Retro divat 2011-re és egy kis történelem (Videóval)
Címlap / Szépség-Egészség / Retro divat 2011-re és egy kis történelem (Videóval)

Retro divat 2011-re és egy kis történelem (Videóval)

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-03-20

A sportruhák az utcai divatba a sztárokon keresztül gyűrűztek be. Az első mackófelsőt Bob Marley viselte a színpadon, a ruhadarab azóta óriási karriert futott be. Retró ruhákért azonban nekünk sem kell a szomszédba menni - a magyar streetwear rajongók ebben is sajátos utat találtak. Vajon mire számíthatunk 2011-ben, milyen lesz a retro divat a jövő évben? 

Egészen a 90-es évek végéig Magyarország kiemelkedő textiliparral rendelkezett. Hatalmas gyárak ontották magukból a konfekciótermékeiket, mint a Pécsi Kesztyű, a Tisza Cipő, a Senior melegítő, az Alföldi papucs vagy akár a Trapper farmer. Akárcsak a konfekciótermékek a szabadidőruhák is sokféle fazonban és modellben voltak elérhetőek a hazai sportkedvelők legnagyobb örömére.
Amikor kinyílt a világ a magyar vásárlók előtt, hazánkban is megjelentek az első Adidas és Puma termékek a boltok polcain, bár ekkor még „aranyárban” lehetett hozzájuk jutni.

Szép lassan a nyugati divat és zene vette át az irányítást a fiatalok ízlésvilága felett.

Kevesen tudják, hogy az első mackót Bob Marley húzta magára és lépett föl benne egyik koncertjén. És mit akart ezzel üzenni az akkor már egyre nagyobb népszerűségnek örvendő előadó? „Ne imádjatok! Egy vagyok közületek, aki melegítőt hord és teljesen átlagos.”


Így indult útjára a streetwear stílus és lett rövid időn belül divattá. A reggae után az örökmozgó hip-hop is rátalált a tréningruhákra. A street stílushoz jól illettek a sportruhák, hiszen a breaktánc és extrém sportok kedvelői fogékony közönségnek bizonyultak.

A sportruházat viselése visszavonhatatlanul összeforrt a zenével. A rapsztárok Adidas pulcsikba és cipőkbe bújtak, sőt bizonyos sztárokat föl is kért az Adidas egyedi kollekció tervezésére (Missy Elliot). A sztárok ezt a „figyelmet” egekig szárnyaló eladásokkal hálálták meg. A híres amerikai hip-hop banda, a Run-DMC My Adidas című száma himnusszá vált és Jam-Master Jay (a zenekar egyik tagja) temetésén több ezer rajongó viselte a sportruhagyártó Superstar nevű cipőjét.

Így lehet, hogy az Adidas Original márka eggyé olvadt a streetwear stílussal, és annak, aki azonosulni akart ezen szubkultúrával, gyakorlatilag kötelező lett betáraznia párat a divatos modellekből.

A magyar rajongók – szokásukhoz híven – ebben is más utat találtak, ám ehhez szükségük volt a nagyszüleik ruhatárára. A kultúrájában alapvetően nosztalgikus nemzet fiataljai jellemzően szeretik a régit ötvözni az újjal. A’90-es évek végén hazánkat is meghódította a rap és hip-hop, valamint ezek elektronikusabb változata a drum and bass. Ezzel egyidőben kerültek elő az elfeledett magyar sportruházati márkák, mint a Senior melegítő. A szerencsésebbek a nagyszülők padlásain is rábukkanhattak egy-egy eredeti modellre, a kevésbé szerencséseknek maradtak a kitartó turkálások.

Hazai streetwear és/vagy partikellék
Az ezredforduló után bombaként robbantak be a Tisza Cipő lábbelijei. Hogy a zenei stílus mennyire meghatározza viseletünket, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a Tisza cipőjüket büszkén viselő dj-k hatására a lábbeli már-már partikellékké vált. Így született meg hazánk első olyan sportruházata, amely már nem sportoláshoz készült, hanem kifejezetten utcai viseletre.

Nem kellett sokat várni, mert a ’90-es évek tinédzserjei felnőttek és 2010. év végére visszahozták ’80-as évekbeli két retró-ikont. A Senior és Méta szabadidőruhák készítői a komplett melegítők helyett csak a felsőkre fókuszáltak, ezzel is hangsúlyozva a streetwear stílust. A melegítők ugyan azt képviselik ruhában, mint a Tisza cipőben: old school streetwear stílust magyar sajátosságokkal. Ruháik fazonjukban eredeti, színeikben modern, pont, ahogyan a trend megköveteli. Hiszen fiatalok tervezik és készítik fiataloknak.

A kapcsolódás bizonyítéka, hogy december elején a Tisza Cipő és a Senior-Méta összefogott, s egyedülálló együttműködésbe kezdett, melynek eredményeképpen közös kollekció is születhet 2011-ben.Mire számíthatunk 2011-ben?

Divat marad a sportos utcai viselet. Ahogyan összeforrott a zenével a határon túl, úgy hazánkban is elválaszthatatlan párost alkot. Annyi különbséggel, hogy ez tényleg a miénk. Történelme van, melyre szívesen emlékezünk. És most már az új generáció is része a történelemnek. Pár évtized múlva ők is biztosan szívesen nosztalgiáznak fiatalságuk Tisza cipőjén vagy Méta pulcsiján.

„A retró és az utcai viselet ilyen színtű keveredését nem a trend határozza meg, mert ez egy életérzés. Az új irányzatok megjelenése csak a fazonokon változtatnak, a jelenlétükön nem. Néha díszes, néha egyszerű, olykor bő vagy épp szűk. 2011-ben maradnak a fazonok karcsúak és szűkek, a színek pedig ragyogóak.”- nyilatkozta Belicza Bea a Senior és Méta képviselője.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 9044 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x