Ha időben cselekszünk, életet menthetünk
Címlap / Szépség-Egészség / Ha időben cselekszünk, életet menthetünk

Ha időben cselekszünk, életet menthetünk

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-19

A hirtelen szívhalál nem válogat. Bárkinél, bármikor, bárhol bekövetkezhet. A mentők megérkezéséig folytatott küzdelem, a szakszerű segítségnyújtás és az egészséges életmódra való átváltás egyaránt életmentő lehet. 

Ha azt halljuk, hogy valaki hirtelen szívhalál következtében veszíti életét, akkor rögtön a sportolók jutnak az eszünkbe, ennek ellenére a hirtelen szívhalál, sajnos, bárhol, bárkivel, bármikor megtörténhet, előzmények vagy figyelmeztető jelek nélkül.  A Magyar Kardiológusok Társaságának célja, egy országos társadalmi mozgalom kialakítása, amelynek segítségével a lakosság széles rétegei részesülnek elsősegély-nyújtási alapismeretekben, ezáltal szükség esetén a laikusok is el tudják kezdeni az újraélesztést a mentő megérkezése előtt, így járulva hozzá a hirtelen szívhalál kockázatának csökkentéséhez.

Magyarországon minden órában három embernek áll meg hirtelen a szíve
Ilyenkor a szív pumpáló teljesítménye megszűnik, így az agy és maga a szívizomzat is vérellátás nélkül marad. A beteg összeesik, nincs pulzusa és légzése. Újraélesztéssel mechanikusan fenn lehet tartani a beteg keringését – ezáltal az szív és az agy oxigénellátását – és így az életét megmenteni.Az újraélesztés technikájával mindenkinek tisztában kellene lennie

„Nagyon fontos, hogy mindenki tisztában legyen az újraélesztés alapvető technikájával: 30 mellkasi nyomás - 2 befúvás – hangsúlyozta Merkely Béla, az MKT elnöke. - Nem szabad elfelejteni, hogy a hirtelen szívhalál esetében azonnali cselekvésre van szükség, hiszen a segítség nélkül eltelt minden perc tizedével csökkenti a beteg életesélyeit.  Az ötödik perc után pedig, sajnos, elkezdődik az agykárosodás. Minden nap 70 hirtelen szívleállás történik országszerte, ebből, csak Budapesten naponta 8 olyan eset van, amikor meg lehetne menteni a beteg életét, ha lenne, aki elkezdi az újraélesztést" - tette hozzá az elnök.

A megelőzés fontossága
A Magyar Kardiológusok Társasága a Szív Napján tartott rendezvényen felhívta a figyelmet a megelőzés fontosságára is. A vérnyomás tekintetében a 140/90 Hgmm-es érték elérésére, a vércukorszint 6 mmol/l-es és a koleszterinszint 5 mmol/l-es értékére kell törekedni - a szív - és érrendszeri tünetektől és kockázati tényezőktől mentes egyéneknél.
Dr. Tóth Kálmán, az MKT főtitkára  szerint, ha mindenki igyekezne beépíteni az étrendjébe néhány alapvető lépést, azzal már igen sokat tenne a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése érdekében.

Megelőzés 3 lépésben:
  • Fogyasszunk naponta minél nagyobb arányban rostdús gyümölcsöket, zöldségeket!
  • Illesszük be az étrendünkbe a növényi eredetű ételeket!
  • Részesítsük előnyben a sószegény táplálkozást!

A dohányzás abbahagyása bármely életkorban jelentős pozitív hatásokkal van a szervezetre
Az egészséges táplálkozás mellett azonban - tette hozzá a főtitkár - a dohányzás elhagyása szintén sarkalatos pont a  megelőzés tekintetében, hiszen a nikotin élvezete járul hozzá az agyvérzéshez minden 5. betegnél. Bármilyen idős korban sikerül is abbahagyni a dohányzást, annak jelentős élettani előnyei vannak; nemcsak a tüdőkapacitás javul rövid időn belül, de a szív- és érrendszeri mutatók is. Aki idejében leteszi a cigarettát, annak életkilátásai nem lesznek rosszabbak a soha nem dohányzókénál.Az infarktusok 80 %-a elkerülhető lenne napi fél óra mozgással

Különösen ügyelnie kell a helyes életmódra azoknak, akik családjában egy bizonyos kor - nők esetében 65 év, férfiaknál 55 év - előtt szív- és érrendszeri haláleset fordult elő valamelyik családtagnál, ugyanis a kardiovaszkuláris megbetegedések kialakulásában a genetikai tényezők is jelentős szerepet játszanak.
Nem szabad megfeledkeznünk a mozgás jótékony hatásáról sem. Merkely professzor szerint az egészséges életmóddal – napi fél óra mozgással, ami lehet intenzív séta is -  becslések szerint ötödére lehetne csökkenteni a szívbetegek számát, az infarktusok 80%-át pedig el lehetne kerülni.

RizikóRiadó – komplex program az egészségért
Az MKT ezen szempontok figyelembevételével hívta életre a RizikóRiadó programját is, amelynek célja egy komplex gondozási háló kialakítása, melyet az orvos és az ápoló szaktudása sző a beteg köré, támogatva ezzel az egészségesebb évekhez vezető lépések megtételében. A gondozás során a tudatos beteg felismeri, hogy magas vérnyomásának kezelésében együttműködve a szakemberrel jelentősen csökkentheti szív- és érrendszeri kockázatát (a szívinfarktus vagy agyvérzés bekövetkeztének esélyét).

A legfontosabb: az önmagunkért vállalt felelősség
A Szívünk Napja rendezvény legfontosabb konzekvenciája az volt, hogy a betegeknek részt kell vállalniuk egészségük alakításában, realizálniuk, hogy egészségükért, jövőjükért ők is felelősek, annak aktív részesei, legfontosabb döntéshozói.

Képek:
piqs.de: pandi.040 - herz an herz
piqs.de: Heinz Hasselberg, Steinfurt - 067 Der Abendspaziergang
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2816 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x