Legszebb érzékszervünk: a szem
hirdetés
Címlap / Szépség-Egészség / Legszebb érzékszervünk: a szem

Legszebb érzékszervünk: a szem

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-12-03

A szemünk, lelkünk tükre a legszebb érzékszervünk, a köznyelv szerint. Látásunkért felel, vagyis tudományosan szólva azért, hogy a napnak, vagy más fényforrásnak (például ennek a buta monitornak, itt a szemed előtt) a tárgyakról visszaverődő sugarait szemünk közvetítésével idegrendszerünkben érzékelhessük. 

A szemünk, lelkünk tükre a legszebb érzékszervünk, a köznyelv szerint. Látásunkért felel, vagyis tudományosan szólva azért, hogy a napnak, vagy más fényforrásnak (például ennek a buta monitornak, itt a szemed előtt) a tárgyakról visszaverődő sugarait szemünk közvetítésével idegrendszerünkben érzékelhessük.

Alkatrészek a szemünkben
A szemgolyónk a szemüreg csontos tokjában helyezkedik el. Védelméről a csontos vázon kívül a szemhéj, a kötőhártyák és a szemüreget kipárnázó zsírszövet gondoskodik. A szempillák a szemhéjak végein a portól és a durvább tárgyak behatolásától védi szemünket, a könnymirigyek feladata - h jól működnek - az, hogy nedvesen tartsák és a fertőzésektől megvédjék a szemgolyót. A szemgolyó maga három rétegből áll. A külső réteg a szemfehérje, ínhártya, amely elöl, a szemrések síkjában a fényt áteresztő szaruhártyába megy át. Az ínhártya a fényt nem engedi át. A második réteg - kívülről befelé - az érhártya, mely a szivárványhártyához és a sugártesthez kapcsolódik.

A szemünk színe
A sugártest a szem optikai rendszerének kulcsát, a lencsét függeszti fel, mégpedig rugalmas szálakkal. Az érhártyát festékanyag, pigment béleli ki. Ez adja a szemünk színét a szivárványhártyában, attól függően, mennyi pigmentet tartalmaz a szivárványhártya. A baran szemben több, a kékben pedig kevesebb a pigment. Ez teszi a szemünk belsejét tükröződésmentessé. A szivárványhártyánk közepén található fekete pötty - ellenkező híresztelésekkel ellentétben, - nem arról árulkodik, hogy milyen sötét is van odabenn a fejünkben, hanem ez a szembogár, vagy a pupilla. Tágasságát a szivárványhártya összehúzódása, vagy kitágulása, ernyedése szabja meg. Ez a szemünk fényretesze, olyan, akár a fotómasinák blende nyílása. Önszabályozó. Éjjel kitágul, tűzó napon ici-picre szűkül össze.

Ideghártya, látás éjjel és nappal
Ideghártyánk, - ismert latin nevén a retina, - mely arról ismerhető fel, hogy nem látszik, ahogy azt egy általános iskolai biológiai dolgozatban olvashatjuk. Ez ugyanis egy átlátszó érzékeny hártya. Fontos része a "vakfolt, melyen át az erek és a látóideg lép a szembe, vagyis funkcióját tekintve a látóideg éppen itt lép ki a szemgolyóból, továbbítva az ingerületet az agyunkhoz. Ettől oldalra van a korábban ár említett sárga folt, melynek közepén a látásunk a legélesebb, és ezen van a legtöbb érzékelő, vagyis fotoreceptor. Ezeket egy helyes magyar szóval csapocskának hívják. A csapocskáktól oldalra találhatók a pálcikák, melyek az éjszakai látásért felelnek.

Színérzékelés csapocskákkal
A három alapszínre érzékeny a szemünk a vörösre, a sárgára és a kékre. A retinára különböző hullámhosszúságú, ezért más színűnek érzéket fénynyalábok érkeznek meg. A más és más vegyi összetételű csapocskák fényérzékeny pigmentjeit bontják. Az energia, vagyis az érzékelt szín továbbítódik a szemidegen keresztül, és a színek élményét keltik. Ha a három alapszínt érzékelő csapocskák egy része hiányzik, színtévesztést, vagy farkasvakságot okoznak. Ez lehet örökletes dolog, de lehet átmeneti is, például A vitamin hiány következtében.

Váraljai


 
 
[ 4462 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
x