Mitől különleges az arabica kávé?
Címlap / Szépség-Egészség / Mitől különleges az arabica kávé?

Mitől különleges az arabica kávé?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-09-29

Az arabica kávészemek illata pörkölés után rendkívül intenzív és egyedülállóan aromás. A belőle készített ital gyümölcsös íze sokáig érezhető a szájban, és jól felismerhetőek benne az egyes termőterületek jellegzetességei.  

 Az, hogy valaki az arabica vagy a robusta kávét részesíti előnyben, országonként és egyénenként változó, azonban a gourmand-ok egyértelműen az arabica mellé teszik le a voksukat. 

Évszázadok óta két fő kávéfajta magjából készítenek kávét, ezek az arabica és a robusta


Arabica:
Az ínyencek körében az arabica finomabb és jobb minőségű kávébab hírében áll. Ezek a kiváló szemek nevüket az arabokról kapták, ugyanis ők vitték be a terményt Kelet-Afrikából Arábiába a XV. században. Ez az érzékeny cserje a magas fák árnyékában virágzik, és 1300 – 1800 méter közötti tengerszint feletti magasságon érzi magát legjobban. Klíma tekintetében leginkább a száraz és az esős időszakok váltakozását kedveli, kifejezetten érzékeny a szélre és a fagyra. Ezek a jellemzők erősen behatárolják az arabica termesztési területét, hiszen kevés olyan vidék van, amely megfelel minden követelménynek.
Kevésbé ellenálló a betegségekkel szemben, hosszabb érési időszakot igényel, és lassabban növekszik, mint a robusta cserjék.
A robusta főként a trópusi síkságokon terem, és jóval nagyobb terméshozamú, de némileg gyengébb minőségű kávé.
 
 

Érzékenysége miatt az arabica termesztése nagyobb szakértelmet és több türelmet is igényel. Azonban a jól gondozott növény bőségesen meghálálja az odafigyelést: az arabica szemekből készített kávé jellemzője a finom savak és a különleges, harmonikus aroma. Nem véletlen tehát, hogy a világ összes kávétermésének 60 százalékát az arabica kávé teszi ki. 

Andreas Christmann, kávészakértő szerint úgy érhető el az igazán telt, arabica íz, hogy az egyes kávéfajtákat külön-külön pörköli meg a  és csak a pörkölést követően keverik azokat össze. 
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 16347 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x