Pikkelysömör - természetes módszerekkel orvosolható
Címlap / Szépség-Egészség / Pikkelysömör - természetes módszerekkel orvosolható

Pikkelysömör - természetes módszerekkel orvosolható

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-03-28

Dr. Michael Tirant ausztrál kutatóorvos és biokémikus több évtizedes kutatása során fejlesztette ki szteroidmentes, kizárólag természetes, növényi összetevőket tartalmazó készítményeit, melyekkel hatékony eredményeket ér el a különböző bőrproblémák, köztük a pikkelysömör kezelésében. 

A doktor úr korábbi Budapesti látogatása alkalmával bemutatta a nevéhez fűződő készítményeket, és elmondta, hogy a betegség tüneteinek kezelése mellett fontosnak tartja, hogy minden páciensnél feltárják azokat az egyénenként nagyon eltérő kiváltó tényezőket, melyek a pikkelysömör „berobbanásához” vezetnek. Még azt is megtudtuk, hogy a vércsoport hogyan befolyásolja a betegség kialakulását.

- Milyen indíttatásból látott hozzá a kutatásokhoz?
- Mivel a családomban sokan szenvednek valamilyen bőrproblémától, korán érdeklődni kezdtem a bőrgyógyászat és a különböző bőrbetegségek kezelése iránt. Az általam kifejlesztett készítményt kezdetben atópiás ekcéma gyógyítására használtuk, de egy véletlen folytán kiderült, hogy sokkal hatásosabb egy másik probléma kezelésében. Erre úgy jöttünk rá, hogy egyik ekcémás páciensem édesapja, akinek pikkelysömöre van, használni kezdte a szert – és az ő tüneteit csaknem teljesen elmulasztotta. Ezen fellelkesülve kezdtem el kutatni 30 évvel ezelőtt, hogy a szer milyen hatással van a pikkelysömörre.

- Miért mondhatjuk egyedinek ezt a kezelésmódot, és mitől olyan hatékony?
- A családom tagjai mindig olyan szereket használtak, amelyekben kortikoszteroid volt, márpedig hosszú időn át adagolva a szteroidkészítmények hormontartalmunk miatt károsan hatnak a szervezetre. Kihívás volt számomra, hogy találjak egy olyan hatásos szert, amely szteroidmentes, kizárólag természetes alapanyagokból, tiszta növényi összetevőkből áll. Mivel mindig is érdekeltek a gyógynövények, ezen az úton indultam el. Mára a pikkelysömör kezelésére egy három termékből álló termékcsaládot hoztunk létre. Mivel az összetevők nagy száma miatt mindent nem lehetett beletenni egy készítménybe, a kezelést három fázisra bontottuk. Első lépésként a tisztítógélt alkalmazzuk, amely gyengéden leszedi a száraz, elhalt hámréteget, elősegítve ezzel, hogy a kenőcs hatóanyagai jobban bejuthassanak a bőrbe. Ez a második, a tulajdonképpeni gyógyítási fázis. A harmadik lépés a kondicionálás, amikor az olaj használatával egy védőréteget képezünk a kenőcs fölött, amely táplálja a bőrt, és megakadályozza a további kiszáradását.- A pikkelysömör mely típusaira alkalmazható ez a készítmény?

- A klinikai tesztek azt bizonyították, hogy ez a három termékből álló készítmény a legtöbb, gyakran előforduló pikkelysömör esetén hatékony. A betegség azon típusára, ahol a teljes testfelület érintett, kifejlesztettünk egy olajozó hatású szappant, amely a neve ellenére nem a tisztítást szolgálja, hanem testápoló, krémező funkciója van. Ezen túl a körmön jelentkező pikkelysömörre is található megoldás a termékpalettánkon.

- A terhesség ideje alatt és gyermekeknél használható a készítményt?

- Olyannyira, hogy jelenleg is használják állapotos nők, szoptató kismamák, de gyermekeknél – akár nagyon kicsi babáknál – is alkalmazható. Ezekben az esetekben kifejezetten előny, hogy szteriodmentes termékekről van szó.

