Testünk folyékony árama; A vér
Címlap / Szépség-Egészség / Testünk folyékony árama; A vér

Testünk folyékony árama; A vér

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-09

A vér az ember testében keringő folyékony anyag, melynek egyetlen cseppjében ( 1ml-ben ) 4-5 millió vörösvérsejt és 250 ezer vérlemezke, valamint egy halványsárga folyadék (plazma) van. Ez a folyadék - bár kiválóan megvizsgálható mikroszkóp alatt, mégis több, mint egyszerű anyag. Az egyik legfontosabb információforrás az emberi egyedről, rólunk. 

A vér az ember testében keringő folyékony anyag, melynek egyetlen cseppjében ( 1ml-ben ) 4-5 millió vörösvérsejt és 250 ezer vérlemezke, valamint egy halványsárga folyadék (plazma) van. Ez a folyadék - bár kiválóan megvizsgálható mikroszkóp alatt, mégis több, mint egyszerű anyag. Az egyik legfontosabb információforrás az emberi egyedről, rólunk. Évezredek orvostudományának alfája és ómegája a vér, és a vérvizsgálat. A véradás, a megfelelő vérkészítmények alapanyagának biztosítása miatt kiemelten fontos.

Öröklött vér
A szülőktől örökölt genotípus alapján négyféle vércsoport-fenotípus adódik: A, B, AB, és 0. Az AB0-vércsoportrendszer antigénjei a vörösvérsejtek membránjához kötődő szénhidrátok. Az AB-vércsoportú egyén mindkét antigént hordozza, a 0-ás vércsoportú egyiket sem. Ugyancsak örökletesen meghatározott, hogy a vérplazmában - az AB-vércsoportúak kivételével antitestek vannak, értelemszerűen olyan megoszlásban, hogy saját antigénjeikkel ne lépjenek kölcsönhatásba. A számos vércsoport faktor mindegyike két tagból áll: szüleink mindkét tagjából egy-egy gént kapunk. Az összesen négyféle variációból (ezt genotípusnak hívjuk) végül is a gének un. domináns jellege dönti el, hogy az egyén adott vércsoport tényezője pozitív vagy negatív lesz. Az Rh pozitivitás domináns, tehát ha az egyik szülőtől + gént kap, az újszülött Rh+ lesz.

Vércsoport és genetika
Kis mennyiségű vér bevitele esetén (a bevitt vérplazma felhígulása miatt ) 0-ás vért minden vércsoportú ember kaphat, az AB-vércsoportú pedig minden vércsoportú vért kaphat. Ma már kizárólag azonos vércsoportú vért ömlesztenek át, és előzetesen kezelt, részben feldolgozott vérkészítményt alkalmaznak. Az Rh-vércsoportrendszerben az emberek fenotípusa lényegében kétféle lehet. Az Rh-pozitív (Rh+) személyek vörösvérsejtjeinek felszínén ún. D-antigén található, míg az Rh-negatív (Rh-) egyéneknek nincs ilyen antigénjük. A D-antigént kialakító allél (D) domináns a működőképes enzimet nem kódoló recesszív alléllal (d) szemben. Ennek megfelelően az Rh+ egyének genotípusa DD és Dd, az Rh- egyéneké dd lehet.

Vér és anyagcsere
Az élet alapja az anyagcsere. A tápanyagok az emésztőcsatornán át, az elégetésükhöz szükséges oxigén pedig a tüdőn átjut szervezetünkbe. Az anyagcserében a szervezet valamennyi sejtje részt vesz. A vérkeringés tartja fenn az állandó kapcsolatot a szervezet óriási sejttengere, az emésztőcsatorna és a tüdő között. Vérkeringés nélkül tehát nincs anyagcsere, nincs élet. Mivel pedig más a nyugalomban levő és más a nehéz testi munkát végző ember anyagcseréjének gyorsasága, nyilvánvaló, hogy a vérkeringésnek a legszélsőségesebb végletekhez is alkalmazkodnia kell. A vérkeringést az érrendszer központi motorja: a szív üzemelteti. A változó igényekhez való alkalmazkodást viszont a szívvel és az érrendszerrel szoros kapcsolatban levő vegetatív idegrendszer és számos más kémiai szabályozó rendszer látja el.

