Az altesti tünetek rehabilitációja stroke után - lehetséges!...
Címlap / Szépség-Egészség / Az altesti tünetek rehabilitációja stroke után - lehetséges!

Az altesti tünetek rehabilitációja stroke után - lehetséges!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

A szélütéssel járó testi-lelki problémák között kiemelt figyelmet érdemelnének az altesti tünetek, köztük az inkontinencia, mivel ez fokozhatja a stroke-kal együtt járó mély lelki traumát. A megfelelő mozgásterápia beiktatásával, a teljes körű rehabilitációval azonban ezek a tünetek is jó eséllyel megszüntethetők. 

A nyugati országokban a leggyakoribb idegrendszeri megbetegedés, ami rokkantságot okoz, a szélütés. A vérzés vagy annak ellátási zavarai határozzák meg, hogy a szélütés hogyan érinti a szervezetet. Az agy minden területének külön vérellátása van. Ha a lábat mozgató izmok központját ellátó ér záródik el, akkor a láb gyenge vagy bénult lesz. Ha a kéz tapintásérzékelő központja sérül, akkor az a kéz nem fog érzékelni. Rendszerint azonban a sérült területek helyrejönnek, mert néhány idegsejt elpusztul ugyan, de felépülnek mások.

A fizikális vizsgálat segít az agykárosodás pontos helyének meghatározásában. CT vagy MRI vizsgálat erősíti meg általában a diagnózist.

A legtöbb szélütést szenvedett ember idegrendszerének összes működése teljesen visszatér. Vannak, akik fizikailag és szellemileg is károsodnak. Nem tudnak enni, mozogni, rendesen beszélni. A féloldali bénulással járó esetek 50 %-ban, és a kevésbé sérült idegrendszerűeknél általában a kórház elhagyása után, idővel néhány mozgás visszatér. Végül pedig ezek az emberek képesek alapvető szükségleteiket ellátni egy idő után. Tisztán gondolkodnak, és képesek megfelelően járni. A kar használata gyakran korlátozottabb, mint a lábé.



Fokozottan szükséges figyelmet fordítani a hólyag és a végbél működésére.
Gyakran hangulatváltozások, depresszió kísérik a szélütést.

Az intenzív rehabilitáció rendkívül fontos, mivel a teljes bénulás leküzdhető, hiszen a sérült agyi területek feladatait átveheti az agy más része. A lelki megrázkódtatást gyakran fokozzák az altesti gyengeséggel járó tünetek. Az inkontinencia önmagában mély lelki traumát okoz minden érintettnek, még akkor is, ha nem jár együtt súlyos betegséggel. Még ma is azt gondoljuk, hogy nehézkes, illetve nem lehetséges ezeket az intim tüneteket megszüntetni, pedig ez nem így van. Szükséges ez egyéb mozgásterápia mellett, amely az egész testet rehabilitálja, a medencei szervek stabilizálása is, az izmok újra működésbe hozása az altesti területen.

A rehabilitáció a megelőzés és a kezelés mellett a harmadik dimenzió, mely számos szakterületet hangol össze. A csökkent életfunkciójú, fogyatékos emberek számára a megfelelő életminőségét biztosítja.

Ha az altesti tüneteket elkezdjük együtt kezelni a teljes test rehabilitációjába beiktatva, akkor érzelmileg kevésbé lesz kimerítő a stroke utáni állapot. Elkerüljük a súlyos tehetetlenség érzését, a libidóhiányt és a hangulatingadozást. Gyorsabban találunk újra motivációt, az élet örömei gyorsabban kerülnek hozzánk közel.

Az inkontinencia egy olyan rehabilitációs terület, amiről nem beszélünk általában, mert szégyen tünetekkel jár. Szükséges feltárni ezeket a problémákat, hiszen tudjuk, hogy a női lakosság nagy százalékát érinthetik az inkontinens tünetek. A kellemetlen inkontinencia tünetek feloldására hatékony gyakorlatokat tudunk adni. Ha a hólyagban tárolt vizelet nem ürül megfelelően, akkor minél előbb el kell kezdeni a rehabilitációt. Az altesti működéseket szükségszerűen visszaállítjuk, hiszen ezeknek a tüneteknek a pszichés terhe tovább növeli a depresszív hajlamot. Egyéb mozgásformák mellett az intimtorna gyakorlatait is végezzük.


Valószínűtlennek tűnő kevés idő alatt akár nagyon idős embereknél is vissza lehet hozni a gáti izmok működését, az altesti szervek jó funkcióját. Egy 90 éves hölgy esetében pl. elég volt mindösszesen 60 perc torna, hogy a székletinkontinenciája megszűnjön. Ez azért lehetséges, mert sokszor elég csupán a figyelmünket - természetesen megfelelő szakember segítségével - a medencei területre vinni, a fokozott tudatosság által az agyban helyreállnak a kapcsolódások, a mozgatókéreg funkciója helyreáll.

Csodálatos, mennyire gyorsan lehet rehabilitálni a medencei terület izmait, a teljes medencei terület fantasztikusan gyorsan egységesen gyógyul. Ha izmok szintjén gyors a javulás, akkor el tudjuk képzelni, hogy a medencei szervek is szintén nagyon gyorsan  rehabilitálódnak. Az izmok mozgatásával, az altest mozgásával hatunk a belső szervekre, és azok visszanyerik erőteljes és egészséges működésüket.

Tóth Andrea
mozgásterapeuta, Kriston Intimtorna tréner
+36 70 396 7302
www.intimtornaeu.5mp.eu

Képek:
piqs.de: connor212 - gesicht
piqs.de: Franziska Elsner - Wasserspiele - Dreier
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 7605 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x