- A pikkelysömör – az orvostudomány jelenlegi állása szerint – nem gyógyítható betegség, csupán a tüneteit lehet enyhíteni, illetve azok megjelenését késleltetni. Mennyi kezelési idő után várható javulás?
- Hét nap múlva már látható a változás. A teljes letisztulás a betegség súlyosságától függően 4–8 hét alatt következik be, és általában 12–15 hónap tünetmentességet biztosít a készítmény. Mivel sokféle előidéző tényezője van annak, hogy a pikkelysömör mikor jelenik meg, a tünetmentes fázis hossza attól is függ, hogy a bőr időközben mennyire van kitéve ezeknek a kiváltó ingereknek.

- Melyek ezek az okok, amelyek szerepet játszanak a pikkelysömör megjelenésében?

- A kutatásaim azt mutatják, hogy két fő okra vezethető vissza a betegség tüneteinek előtörése. Úgy kell ezt elképzelni, mint a tüzet: meggyulladásához kell egy szikra – ez az elsődleges ok –, és szükség van az oxigénre, ami táplálja a tüzet – ez a másodlagos kiváltó tényező. Az elsődleges okok közé sorolhatók például a fertőzések – akár egy torokgyulladás is –, a gyógyszerek mellékhatásai, egy műtét vagy baleset következménye, valamint a stressz. Másodlagos tényezőből rengeteg van és mindig egyénfüggő. Tapasztalataink szerint még a vércsoport is befolyásolja ezeket.- Ezt úgy érti, hogy bizonyos vércsoportú emberek hajlamosabbak erre a betegségre?

- Nem, egyik vércsoport sem fogékonyabb rá a másiknál, hanem úgy értem, hogy vércsoportonként eltérő kiváltó okokat találhatunk. Például egy 0-s vércsoportú embernél a glutén vagy az olajos magvak fogyasztása lehet ilyen másodlagos kiváltó faktor. Másoknál a dohányzás vagy az alkohol. De a hormonok is bűnösök lehetnek. Ha pedig valakinek már van valamilyen kialakult betegsége – például cukorbeteg –, az a pikkelysömörös állapoton is ronthat.

Mivel az okok bonyolult rendszere áll a háttérben, a betegség gyógyítása során nem csupán a tünetek kezelésére kell hangsúlyt fektetni, hanem nagyon fontos megismerni azokat az egyénre jellemző tényezőket, amelyek kiváltják azokat. Kidolgoztunk egy kérdőívet, melynek segítségével feltárható ez a háttérben húzódó, bonyolult okrendszer, de azt tapasztalom, hogy a bőrgyógyászatban sajnos még nem ez az általános gyakorlat.

- Milyen szerepet játszanak a lelki történések a betegség megjelenésében? Hogyan lehet ezeket jól kezelni?
- A stressz és a szorongás rendkívül jelentős kiváltó ok, ráadásul egy ördögi körbe kerül így a beteg: a stressztől előjön a pikkelysömöre, a megjelenő kellemetlen tünetek miatt viszont még inkább stresszel, ami további állapotromláshoz vezet. Maga a stressz teljesen nem kerülhető el, hiszen mindenki életében vannak stresszfaktorok. Azonban meg kell tanulni kezelni őket! Úgy képzeljük ezt el, mint egy lufit: ha mindennap fújunk bele egy kis levegőt, előbb feszülni kezd, majd szétdurran. Ám ha mindennap egy kis levegőt ki is engedünk belőle, akkor nem történik baj. Erre a leeresztésre a legmegfelelőbb valamiféle testmozgás, ami közismerten endorfint szabadít fel, és ezáltal jelentősen javítja a közérzetünket. A másik, amit a cél érdekében bevethetünk, a különböző relaxációs technikák: a jóga, a tai chi, a meditáció.

Semei Györgyi

Képek:
piqs.de: Heinz Hasselberg, Steinfurt - 017 Antiseptische Waschlotion
piqs.de: Steve Jurvetson - Fall rain fall
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 13359 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x