Tökéletes minőségű kávé? Így készítsd el!
Címlap / Szépség-Egészség / Tökéletes minőségű kávé? Így készítsd el!

Tökéletes minőségű kávé? Így készítsd el!

Forrás: Valdo Café
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-10-28

Manapság sokat hallunk jó és rossz kávékról, de talán kevesebb figyelmet kap a kávé elkészítésének helyes módja. Pedig valljuk be, néha hiába vásároljuk meg a legdrágább termékeket, mégsem tudunk olyan kávét főzni, amilyet igazán szeretnénk. Tippek az ideális kávéital elkészítéséhez. 


Rendezvénynaptár
Érdekes módon akár egy jó étteremben is sokszor találkozhatunk gyengébb minőségű kávéval, ami nem feltétlenül a méltó befejezése egy étkezésnek. Gyakran a kávé gyenge, ízetlen vagy állott, nincs habja, vagy kellemetlen utóízű. Pedig a jó kávé elkészítésére odafigyelni igazán apróságokon múlik és nem igényel különösebb anyagi befektetést sem otthon, sem a vendéglátó egységekben.

Mindenekelőtt persze az alapanyag minősége nagyon fontos szempont, legyen szó szemes vagy instant kávéról. Mindkét alapanyag lehet jó és rossz minőségű, itt a legfontosabb szempont az Arabica és Robusta kávéfajták, valamint az esetlegesen belekevert pótkávé aránya, illetve a kávészemek minősége. A hiedelmektől eltérően, az instant kávé is igazi kávé, hiszen lefőzött kávé sűrítmény szárított változata, de ebben az esetben is nagyon sok múlik a minőségen. Tanácsos mindig alaposan megnézni vásárláskor a csomagoláson feltüntetett adatokat - ne a hangzatos Gold vagy Best neveknek higgyünk. Az ár-érték arány általában megbízható mutató, de kerüljük a legolcsóbb kávékat, a legdrágábbak esetében pedig mindenki saját maga ítélje meg, mennyi a marketing érték és a tényleges élvezeti érték között a különbség egy adott terméknél.


Főzéshez friss, tiszta, jó minőségű hideg vizet vegyünk alapul.
Könnyen elronthatja a kávét egy kávégép tartályában napok óta álló kellemetlen ízű víz, de bizonyos helyeken a csapvíz sem elég jó minőségű.

Ha szemes kávét használunk, a darálás módját mindenképp a tervezett főzési móddal összhangban válasszuk meg, és a darálás/főzés között minél kevesebb idő teljen el. A kávé szemes formában sem áll el korlátlan ideig, sokat veszít az aromájából is.

Ha kávégépet használunk, figyeljünk oda a gép rendszerének tisztaságára és helyes kezelésére. Tiszta vízzel, friss alapanyaggal töltsük fel, főzés után pedig mossuk el a használati útmutatónak megfelelően és figyeljünk a szűrők tisztítására is.

A kávéscsésze legyen tiszta, és lehetőség szerint tartsuk melegen.

Csak azonnali elfogyasztáshoz készítsünk kávét, az állott vagy felmelegített kávéital sokkal rosszabb, a főzés utáni néhány órában sokat veszít ízéből és minőségéből. A lefőzött kávé felforralását pedig tényleg felejtsük el, mert ez biztos receptje a kávé elrontásának.

Tartsuk meg a kellő kávé és a víz mennyiségének az arányát. Egy presszó kávéhoz instant termékeknél ez kb. 1,5-2 gramm, darált szemes kávé esetében pedig kb. 6-8 gramm kávé szükséges, amit legtöbbször fel is tüntetnek a csomagoláson. Szemes vagy instant kávé esetében is figyeljünk oda, hogy a szigetelő csomagolás felbontása után lehetőleg minél hamarabb használjuk el az alapanyagot.


Lehetőség szerint minél kevésbé ízesítsük, az igazán finom kávé íze önmagában élvezhető a leginkább, cukor, tej és tejszínhab nélkül. Persze mindenki saját ízléséhez mérten alakítja ki ezeket a szokásokat, de érdemes néha kipróbálni a kávét önmagában is.

Ha pedig úgy döntünk, hogy kísérletezni kezdünk, számos receptet találhatunk az interneten, például a Valdo Café oldalán is, aminek segítségével különleges hideg vagy meleg kávéitalokat főzhetünk az adott alkalomhoz illően.

Forrás: Valdo Café

Képek:
piqs.de: woman76 - Kaffeegenuss
piqs.de: asioida - Flat White
Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 3947 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 

/img/hirdetes/2021/9honap_banner-300x250-logo.jpg
 

Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x