A vérnyomás és betegségei
A magas vérnyomás (vagy ahogy az orvosok nevezik "hipertónia") gyakori állapot, a felnőtt lakosság közel 20 %-át érinti. Dr. Pados Gyula, a Szent Imre Kórház IV. belosztályának főorvosa szerint a magas vérnyomás napjainkban népbetegségnek számít. "Csendes gyilkos"-nak is nevezik, mert sokáig nem okoz tüneteket, ám ha ezek megjelennek, az egyben azt is jelenti, hogy valamilyen szerv vérkeringését - például fejfájáskor az agyi vérkeringést, szívtáji fájdalom esetén a koszorúérét - károsította. Magas vérnyomásról akkor beszélünk, ha a vérnyomás értéke ismételten, legalább háromszor mérve, meghaladja a 140 hgmm-es szisztolés, vagy a 90 hgmm-es diasztolés értéket. Így a 140/90 hgmm a magas vérnyomás értéktartomány felső határa. Az általános nézettel ellentétben a legtöbb esetben a magas vérnyomásnak nincsenek tünetei. Esetenként a betegeknek olyan tünetei lehetnek mint a fejfájás, de csak akkor, ha a vérnyomás nagyon magas. A hipertóniát vérnyomás méréssel lehet kideríteni, és ez nem helyettesíthető semmilyen más eljárással.

A magas vérnyomás kezelése
A magas vérnyomás kezelése jó, ha nem gyógyszeres terápiával kezdődik, ugyanis egy túlsúlyos beteg esetén a jelentősebb fogyókúra vérnyomáscsökkentő hatása megfelel egy vérnyomáscsökkentő gyógyszerével. A hipertónia nem gyógyszeres kezelésének fontos része az étkezési szokások megváltoztatása, a megfelelő diéta.

A magas vérnyomás rizikófaktorai
A hipertónia érelmeszesedésre, érelmeszesedéssel járó betegségek kialakulására hajlamosít. Szívkoszorúér-betegségre, szívinfarktusra, agyi katasztrófára, végtagi érszűkületre, szívelégtelenségre, vagyis szív-és érrendszeri betegségekre. A magas vérnyomás rizikófaktorai közé tartoznak: az elhízás, a túlzott konyhasófogyasztás, az alkohol, a kávé, a stressz, öröklődés és a dohányzás is. A magyar felnőtt lakosság 35 százaléka, mintegy 1,5 millió férfi és 1 millió nő dohányzik. A cigarettában lévő nikotin erős érszűkítő hatású. A vérnyomáscsökkentő gyógyszerek hatását csökkenti.

Az alacsony vérnyomás és tünetei
Alacsony vérnyomás (hipotenzió) betegségről akkor beszélünk, ha a vérnyomáscsökkenés olyan mértékű, hogy tüneteket, azaz szédülést és ájulást okoz. A vérnyomás kellő szinten tartása, miután a vér elhagyja szívet és a szervezetben kering alapvető fontosságú. A nyomásnak elég magasnak kell lennie ahhoz, hogy biztosítsa az oxigén és a tápanyagok leadását a test sejtjeinek, és elszállítsa az ott termelődő salakanyagokat. Ha a vérnyomás túl alacsony, a vér nem tud elegendő oxigént és tápanyagot szállítani a sejtekhez és nem képes a salakanyagokat kellő mértékben elszállítani. A tüneteket még nem okozó alacsony vérnyomással azonban az egészséges emberek élettartama várhatóan hosszabb.

Vokony Nándor
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3313 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x