Feltöltődés 5 lépésben
Címlap / Szépség-Egészség / Feltöltődés 5 lépésben

Feltöltődés 5 lépésben

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Hosszú órákig dolgozol, túlórázol, még az ebéded is a gép előtt ülve eszed két telefon között, helyettesítesz vagy egész nap a gyerek(e)kkel foglalkozol, ügyintézel, szervezel, röviden: folyamatosan robotolsz... Az emberi szervezet sok mindent bír, ám a hosszú távú igénybevétel a megfelelő feltöltődés hiányával párosítva hamar lerobbantja a szervezetet mind testileg, mind lelkileg. A legtöbb ember még mindig minimális időt fordít a feltöltődésre azzal a felkiáltással, hogy arra nincs ideje. Na ilyenkor szokott a szervezet köhinteni egyet, hogy szót kér... khm-khm.. Mit szólnál egy kis pihenéshez? - kérdi. Persze figyelmen kívül hagyod.  

Pontosan tudod, hogy szükséged lenne kikapcsolódásra, de hagyod, hogy a mátrix malmai tovább őröljenek. Ám a szervezet nem hagyja magát kizsákmányolni. Azt mondja: No akkor ha te nem, majd én intézkedem! Lássuk csak milyen ötletekkel áll elő. A lista korántsem teljes, a szervezetünk rendkívül ötletgazdag ezen a téren.
  • rendszeresen elalszol
  • betegség érkezik (Leggyakrabban a nátha valamely formájában. Olyan erős mértékben, amennyi számodra elég, hogy végre ne mártírt játssz és betegen járj be dolgozni, hanem képes legyél felemelni a telefont a főnöködet tárcsázva, hogy márpedig most otthon maradsz.)
  • eltöröd, kificamítod, megrándítod valamelyik végtagod.

Többfélével nem is ijesztgetlek. A lényeg, hogy minden túlfeszítettségnek megvan a böjtje. Megéri, hogy magadra is szánj érdemi időt, hogy kipihend magad, feltöltődj. Ezek nem mindig nagy, hosszú időt igénylő dolgok.  Íme pár hatékony tipp és prioritás.

1. Mindig szánj időt az elegendő alvásra!


Ez az elsődleges, legfontosabb dolog, amit tehetsz a kipihentségedért! Természetesen előfordul, hogy néha lecsalunk az alvásidőnkből, azonban ezt ne tedd rendszeressé. Sokkal hatékonyabb vagy kipihenten. Jobban fog az agy, jobbak a reflexek, nagyobb a türelem.

2. Legalább másfél-két óránként tarts egy kis szünetet


Mindenkinek jár a szünet, még a buszvezetőknek is, akik tartani igyekeznek a menetrendet. Állj fel egy kicsit, ha ülőmunkát végzel, vagy ülj le, ha állómunkát. Azonban mindkét esetben érdemes egy kis testmozgást beiktatni. Nyújtózkodj, lélegezz mélyeket, pár vállkörzés is felüdít. Tehetsz egy pár perces sétát is a ház körül. Nemcsak a dohányosok mehetnek ám ki...



3. Keresd a csendet


Találj lehetőleg egy ingerszegény környezetet. Napközben még a cég mosdója is megfelel adott esetben, ott legalább magadra zárhatod az ajtót. Csukd be a szemed és legyél csak magaddal pár percig. Nagyon felüdítő tud lenni! Stop! Telefont ne vigyél! 



4. Képezz egy rituális átmenetet a munkahelyed és az otthonod között

Ha hazafelé menet is a munkád körül forog az agyad, sőt esetleg még haza is viszel pár aktát, feladatot, akkor ne csodálkozz, ha folyton fáradt vagy. 

Ha otthon dolgozol, adj magadnak fél-egy órát legalább, amikor egészen biztosan másra fókuszálsz, nem a munkádra. Ha a babáddal vagy otthon, használd ki a gyerkőc alvásidejét és te is pihenj. Tudom, sok a dolog, de emlékezz, akkor vagy hatékonyabb, türelmesebb, ha te egyensúlyban vagy.


Mit nevezünk rituális átmenetnek?

Például hazafelé mindig megállsz az útba eső parkban és pár percet gyönyörködsz a fákban, bokrokban, megfigyeled az évszakok, időjárás hatását a növényekre.

Esetleg mielőtt kiszállsz az autóból, pár percet ülve maradsz és elképzeled, hogy milyen jó lesz mindjárt hazaérni, belépni az ajtón.

De ha játékos kedvű vagy, akkor az is lehet, hogy mielőtt belépsz az ajtón, körbeforogsz a tengelyed körül, vagy háromszor összeütöd a cipősarkaid mint Dorothy az Ózban. A lényeg, hogy tudd: mostmár végeztél a munkával.

Meglehet, hogy otthon új feladatok várnak, az azonban már egy másik tudatállapot, hiszen az otthon van.




5. Gyakorold az elismerést, a dicséretet


Észre sem szoktuk venni, hogy a negatív érzelmek (kritikák, a bántó szavak, a türelmetlen megnyilvánulások) mennyire leszívják az erőnket. Ráadásul hajlamosak vagyunk a rossz dolgokat inkább észrevenni és elidőzni velük, mint a jókkal.

 

Például ha a főnököd egy kritikát fogalmaz meg veled kapcsolatosan, akkor legalább egy órán át biztosan bánt belül a dolog, de meglehet, hogy akár több napon át is. Azonban, ha a főnököd egy dicsérő, elismerő kijelentést tesz rólad, mit csinálsz? Természetesnek veszed, hogy ez így igaz, te nagyszerű vagy, és hipp-hopp, már el is felejtetted. Ezt a jó érzést persze nem hordozod magaddal napokig, ugye? Pedig feltöltő, megújító ereje van egy kedves szónak, figyelmességnek.

Nem kell arra várnunk, hogy mikor dicsérnek meg bennünket, mi is magunkkal vihetjük az elismerőképességünket. Gyakorold, mutass példát, dicsérj, legyél kedves. Legyen a jó hangulat és a harmónia fontosabb, mint hogy mindig igazad legyen. Mert meglehet, hogy bizonyos témákban igazad van, ugyanakkor mégsem vagy tőle boldog.

A legegyszerűbb figyelmesség: a mosoly és a ’köszönöm’. Egy egész napra boldoggá tehetsz valakit csak ezzel a kettővel. És persze amikor te mosolyogsz, te is feltöltődsz közben!

Köszönöm!


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 15581 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x