szavaknak, amelyeket a személyi edzők és a mozgás megszállottjai olyan gyakran emlegetnek. De mégis mit jelent ez a szó, és milyen hatással van testsúlyunkra és kinézetünkre? 

Szemtelenül sovány barátok. Mindannyian ismerjük ezt a típust, egész nap csokit esznek, akár késő este is, sosem edzenek vagy fogyókúráznak és mégis úgy néznek ki, mint egy topmodell. Ezek a barátok általában remek génállománnyal vannak megáldva, és azzal a természetes képességgel, hogy szervezetük még azelőtt elégeti a kalóriákat, hogy az zsírként be tudna épülni. Nekünk, szerencsétlen többieknek  kicsit többet kell dolgoznunk, hogy metabolizmusunkat felgyorsítsuk erre a szintre."Az egyéni metabolizmus az a sebesség, amelyen testünk sejtjei elégetik a kalóriát és energiává alakítják azt -
nyilatkozta Yvonne Bishop-Weston az Optimum Nutrisionists munkatársa –. Minél gyorsabban működnek a sejtjeink, annál gyorsabban égetjük el a kalóriákat."

Ok nélküli hízás – a metabolizmus leggyakoribb tünete

Minél alacsonyabb tehát a metabolikus rátánk, annál valószínűbb, hogy hajlamosak vagyunk a súlytöbbletre. Ez a sebesség azonban nem mérhető olyan könnyen, mint például a testtömegindex (BMI). A metabolikus sebesség nagyrészt a pajzsmirigy működésén múlik. Ez a mirigy választja ki a pajzsmirigyhormonokat, amik a metabolizmus sebességét irányítják. "Ha tehát a pajzsmirigyünk aktív, akkor a kalóriák is gyorsan égnek, és ugyanez igaz visszafelé is" – magyarázza Ms. Bishop-Weston.

"A metabolizmus az évek múlásával, általában 40 éves kor után fokozatosan lassul, azonban bizonyos esetekben fiataloknál is tapasztalhatók a lassú metabolizmus jelei. Ennek elsődleges oka a stressz, a stresszhormonok termélese ugyanis rendkívüli módon megterheli a pajzsmirigyet, ami lelassítja a metabolikus rátát."
A lassú metabolizmus leggyakoribb tünete az ok nélküli hízás. "Az ember ugyanannyit eszik és edz, mint addig, a kilók mégis egyre csak jönnek. Ezen azonban némi életmódbeli változtatással, könnyen segíthetünk" – nyilatkozta Fiona Hunter, a Simple Health & Beauty étkezési tanácsadója.


Étkezés

Próbáljunk gyakrabban és kevesebbet enni. Így olyan, mintha többet ennénk, összkalória bevitelünk mégsem nő. Reggelire a legjobb a teljeskiőrlésű gabonapehely tejjel és gyümölccsel. Tízóraira fogyasszunk zsírszegény joghurtot és aszalt gyümölcsöket.
Ebédre együnk valamilyen levest, alacsony glikémiás indexű szénhidrátot és gyümölcsöket. Vacsorára válasszunk valamilyen sovány húsfélét zöldségekkel és lassan felszívódó szénhidrátokkal. A tengeri alga és a jódban gazdag élelmiszerek fokozzák a pajzsmirigyműködést, így ezek is jótékony hatásúak.

Testmozgás

A leghatásosabb módszer ebben az esetben a rezisztencia tréning, amelynek során rendkívüli kitartással kell kisebb súlyokat emelgetni a teljes kifáradásig. "Ha elég keményen dolgozunk, a testedzés csak a metabolizmusunkra lesz hatással és nem alakulnak ki izmok, így a hölgyeknek sincs mitől félniük" – nyilatkozta John Williams a David Lloyd Szabadidő vezető trénere.

Medipress

Képek:
piqs.de: hollister - H A P P Y
piqs.de: Two Finger - Die Schönen und das Biest
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 5032 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x