Gyomorégés, fekély, reflux? Az ünnepek alatt sem kötelező!...
Címlap / Szépség-Egészség / Gyomorégés, fekély, reflux? Az ünnepek alatt sem kötelező!

Gyomorégés, fekély, reflux? Az ünnepek alatt sem kötelező!

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-10-24

A reflux maró fájdalma a torkunkban, a gyomorégés, vagy a fekély miatti hasi görcs a leginkább meghitt pillanatokat is tönkre tudja tenni. Ezért Karácsony környékén sem árt néhány apróságra odafigyelni - akár gyomorbetegek vagyunk, akár nem. A kielégítő emésztéshez nemcsak az alapos rágás fontos, hanem a sokaknak - főleg az ünnepek táján - komoly problémát okozó mértéktartás is. Bizonyos ételféleségek is okozhatnak kellemetlen hasi panaszokat. Jótanácsok az emésztési problémák megelőzéséhez. 


Rendezvénynaptár
Sokan nem is tudnak róla, hogy hajlamosak a gyomorbántalmakra, és a reflux-szerű  megbetegedésre, és csak a karácsonyi bőséges étkezések közepette szembesülnek vele, hogy gyomruk bizony nem bírja a terhelést. Hogy elkerülhessük a csupán kellemetlen felböfögéstől a kínzó gyomorfájdalomig terjedő tüneteket, az ilyen betegségekre fókuszáló Fajahasam.hu orvosszakértője ad néhány hasznos tanácsot az ünnepekre.

Már az is alapvető probléma lehet, ha nem bírunk ellenállni a bőségnek, és túl sokat eszünk, ugyanis a tünetek egyik fő oka, hogy a savas gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe és a nyelőcső nyálkahártyát irritálja. A fokozott táplálékfelvétel pedig ennek esélyét növeli. Vannak olyan hagyományos ételek, melyek különösen veszélyesek lehetnek.

  • A halászlé fűszeressége miatt kerülendő a reflux betegek számára, a hal fogyasztása inkább csak rántva vagy párolva javasolt.
  • Másik tradicionális karácsonyi ételünk a töltött káposzta – akárcsak a pörköltes, vagy sok hagymával készült ételek – szintén fokozhatják a betegségre hajlamos ünneplők panaszait.
  • Kevésbé köztudott viszont az, hogy a csokoládé is elősegítheti a reflux kialakulását. Óvatosan bánjunk tehát a szaloncukorral, tartsunk ebben is mértéket.
  • A túl fűszeres ételek a hétköznapokon is komoly veszélyt hordoznak magukban a gyomorbetegségek terén. A karácsonyi menüben is érdemes figyelni arra, hogy a bors, a mustár, a torma és az ecet a savtermelés fokozásával segítheti elő a panaszok kialakulását.

Persze az ünnepektől függetlenül is elmondható, hogy bármily nehéz is, tartsunk mértéket a finomságokkal. Ha reflux betegségben szenvedünk, akkor azért, ha még nem, akkor azért, hogy a kialakulásának esélyét se adjuk meg. Élvezhetjük persze a karácsonyi ételkínálatot így is, de együnk inkább többször kevesebbet, mint ebédre és vacsorára mértéktelenül. A kedvenc ételeink előtt lehajtott rövid, és a mellé fogyasztott bor vagy sör terén pedig szintén tartsunk mértéket, hiszen az alkohol is okozhat refluxos panaszokat.

Forrás: Fájahasam.hu
Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 4474 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 

/img/hirdetes/2021/9honap_banner-300x250-logo.jpg
 

Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x