Célkeresztben a tüdőrák - Együtt a gyógyulásért
Címlap / Szépség-Egészség / Célkeresztben a tüdőrák - Együtt a gyógyulásért

Célkeresztben a tüdőrák - Együtt a gyógyulásért

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-04

Napjainkban egyre több szó esik a daganatos megbetegedésekről, azonban a leggyakoribb típust, a tüdő daganatos elváltozásait még mindig a némaság fala veszi körül. Pedig hazánkban a daganatos megbetegedések között a tüdőrák a vezető halálok. Úgy ahogy az emlőrákra októberben hívják fel világszerte a figyelmet, november a tüdőrák ellenes küzdelem hónapja. Ebből az alkalomból szervezi a 2010. november 19-én a Magyar Rákellenes Liga és a Magyar Tüdőgyógyász Társaság közös "Célkeresztben a tüdőrák - együtt a gyógyulásért" című rendezvényét. 

A tüdőrák a tüdőben növekvő rosszindulatú daganat, mely világszerte évente 1,3 millió ember haláláért felelős. A rák a hörgőjáratokban vagy a szivacsos tüdőszövetben alakul ki. A tüdőrák fő típusai az úgynevezett kissejtes és a nem kissejtes tüdődaganat, ahol az elnevezések a daganatot felépítő sejtek mikroszkópos megjelenését tükrözik. Az elkülönítés fontos, mert elsősorban ez határozza meg a további kezelési lehetőségeket.

Magyarországon a tüdőrák a leggyakrabban diagnosztizált rosszindulatú daganat, 2009-ben összesen 10.935 esetet, ebből 6224 új beteget regisztráltak. Hazánkban a daganatos megbetegedések közül tüdőrákban halnak meg a legtöbben, sőt, férfiak körében a tüdőrák okozta halálozásban is világelső hazánk.

A tüdőrák alattomosan kialakuló megbetegedés. A korai stádium panaszmentes, az első intő jelek a rákos daganat fejlődése és gyógyíthatósága szempontjából sajnos általában már későn jelentkeznek, legfontosabb tünetei a következők: nehézlégzés, vérköpés, krónikus köhögés, fogyás, fáradékonyság, visszatérő, nehezen gyógyuló tüdőgyulladás.
A tüdőrák hajlamosító tényezői a dohányzás (a megbetegedések 90 százalékáért felelős), a passzív dohányzás, valamint a környezeti faktorok: légszennyeződés, azbeszt, kristályos szilikátok, radon, aromás szénhidrogének (pl. benzol), nehézfémek. A belélegzett káros anyagok először a tüdő öntisztító rendszerét, a csillószőrös hámsejteket támadják. A hámsejtekbe jutó rákkeltő anyagok megváltoztatják az örökítő anyag (DNS) szerkezetét, aminek következtében a sejtek kontrollálatlan szaporodásnak indulnak.


A tüdőráknál, hasonlóan a többi daganatos megbetegedéshez, több kezelési lehetőség is adódik. A műtét akkor adja a legjobb esélyt a teljes gyógyulásra, ha a betegséget korai stádiumban fedezték fel, amikor a daganat még kicsi és nem terjedt túl a tüdő állományán.
A sugárkezelés a tumor méretének csökkentésére, az elsődleges, vagy áttéti daganat által okozott tünetek enyhítésére szolgál. Sajnos a felhasználási lehetőség erősen függ a felismerés időpontjától is, hiszen a tüdő közvetlen besugárzásának korlátot szabhat a légzésfunkció megóvása.
A kemoterápia során gyógyszereket (citosztatikumokat) alkalmaznak, hogy megállítsák a daganatsejtek növekedését és osztódását. Mivel a citosztatikumok nem kizárólag a daganatsejteket pusztítják, hanem a szervezet egészséges, gyorsan osztódó sejtjeit is károsítják, így számos mellékhatást okoznak. A leggyakrabban károsított egészséges sejtek a csontvelő sejtjei, a gyomor-bélrendszer hámsejtjei, valamint a bőrben található szőrtüszők sejtjei.

Mindazonáltal az elmúlt évek során új gyógymódok az úgynevezett célzott biológiai terápiák jelentek meg e betegség kezelésében is. A modern, célzott, elsősorban a daganatsejtek működését és/vagy túlélését gátló gyógyszerek leggyakoribb célpontjai a daganatsejtek felszínén megtalálható speciális jelfogó molekulák (receptorok), így a célzott biológiai terápiás gyógyszerek kizárólag ezeken a sejteken fejti ki hatásukat.

