Milyen tünetek utalnak a mellrákra?
Címlap / Szépség-Egészség / Milyen tünetek utalnak a mellrákra?

Milyen tünetek utalnak a mellrákra?

Forrás: Dr. Info
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-23

Az emlőrák a bőrrák után a második leggyakoribb ráktípus nőknél, és a rákok közül a második leggyakoribb halálok a tüdőrák után. Magyarországon 2002-ben 2270 emlőrákos esetet diagnosztizáltak. A szűrés fontosságát nem lehet kellően hangsúlyozni, hiszen odafigyeléssel az időben felismert emlőrák még gyógyítható! 

Milyen a rákra utaló csomó?
Az emlőrákban szenvedő nőnek először nincsenek tünetei. Az első tünet leggyakrabban egy csomó, amely általában határozottan elkülönül a környező emlőszövettől. Az emlőrákok több mint 80%-ában a nő maga fedezi fel a csomót. A szétszórt csomós elváltozások az emlőben, különösen a külső-felső területen, általában nem rákosak, és fibrocisztás emlőbetegségre utalnak. A határozott, elkülönült szövet-megvastagodás, amely csak az egyik emlőben jelentkezik, rákra utalhat.

A korai stádiumokban a csomó szabadon mozoghat a bőr alatt, ha ujjal megnyomják. Előrehaladottabb állapotban a csomó általában rögzül a mellkasfalhoz vagy a felette lévő bőrhöz. Ezekben az esetekben a csomó vagy egyáltalán nem mozdítható el vagy csak a felette lévő bőrrel együtt. A rák mellkasfalhoz vagy bőrhöz történő enyhe tapadása is felismerhető, ha a beteg a karjait tükör előtt állva a feje fölé emeli. A rákos emlő bőre ráncolódást, vagy más alaki eltérést mutat a másik emlővel összehasonlítva. Előrehaladott rák esetén duzzadt csomók vagy fekélyes sebek alakulnak ki a bőrön. A csomó feletti bőr néha gödrös és küllemében a narancs héjára hasonlít (csak nem olyan színű).További tünetek

A csomó fájdalmas lehet, de a fájdalom megbízhatatlan jel. A csomó nélküli fájdalom ritkán utal emlőrákra. A nyirokcsomók, különösen az érintett oldali hónaljárokban, kis kemény csomókként tapinthatók. A nyirokcsomók összetapadhatnak, vagy a bőrhöz illetve a mellkasfalhoz rögzülhetnek. Általában nem fájdalmasak, de lehetnek enyhén érzékenyek.
A gyulladásos emlőrákban az emlő meleg, vörös és duzzadt, mintha gyulladt lenne (de nem az). Az emlő bőre rücskös lehet, hasonlóan a narancs héjához, vagy redők alakulnak ki rajta. A bimbó befelé fordulhat. Gyakori a bimbó váladékozása. Az emlőben gyakran nem érezhető csomó.

A szűrés és a korai felismerés a legfontosabb

Mivel az emlőrák a korai stádiumokban ritkán okoz tünetet, és mivel a korai kezelés nagyobb sikerrel kecsegtet, fontos a szűrés. A szűrés lényege, hogy a betegséget még a tünetek megjelenése előtt felismerjék.
A rendszeres önvizsgálat lehetővé teszi, hogy a csomókat nő korai stádiumban felismerje. Az önvizsgálat nem csökkenti az emlőrák halálozási arányát, és nem ismer fel annyi korai rákot, mint a rendszeres mammográfiás szűrés. Az önvizsgálat során észlelt daganatokkal a kilátások általában jobbak, és az emlő eltávolítása helyett általában emlőmegtartó műtét végezhető.

Az emlővizsgálat a rutin orvosi vizsgálat része
Az orvos vizsgálja az emlők szabálytalanságait, behúzódásait, a feszes bőrt, a csomókat és a váladékozást. Az orvos lapos kézzel tapintja át mindkét emlőt, és megnagyobbodott nyirokcsomókat keres a hónaljban – azon a területen, ahová a legtöbb emlőrák először átterjed – és a kulcscsont felett. A normális nyirokcsomók nem érezhetők a bőrön keresztül, így azok, amik tapinthatók, megnagyobbodottnak tekintendők. Jóindulatú állapotok is okozhatnak azonban nyirokcsomó megnagyobbodást. A tapintott nyirokcsomóknál vizsgálják, hogy nem tapadnak-e a bőrhöz, a mellkasfalhoz vagy egymáshoz.Mikor szükséges a mammográfia?

A mammográfia során kis energiájú röntgensugarakat alkalmaznak, hogy az emlő kóros területeit felismerjék. A mammográfiát úgy alakították ki, hogy kellő érzékenységgel ismerje fel a korai stádiumban lévő rákot is. Emiatt az eljárás akkor is jelezhet rákot, amikor az valójában nincs is – ez a téves pozitív eredmény. Jellemző esetben, ha az eredmény pozitív, célzottabb követési eljárásokat – például emlő szövetmintavételt – végeznek az eredmény igazolására. A mammográfia az emlőrákok akár 15%-át sem észleli.

Az 50 évesnél idősebb nőkben az egy-két évente elvégzett mammográfia az emlőrákos halálozást 25–35%-kal képes csökkenteni. Eddig nem ismert olyan tanulmány, ami azt igazolná, hogy a rendszeres mammográfia 50 évnél fiatalabbakban is csökkenti a halálozást. Ezt azonban nehezebb igazolni, mivel az emlőrák fiatalabb nőkben nem gyakori. Sok szakértő azt ajánlja, hogy a 40 és 49 év közti nőknél 1-2 évente történjék mammográfia. Az 50 éves kortól minden szakértő évenkénti mammográfiát javasol.

Forrás: Dr. Info

Képek:
piqs.de: Jardinero - Lady in Red
piqs.de: josef T-Rezaie - Maria VG
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 7933 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x