Melyik a legjobb túró rudi?
Címlap / Szépség-Egészség / Melyik a legjobb túró rudi?

Melyik a legjobb túró rudi?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-06-01

A Tudatos Vásárlók Egyesülete az egyik legnépszerűbb hazai édességet, a túró rudit tesztelte táplálkozásbiológiai szempontból és a csomagoláson feltüntetett információk alapján. Összesen 19 féle terméket vizsgáltak, 13 natúr és 6 ízesített rudit. Az édességek minősége igen széles skálán mozog: olyan túró rudi terméket is találtak, amelyik nem tartalmaz túrót. 

Milyennek kell lennie a túró rudinak a nagykönyv szerint?
A túró rudi a Magyar Élelmiszerkönyv szerint tehéntúróból, esetleg vajból vagy tejszínből, cukorból stb., különböző ízesítőanyagok hozzáadásával, csokoládé- vagy kakaómassza-bevonattal készített, közel hengeres alakú, sima vagy enyhén bordázott felületű desszert jellegű készítmény. A túrótöltet tej eredetű termékhányadának legalább 50%-nak (m/m) kell lennie.
Ez – a közhiedelemmel ellentétben – azt jelenti, hogy a termékeknek nem kötelező túrót tartalmaznia, vagyis a töltelék lehet tehéntej, egyéb túrókészítmény, tejsavó is.

A túró rudi legnagyobb értéke tehát a kifogástalan túrómassza, ennek megfelelően a fontosabb szempontnak azt tekintették, hogy az összetevők felsorolásában hányadik helyen áll a túró, és mekkora százalékban.

A natúr termékek piacán nem találtak olyan terméket, amely mind a túróalapú tölteléknek, mind pedig a bevonatra vonatkozó táplálkozásbiológiai értékkritériumoknak egyidejűleg megfelelt volna. A legnagyobb hátránya a termékeknek, hogy nem ét- vagy tejcsokoládéból álló burokkal készülnek, hanem kakaós ét- vagy tejbevonómasszából, amelynek táplálkozásbiológiai értéke kisebb, mint a csokoládéé.

A bevonómasszának – a Magyar Élelmiszerkönyvi szabályozás alapján – kisebb a kakaótartalma, és a jó minőségű, drágább kakaóvajat hidrogénezett növényi zsiradékkal helyettesítik, amelynek ráadásul nagy a transzzsírsavtartalma. A vizsgált 19 termékből mindössze kettőnél (azonos márka) találtak csokoládéból készült bevonatot.


A lista élére a Cserpes Trudi került, őt egy pont lemaradással követi a natúr Pöttyös Túró Rudi. Habár egyiknek sem csokoládé a bevonója, a töltelékben legalább – nagy mennyiségben – túró van, és természetes aromát tartalmaznak, valamint jól olvasható az összetételi lista a csomagoláson.

A legrosszabbul a Sole Update 1 desszert és a Tejnasi szerepeltek. Sok pontot veszítettek a hiányos tájékoztatás miatt, valamint azért, mert a töltelék nem tartalmaz túrót, ami egy túró rudira asszociáltató terméknél elvárható lenne.

Olyan terméket, amelyben egyáltalán nincs ízesítő anyag vagy aroma, sajnos nem találtak a tesztelők a túró rudik piacán.

Az ízesített termékek piacán a gyümölcskészítmények gyümölcshányadában nem találtak nagy eltérést az átlagtól, és minőségi összetételében is elenyésző különbség van. Ugyanakkor a gyümölcsös rudikra jellemző, hogy a túró jóval kisebb arányban van jelen, mint a natúr rudikban, sok esetben a bevonat nagyobb arányban szerepel, mint maga a túró.

Ami az adalékanyagokat illeti, az összes termék legalább három féle adalékanyaggal készült, kivéve a Cserpes Trudi, amely plusz pontot is kapott amiatt, hogy csak szójalecitint tartalmaz adalékanyagként.

A teszt eredményei és az összefoglaló elemzés a http://tudatosvasarlo.hu/cikk/term-kteszt-t-r-rudi oldalon olvashatók.

A cikk szerzői:  Dr. Lelovics Zsuzsanna táplálkozáskutató, Vági Zsolt dietetikus. A szerzők a Nemzetközi Táplálkozásktutató Intézet munkatársai.

Kép forrása: Tudatos Vásárló
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 5831 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x