A daganatos sejt a normális társainál gyorsabban növekszik és szaporodik („burjánzik”), így a túléléshez szükséges tápanyagfelvétele is többszöröse a normálisnak. Egyértelmű tehát, hogy ha a tumorsejteket elvágjuk az éltető „utánpótlási vonalaiktól”, akkor a beteg sejt képtelen lesz szaporodni és fenntartani magát. Már pedig a szervezetben a tápanyagokat és az oxigént szállító utánpótlási útvonalak a hajszálerek, amik a sejt növekedésével párhuzamosan alakulnak és fejlődnek ki. Kézenfekvő megoldás tehát a daganatos sejtekben növekvő erek képződésének megakadályozása, mivel így a daganatos sejtet megakadályozzuk a fejlődésben és a szaporodásban. Ráadásul ez a módszer a daganatos sejtek nagyobb tápanyagigénye miatt specifikusan jobban hat a beteg sejtekre mint normálisra, ami – a már említett speciális jelfogó molekulákon túl – további célzottságot is jelent.

Ma már elérhetők olyan érképződést gátló terápiák,  melyek specifikusan megkötik a daganat által termelt érnövekedést előidéző anyagokat, ezáltal megakadályozzák a daganat érképzését. Az új erek képződése megáll, a daganat nem tud tovább növekedni, a daganat visszafejlődik.


Ezzel a mind epidemiológiai, mind egészség-gazdaságtani szempontból meghatározó társadalmi problémával foglalkozik 2010. november 19-én a „Célkeresztben a tüdőrák – együtt a gyógyulásért” elnevezésű rendezvény. A Magyar Rákellenes Liga és a Magyar Tüdőgyógyász Társaság közös kezdeményezésének kiemelt témái a betegség felismerése, a megelőzés és a kezelési lehetőségek bemutatása.

A rendezvényen a szakma legkiválóbb képviselői vesznek részt, akik az előadásokon túl örömmel válaszolnak a résztvevők kérdéseire is.

A rendezvény helyszíne:
ELTE GÓLYAVÁR –Trefort Rendezvényház

A rendezvény címe:
1087 Múzeum Krt. 6-8.

A rendezvény időpontja:
2010. november 19.

A rendezvény házigazdái:
Prof. Dr. Simon Tamás – a Magyar Rákellenes Liga elnöke
Dr. Kovács Gábor – Magyar Tüdőgyógyász Társaság elnöke
Zalatnay Brigitta – televíziós műsorvezető


Programok:
12.00-15.00 ingyen szűrővizsgálatok: vérnyomás, vércukor, koleszterin, COPD,
szénmonoxid, testtömegindex, testzsír

15.00-16:30 ismertető előadások:
 • Türőrák: drámai a magyar helyzet
 • A tüdőrák megelőzése, a dohányzás leszokás fontossága és a szűrés lehetősége
 • Vegyünk észre a korai tüneteket! 
 • Hogyan vizsgálják ki a tüdőrákot?
 • Mire jó a CT, a PET-CT?
 • Komplex terápia: műtét és gyógyszeres kezelés egyszerre?
 • Mit tud a sugárkezelés?
 • Mikor kell alkalmazni a hagyományos kemoterápiát?
 • Új lehetőségünk a célzott kezelés, de mikor adhatjuk?
 • Hogyan csillapíthatók a tünetek (gyengeség, fájdalom)?
 • Alternatív kezelési lehetőségek, egészséges életmód
 • A lelki támogatás szerepe a gyógyulásban: család, betegszervezetek
16.30-17.30 orvosi konzultációs lehetőség, regisztráció az újjáélesztett tüdőrák klubban
17.30 Fáklyás felvonulás a tüdőrák hónapjának jegyében, meglepetésprogrammal, meglepetésvendéggel

A rendezvényen történő részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Kérjük, jelezze részvételi szándékát az ingyenesen hívható, 06-80-505-675-ös zöld számon, vagy rendezveny@rakliga.hu e-mailcímen.

Képek:
piqs.de: Guiri R. Reyes - ?
piqs.de: Pedro Simões - Worried
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4927 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x