Hiedelmek, legendák a szájápolásban
Címlap / Szépség-Egészség / Hiedelmek, legendák a szájápolásban

Hiedelmek, legendák a szájápolásban

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-11

Hogy a fogfájást a "fográgó kis féreg" okozza, e férget vélik megölni vagy kihajtani a fogból. A fájós fogat füstölték, piszkálták, kenték, borogatták, párolták; rátettek, beledugtak, cseppentettek rá valamit vagy ráolvasást alkalmaztak. 

Bizonyára mindenkinek ismerős a következő mondóka: "Egér, adjál nekem vasfogat, én meg adok csontfogat!" Régmúlt időkben is ezt a mondást ismételgették a gyermekek akkor, amikor az első kihulló fogukat kemencekuckóba vagy hátuk mögé hajították. Mivel életünkben igen jelentős szereppel bírnak a fogak, az előzőhöz hasonló - mai ember számára talán irracionálisnak tűnő - szokások, hiedelmek és gyógymódok alakultak ki velük kapcsolatosan az évszázadok folyamán a világ minden részén.

Antik mondák szerint például a földbe elvetett sárkányfogakból felfegyverzett férfiak kelnek ki. A távoli keleten, Kínában úgy vélték, hogy ha valakinek álmában kihullik az elülső foga, annak hamarosan meghal az apja vagy az anyja. A régi egyiptomiak szerint, mivel az egerek a Napisten közvetlen védelme alá tartoztak, a fogfájás megszüntetésének a legbiztosabb módja az, hogy az arc fájós oldalára egy félbevágott, még meleg egeret tettek. Később az észak-afrikai keresztények fogvicsorgatással gúnyolták ki vagy vélték legyőzni a bálványokat.

A magyar néprajzban is sok, a fogakkal összefüggő hiedelem, szokás lelhető fel. Közülük néhány máig ismert és használt, de némelyikük az idők folyamán feledésbe merült. A csecsemő első fogához a magyar ajkú vidékeken a gyermek életét befolyásoló előjelek fűződtek. A foggal született gyermek például a néphit szerint táltos vagy garabonciás lesz. Általános nézet volt, hogy akinek felül nő először foga, nem lesz hosszú életű e földön. A hamar kibúvó első fogból hamar születő, a későn jövő fogból sokára születő testvért jósoltak.

A gyermek egészséges fogazatának biztosítása érdekében sok helyütt az anya lenyelte az első kihullott tejfogat, hogy ne legyen gyermeke fogfájós. A tejfogakhoz egyéb mágikus eljárások is fűződtek. Így az az első tejfog, amely úgy esik ki, hogy nem érinti a földet, birtokosát megvédi a nemi betegségektől. Fogamzásgátlónak tekintették egy hétéves fiú aranyba vagy ezüstbe foglalt fogát. Általánosak voltak különböző fogfájást megelőző eljárások is. Szeged környéki hiedelem szerint nem fájnak többé a meglévő fogak, ha a már kihúzott fogat a templom valamelyik szögletébe dobják.

Palóc hit szerint nem fog a gyermek foga fájni, ha körmét pénteken vágják le. Kolozsban az a hiedelem járta, hogy a jövő Úrnapig fogfájós lesz, aki anélkül ment Úrnapján templomba, hogy kétszer mosdott volna.

A fájós fog gyógyítására mágikus vagy tisztán tapasztalaton alapuló gyógymódok egész sora ismert. Ezek részint fájdalomcsillapító eljárások, melyek gyakran tényleges nyugtató hatásúak, részint annak a régtől fogva általánosan elterjedt hitnek megfelelőek, hogy a fogfájást a "fográgó kis féreg" okozza, e férget vélik megölni vagy kihajtani a fogból. A fájós fogat füstölték, piszkálták, kenték, borogatták, párolták; rátettek, beledugtak, cseppentettek rá valamit vagy ráolvasást alkalmaztak. Sokáig elhúzódó fogzási nehézségek esetén a fájdalmak enyhítésére timsós vízzel, borral, violagyökér levével vagy lóvizelettel kenték a kisgyermek ínyét.

Forró víz vagy egyéb főzet párájával való gőzölés hatására a fogfájást előidéző "fogban rágódó pondrók" a beteg fogból előmásztak, és a főzetbe belehullva azokat még látni is vélték. Néhol gőzölés helyett tömjénnel való füstölést javasoltak. A fájó fogat villámsújtotta fa forgácsával, oltár- vagy szószékszilánkkal, koporsószeggel piszkálták.

XVII-XVIII. századi szöveg szerint lóhájjal kellett kenni kívül az arcot, 1727-ből való rimaszombati recept ajánlata: ördögoldalfű megtört gyökerének főzetével mosogatni a fogat és kívül az arcot. Göcsejben puskaport, másutt sót, bagót, timsós tojásfehérjét tettek rá. Somló vidékén farkasbogyó termését, a Felföldön gyufafejet, fokhagymát, szegfűszeget, általános hiedelem szerint pedig tömjént dugtak a fájós fogba. Ez utóbbi valójában "kivette a fogbúl a fájást", de utána a fog is teljesen tönkrement. Jónak tartották a fogfájás ellen a fülbe dugott fokhagymagerezdet is. Ha a jobb oldalon fájt a fog, akkor a bal fülbe, ha pedig a bal oldalon fájt a fog, úgy a jobb fülbe dugták a fokhagymagerezdet. Katolikus vidéken szentelt bort cseppentettek a fájó fogba. Szőregen zsályát kellett szakítani, azt mondva: "Zsálya, zsálya, akkor fájjon a fogam, amikor a tiéd!". Kalotaszegi hiedelem szerint a fogfájós felment egy hegyre, ráült egy sziklára, 32 farkasgége virágból kört rakott maga köré, amelyeket ráolvasás elmondása közben egyenként megevett. "Uj hold, uj király, férges foggal köszönök, dicsértessék a Jézus!" ráolvasás máig is ismert. A fogfájós beteghez szóló szó szerinti utasítások egyike: "Eriggy mindaddig, míg csak száraz, fehír kutyaganét nem találsz. Tömd meg a száraz kutyaganéval a pipádat, gyujcs rá és amikorra az kiíg a pipábul, akkorára a fájás is kiáll a fájós fogadból."

Az álmoskönyvek is tartalmaznak különböző jóslásokat. Foggal álmodó ember a hiedelem szerint rövidesen levelet vagy fontos hírt kap. Ha álomban az ember foga kihullik, halálhírt jelent, ha odvas betegséget, ha ezüstből van, akkor gazdagságot, ha aranyból, akkor szenvedést jövendöl.

Az állatok fogához ugyancsak fűződnek hiedelmek. A nyakban hordott macskafogat gonoszűző amulettként tartották számon, a farkasfog eltérítette a katonára lőtt puskagolyót, a csukafog méhkasba téve távol tartotta a himlőt a méhektől, hamva pedig vízbe téve a szívfájósok itala volt. A porrá tört farkasfogból készült kenőcs megállította az ínysorvadást, a bor pedig, melyben vadkanfogat áztattak, megszűntette a szívfájást.

Az előzőekben említett hiedelmek, szokások és gyógymódok nagy része mára már csak néprajzi jelentőséggel bír, érdekességnek számítanak csupán. Mivel egytől-egyig elődeinknek nemzedékeken keresztül apáról fiúra szálló tapasztalatain és megfigyelésein alapulnak, lehetséges, hogy érdemes lenne apáink tanácsát megfogadni, és ezáltal néhány hatékony, feledésbe merült népi gyógymódot feleleveníteni?Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!


 
 
[ 5393 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x