Szélütés - tanuljuk meg a tüneteket és a megelőzés elemeit...
Címlap / Szépség-Egészség / Szélütés - tanuljuk meg a tüneteket és a megelőzés elemeit

Szélütés - tanuljuk meg a tüneteket és a megelőzés elemeit

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-04-21

Kiemelten magas a szélütés kockázata Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében: a stroke-ot elszenvedettek 87%-ának magas a vérnyomása, 25 százalékuk cukorbeteg. Ez az országos átlagnál lényegesen magasabb. A Magyar Stroke Társaság a legfrissebb adatok kapcsán a megelőzés és a három órás időablak fontosságát is hangsúlyozta. 

Stroke: nő a halálozások és a rokkantságok száma is
Évente a világon  1,4 millió ember veszíti el életét agyi érkatasztrófa következtében, ugyanakkor a stroke miatt bekövetkező rokkantságok száma is emelkedő tendenciát mutat. Hazánkban évente 48 ezren kerülnek kórházba, valamint 200-250 ezren élnek együtt a betegség következményeivel. A legfrissebb  adatok szerint az elmúlt évben 18 ezer magyar embert veszítettünk el stroke miatt.

Mi az a három órás időablak?
Mint azt Dr. Diószeghy Péter, a Magyar Stroke Társaság elnökségének tagja hangsúlyozta, a legfontosabb a szélütés kezelésében, hogy a betegek az agyi érkatasztrófa bekövetkezésétől számított 3 órán belül szakszerű orvosi ellátásban részesüljenek. Éppen ezért mindenkinek tisztában kell lennie azzal, hogy melyek azok a tünetek, amelyek a stroke érkezését jelzik, hiszen csak így ismerhetik fel a betegséget és fordulhatnak még időben segítségért.


Ahogy azt Diószeghy doktor is említette, a  betegek sokszor nagyon későn kerülnek a kórházba, az esetek legnagyobb részében sajnos már nem tudják alkalmazni a sikerrel kecsegtető kezelési módszereket. Ezek között elsősorban a vérrögoldó eljárást említette a neurológus szakember, azonban sokszor ennek igénybevételére már nincsen lehetőségük. A betegek a legtöbb esetben csak várnak és várnak, azzal nyugtatgatják magukat és hozzátartozóikat, hogy nem fáj semmijük, így nincs is szükségük ellátásra. Ezzel a viselkedéssel azonban megfosztják magukat a korszerű életmentő technika nyújtotta segítségtől. Nem szabad elfelejteni, hogy mindössze három óra áll rendelkezésre, hogy még idejében meg tudják kezdeni a vérrögoldó eljárást.

Ismerjük fel időben a tüneteket
A neurológus véleménye szerint nagyon fontos, hogy minden átlagember tisztában legyen  a szélütés tüneteivel, képesek legyenek felismerni azokat és ezáltal még időben tudják tárcsázni a mentők telefonszámát. Emellett azonban Diószeghy doktor kiemelte az életmódbeli változtatások jelentős szerepét, felhívva a figyelmet a testsúly karbantartására, valamint a rendszeres testmozgás jótékony hatására.

Kockázati tényezők: magas vérnyomás, cukorbaj
A doktor úr ugyanakkor hangsúlyozta azt is, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében élőknek különösen nagy figyelmet kell fordítaniuk a szélütés megelőzésére, hiszen a betegséget kiváltó tényezők közül a magas vérnyomás és a cukorbetegség fokozottan jellemző az ezen a területen. A statisztikai adatok alapján az általuk kezelt betegek 87%-a szenved magas vérnyomás betegségben, ez 15 százalékkal magasabb az országos átlagnál. A stroke-on átesett nyírségi betegeknél a cukorbetegség aránya is kiugróan magas, a páciensek mintegy negyedének magas a vércukorszintje.


A legnagyobb problémát a szakember szerint az jelenti, hogy az emberek nincsenek tisztában a kiugró kockázati értékekkel – magas vérnyomás, magas vércukorszint –, legtöbbször csupán a szélütés bekövetkezés után derül fény a helytelen életmód következményeire.

Stroke-gyanú esetén azonnal mentőt kell hívni!
Ugyanakkor kiemelte  hogy amennyiben valaki a stroke tüneteit észleli, azonnal hívja a 104-et. Nem szabad elfelejteni, hogy a szélütés a szívinfarktussal ellentétben nem okoz fájdalmat, így a betegek sokszor nem törődnek a jelekkel és nem fordulnak időben segítségért. Ezt a tendenciát az Országos Mentőszolgálat adatai is alátámasztják.

Képek:
piqs.de: Nils Mehlhorn - Brown Eyed Girl
piqs.de: nokiamen - Blitz und Donner
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4678 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x