A rendszeres emlővizsgálatot is tanítani kell
Címlap / Szépség-Egészség / A rendszeres emlővizsgálatot is tanítani kell

A rendszeres emlővizsgálatot is tanítani kell

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-12

Folytatódik az “Egyenlő eséllyel a rák ellen" program, ami a leghátrányosabb helyzetű kistelepüléseken élő nők emlőszűrését és felvilágosítását segíti elő. A program elsősorban azokat a településeket keresi fel, ahol országosan is igen magas a roma lakosság aránya, drámai a halva születések száma, rövidebb a várható életkor, a megszüntetett uránbányászat vagy a multinacionális cégek visszavonulása miatt általános a munkanélküliség, ahol a háziorvos csak kéthetente jár ki, vagy éppen a megyeszékhelyre való közlekedés is igen nagy nehézségekbe ütközik. 

Magyarországon még mindig igen alacsony a népegészségügyi szűrővizsgálatokon való részvétel. A statisztikák szerint a szervezett mellrákszűréseken a női lakosság csupán mintegy harmada jelenik meg. A kistelepüléseken élő hátrányos helyzetű asszonyok számára sokszor hiába érkezik meg a szűrőcentrumokban bonyolított vizsgálatra a „meghívó”, az érintetteket gyakran a helyi közlekedési nehézségek, vagy éppen szociális helyzetük tartja távol az életmentő vizsgálattól.

Hátrányban a falvakban, szegénységben élő nők
Gyakori az is, hogy fel nem tárt, a vizsgálattól való rögzült félelmeik kötik gúzsba őket. Hátrányban vannak tehát a rossz anyagi körülmények között, szegénységben élő nők, főképpen a roma származásúak, de szintén diszkriminálódhatnak a nagy létszámú, főleg az elzárt vidéki kastélyépületekben élő intézmények fogyatékos lakói is, valamint a mozgásukban korlátozott asszonyok.

A lakóhely földrajzi helyzete és elzártsága is korlátozhatja az embereket a szűréshez való hozzáférésben, sőt a kistelepülések alacsony lakossági száma miatt költséges a mobil szűrőállomások, buszok kitelepítése. Az "Egyenlő Eséllyel a Rák Ellen" Program célja a lakossági emlő-szűrések számának emelése a helyi egészségnapok szervezésével. Így a hátrányos helyzetű lakosság bevonásával más egészségügyi szűrésekre is sor kerül. A program partnerségben, a helyi igényeknek megfelelő koncepció alapján működik, nagymértékben támaszkodva a kulturális szokásokra, a települések erősségeire, specialitásaira, erőforrásaira.

mellvizsgálat

Az egészségnap további elemei közé tartozik a daganatos megbetegedésekről, hangsúlyosan a mellrákról szóló ismeretterjesztő előadások és lakossági fórum tartása, valamint ezzel párhuzamosan igény szerint egyénre szabott életvezetési tanácsadás, egyéb szűrővizsgálatok szervezése (vérnyomás-, vércukor szint-, testtömeg-index számítás, testzsír-érték mérés, PSA, nőgyógyászati szűrés, stb.).

Fontos a havonkénti önvizsgálat
A program lényeges eleme az emlő önvizsgálat megtanítása. Az emlő havonkénti önvizsgálata eszközt jelent azok számára is, akik túl fiatalok a mammográfiás szűrésen való részvételhez. Mivel az emlődaganatok 90%-ában a beteg saját maga veszi észre az elváltozást, az önvizsgálatnak felbecsülhetetlen szerepe van a korai felismerésben.

Az Egyenlő Eséllyel a Rák Ellen Emlőszűrő és Felvilágosító Program keretében legközelebb Kővágószőlősön és Dencsházán lesz szűrésekkel egybekötött egészségnap.

Részletes program

Egészségmegőrző programok:
08.30 – 11.00
Sátorban/külön teremben:
Vércukor, vérnyomás és koleszterin-mérés (ÁNTSZ DDR, Fischerné Virág Éva)
10.00 – 18.00 folyamatosan
Mobil szűrőkamionon történő szűrések (Pécsi Tudomány Egyetem Térségi Szűrő és Diagnosztikai központja, Dr. Szalai Gábor és csapata)
1. Mammográfia (30 év felett, akinek panasza van vagy családjában előfordult emlőrák; 45 év fölött mindenkinek)
2. Mellkas röntgen
3. Bőrvizsgálat
4. Allergiateszt
5. Gyermek ortopédiai szűrés és tanácsadás
6. CO mérés – tüdőkapacitás, bárki, aki dohányzik, különösen 40 év felett
7. Dohányzásleszoktató beszélgetések
Sátorban/külön teremben:
1. Emlőönvizsgálat tanítása, tanácsadás: ÁNTSZ
2. Lakossági beszélgetés gyógyultak szemével, tanácsadás: Rákbetegek Országos Szövetsége (Szekeres Ernő)
3. Egészségtotó, életmód – étrend tanácsadás: A Rák Ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány (Rózner Klári helyett Kovács József)
4. Vöröskereszt Elsősegély-nyújtási bemutatója
5. Délelőtti program: iskola épületében (tanítási szünet lesz): főleg gyerekeknek: rajzverseny, iskolai vetélkedők

Kulturális és szórakoztató programok

10.00 folyamatosan Iskolai programok
13.00 – 14.00 Ebéd
15.30 – 16.30 Kvíz műsor a Jóban-rosszban sorozat színészeivel és zenés fellépésük
közben: Rózsaszín séta a színészekkel, lufik felengedése
Színes Gyöngyök Hagyományőrző Gyermektánccsoport – Kővágószőlős
Belügyi Szervek Rendőrségi nyugdíjasok Tánccsoportja – Pécs
Vojake Save Táncegyüttes – Kővágószőlős
Török Otília kardtánc – Pécs
Kapuéra bemutató
Török Otília hastánc – Pécs
Roma Csillagok Táncegyüttes – Pécs

Képek forrása: piqs.de
josef T-Rezaie: Busen
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4881 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x