A 7 legjobb méregtelenítő étel
Címlap / Szépség-Egészség / A 7 legjobb méregtelenítő étel

A 7 legjobb méregtelenítő étel

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

A túlsúly, fáradtság, kedvetlenség, alacsony energiaszint, petyhüdt, mitesszeres bőr, cellulitisz a méreganyagok felhalmozódásának jelei is lehetnek. A méregtelenítés minden évszakváltáskor javallott, tavasszal pedig szinte kötelező. Van néhány olyan ételcsoport, amelyek hatékony segítséget nyújtanak a fogyókúrában és a méregtelenítésben.  

Tartsd szem előtt, hogy e két folyamat kéz a kézben jár: amikor megszabadítjuk a szervezetünket a méreganyagoktól és a felhalmozódott anyagcseretermékektől, az az esetek többségében kilókban vagy centikben mérhető fogyással is jár, feltéve, hogy megfelelően végeztük.

Amit semmiképp ne csinálj: ne villámdiétáktól vagy egy ételféleségen alapuló, drasztikus fogyókúrától várd a látványos súlycsökkenést, mert ez valóban többet árt, mint használ. Az amúgy is kiürült ásványianyag- és vitaminraktárait egy ilyen ésszerűtlen módszer révén nem tudja feltölteni a szervezet, így könnyen hiánybetegségek alakulhatnak ki, a legyengült immunrendszer pedig fogékonyabb lesz a fertőzésekre.

Könnyű méregtelenítő étrend

A legjobb, amit ilyenkor tehetünk, hogy a szezonálisan beszerezhető, vitamindús ételféleségekből kímélő eljárásokkal készítünk könnyű, energetizáló fogásokat. Egy ilyen kímélő ételekből összeállított étrendet nyugodtan követhetsz egy-két hétig is, a szervezeted nagyon hálás lesz érte, hogy az emésztésen megspórolt energiát a méregtelenítésre tudja fordítani.



Az 5 legfontosabb alapszabály:

1. Egyél minél több zöldséget, gyümölcsöt nyersen!

Tévhit, hogy a nyers ételek nehezebben emészthetők, mint a főtt fogások. A nyers ételek tele vannak az emésztéshez elengedhetetlen enzimekkel és élő tápanyagokkal, amelyek a téli ínség idején kiemelten fontosak.
Iktass be minél több gyümölcsöt, vacsorára, ebédre egyél salátát idényzöldségekből.

2. Használj kímélő konyhai eljárásokat!

Vagyis a zöldségeket hosszas sütés-főzés helyett párold meg, az sem baj, ha ropogósak maradnak. A kínai konyhaművészetből ellesheted a hirtelen sütés titkát: az így készült zöldségfélékben is sokkal több az értékes anyag, és ízletesek is. Ha igazán jót akarsz magadnak, kevés hidegen sajtolt olajon süss vagy párolj!

3. Vedd kisebbre az adagokat!
A kétharmadig telt gyomor emészt a legnagyobb hatásfokon. Ezért sose edd tele magadat, és ne szedj kétszer. Jobb, ha egy-két hétig a befejező fogásként fogyasztott desszertet is kihagyod.

4. Csökkentsd a szénhidrátfogyasztást!
Jobb, ha minimális szénhidrát alapú ételféleséget, vagyis gabonafélét, burgonyát, péksüteményt fogyasztunk, elősegítve ezzel a gyorsabb bélmozgást. Nem kell őket teljesen száműzni, de a fehér lisztből készült pékárukat jobb, ha elfelejted erre az időre. Inkább válassz teljes kiőrlésű rozskenyeret a salátához, vagy készíts barnarizst, kölest, hajdinát köretként.

5. Felejtsd el a mesterséges anyagokat és ételeket!
Úgymint majonéz, ketchup, levesporok, bolti szószok, salátaöntetek, felvágottak és más húskészítmények, gyorséttermi ételek, készételek, házhoz szállított pizza és társaik – ezek általában véve sem tesznek igazán jót, de gyakran nem tudjuk vagy nem akarjuk őket teljesen kiiktatni az étkezésünkből. A méregtelenítés idejére azonban jobb, ha lemondasz róluk – összehasonlíthatatlanul hatékonyabb így a folyamat! Az sem árt, ha erre a néhány hétre a húst és a tojást is elhagyod.

A 7 legjobb méregtelenítő ételcsoport

1. Nyers gyümölcsök

Délelőtt egyél kizárólag gyümölcsöt, vagy többféle gyümölcsből készült gyümölcssalátát, esetleg igyál gyümölcsleveket – ha meg tudod oldani, a legjobb frissen préselni. Az alma és a körte remekül tisztítják az emésztőrendszert és gazdagok ásványi anyagokban és vitaminokban. A citrusfélék tele vannak zsírégető komponensekkel és C-vitaminnal.

2. Hagymafélék
A fokhagyma és a vörös-, illetve lilahagyma elsőrangú immunerősítők, baktérium- és vírusölők, remekül kipucolják a szervezetet. Érdemes minden nap nyersen is fogyasztani: a fokhagymát teljes kiőrlésű pirítóshoz vagy salátaöntetbe, a hagymát salátába karikázva. Az érzékeny gyomrúak készíthetnek belőle hagymalevest is – ez akkor is jó megoldás, ha saláta helyett inkább valami meleg fogásra vágysz.

3. Káposzta: fejes, lila, kel
Szintén tele vannak hatékony zsírégető anyagokkal és C-vitaminnal, és nagyon kevés kalóriát tartalmaznak. Eheted vékony csíkokra metélve salátaként vagy párolva köménymaggal, római köménnyel köretként.
A savanyúkáposzta igazi  áldás az emésztésnek, hatékonyan támogatja a méregtelenítő folyamatokat.

4. Gumósok: zeller, cékla, retek

Rengeteg értékes ásványi anyagot tartalmaznak – éppen azokat, amelyekre télen szüksége van a testünknek. A zeller nagyon jó vízhajtó, a cékla tele van vassal, a retek pedig erősíti a veséket és a húgyhólyagot. Készíts belőlük salátatálat – apróra reszelve vagy julienne-re vágva, fokhagymás vinaigrette-el isteni finom!

5. Frissen préselt zöldséglevek
Remek kiegészítők a méregtelenítő étrendhez, különösen, ha frissen préselt változathoz jutsz hozzá. Nagy dózisban kapjuk belőlük az ásványi anyagokat és vitaminokat. Az ízhatás kedvéért érdemes kombinálni a céklát, savanyúkáposztát, paradicsom-, zeller és uborkalevelet. Feldobhatod zúzott fokhagymával, darált petrezselyemmel és más nyers fűszernövényekkel is a koktélodat. Aki szereti, az pedig egészítse ki búzafűlével is.

6. Az emésztés őre: kefír, joghurt
A méregtelenítés folyamatához hozzátartozik a bél baktériumflórájának rendezése is, aminek legegyszerűbb módja, ha naponta, kétnaponta megeszünk egy joghurtot vagy kefírt. A legjobb, ha bio minőségű vagy házi készítésű árut tudsz beszerezni. Készíthetsz belőle salátaöntetet és sűríthetsz vele bármilyen zöldségkrémlevest is.

7. Párolt zöldségek
A kelbimbó, a brokkoli, a hagyma-, répa- és káposztafélék mind szóba jöhetnek egy ízletes vacsora elkészítéséhez. Használd a fantáziádat a fűszerezésnél, így nem lesz unalmas a párolt zöldségköret. Salátával, pirítóssal, tofuval is eheted!
    
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 46910 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x