Hogyan kerülhetjük el a vírusokat, kórokozókat a leghatékonyabban?...
Címlap / Szépség-Egészség / Hogyan kerülhetjük el a vírusokat, kórokozókat a leghatékonyabban?

Hogyan kerülhetjük el a vírusokat, kórokozókat a leghatékonyabban?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-04-19

A mínuszokat felváltó magas hőmérséklet, a ködös, párás idő és a télen legyengült immunrendszer kifejezetten kedvez a kórokozóknak, így előtérbe kerül a náthás, megfázásos és influenzás megbetegedések megelőzése és szakszerű kezelése. Dr. Nagy Judit, a Budai Egészségközpont háziorvos, belgyógyász szakorvosa ismerteti a leggyakoribb hurutos megbetegedéseket, és hogy hogyan tudunk ellenük hatékonyan védekezni. 

„A tél leggyakoribb megbetegedései közé tartozik a nátha, megfázás és az influenza. Az évszaknak és az időjárásnak megfelelő, réteges ruházattal, egészséges életmóddal és változatos, vitamindús táplálkozással elkerülhetjük a megbetegedést. Ha mindezek ellenére kimerültek, levertek és gyengék vagyunk, maradjunk otthon pár napig” – mondta dr. Nagy Judit.

Antibiotikum – nem feltétlenül, pihenés – mindenképpen!
A felső légutak hurutos megbetegedése a megfázás és a nátha, amelynek kialakulásában nagy szerepet játszik a hideg levegő belélegzése, vagy a nem megfelelő öltözék. Legjellemzőbb tünetei az orrfolyás, fejfájás, gyengeség és a rossz közérzet, de láz kíséretében akár kaparó torokfájás is jelentkezhet. Ha a fent említett panaszokat tapasztaljuk, célszerű pár napig otthon maradni. Annál is inkább, mivel a legyengült immunrendszer a komolyabb betegséget okozó baktériumok és vírusok támadása ellen nem tud kellőképp védekezni.


Nátha és megfázás esetén nem szükséges antibiotikumot szedni, a betegség pihenéssel, meghűlés elleni mézes tea fogyasztásával, és lázcsillapító szedésével pár napon belül elmúlik. Szövődmények elkerülésére praktikus az orrcsepp használata, valamint a száraz köhögés oldására váladékoldók alkalmazása. A nyálkahártya vizenyő oldására számos recept nélküli készítmény kapható, de kiváló hatású a kalcium pezsgőtabletta használata is.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Három napot meghaladó láz, zöld orrváladék vagy köpet, garatmandulán látható fehér tüszők esetén feltétlenül forduljunk orvoshoz, mivel antibiotikum kezelés szükséges. Ne felejtsük, hogy antibiotikum mellé korszerű szemlélettel a bélflóra védelmében kiegészítő készítmények alkalmazása javasolt.


Ha az orrfolyás, fejfájás, gyengeség és a rossz közérzet, néhány nap elteltével erősödnek, vagy mindehhez magas láz és izomfájdalom is társul, akkor mindenképp orvoshoz kell fordulni, hiszen ezek az influenza tünetei. Javasolt a szigorú ágynyugalom és a tüneti gyógyszeres kezelés, mert egy ki nem kezelt betegségnek olyan komoly szövődményei is lehetnek, mint például tüdőgyulladás, arcüreggyulladás vagy középfülgyulladás. Mindhárom betegség kísérő tünete lehet a köhögés, amely lehet száraz, vagy hurutos. A száraz köhögést köhögéscsillapítóval, a hurutos köhögést nyákoldó-köptető készítményekkel enyhíthetjük. Betegség esetén ajánlott a bő folyadékfogyasztás.

A szervezet rendszeres karbantartása és a megelőzés a legcélszerűbb gyógymód
„Ha követjük a korábban említett megelőzési tanácsokat, rendszeresen sportolunk és a pihenésre is fordítunk időt, akkor szervezetünk ellenállóbb lesz a kórokozókkal szemben” – tette hozzá a doktornő.

Budai Allergiaközpont

Képek:
piqs.de: canonier - Bitte husten
piqs.de: Heinz Hasselberg & Anja Gros, Steinfurt - 075 Pillen & Tabletten - Aus der Apotheke
piqs.de: Franziska Elsner: Pure Freude

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3764 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x