Zsíros étel, cigi - nem, kávé és bor - igen
Címlap / Szépség-Egészség / Zsíros étel, cigi - nem, kávé és bor - igen

Zsíros étel, cigi - nem, kávé és bor - igen

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-22

Többnyire egészségesen táplálkozunk, még az ünnepek idején is igyekszünk erre odafigyelni, de még mindig nem eléggé. Már nem divat a cigi, viszont a kiskorúak fele fogyaszt alkoholt, sokszor iszunk bort és rövidet, és rengeteget kávézunk. Karácsony és Szilveszter táján minden harmadik embernél jelentkeztek gyomorpanaszok. A Fájahasam.hu a reflux betegség rizikófaktorait térképezte fel az ünnepek utánra időzített kérdőíves felmérésében. 

A gyomorbetegségekre specializálódott egészségügyi portál a Karácsony és a Szilveszteri időszak utánra időzítette azt a felmérését, melyben a hasfájásos panaszok okozóira fókuszált. Ezek pedig az általánosságban is az egészségtelen életmódhoz kötődő szokások, mint például a túlzott csokoládéfogyasztás, a dohányzás és kávézás, alkoholizálás és a túl zsíros, fűszeres ételek előnyben részesítése.

A vizsgálat elsődleges tárgya az volt, hogy az ünnepek alatti étkezésünkkel mennyire okozunk önmagunknak refluxos panaszokat. Meglepő, hogy a tesztet kitöltők több, mint 50 %-a állította magáról, hogy egészségesen táplálkozik. A panaszokat elősegítő fűszeres, zsíros ételek ritkábban kerültek még az ünnepi asztalra is. A tradicionális karácsonyi fogásnak számító halászlé a válaszadók közel felénél nem is volt a menü része, és csak 2 %-ra mondható el a túlzott fogyasztás. Hasonló a helyzet a töltött káposzta terén. Szintén meglepő eredmény, hogy a klasszikus karácsonyi csokoládé, a szaloncukor fogyasztása is maximum napi 1-2 szemet jelentett a válaszolók 80 %-ánál. Mindezek ellenére az összes megkérdezett közül mintegy 35 % észlelt legalább egyszer refluxos panaszokat.A magyar boros nemzet, de a pálinkát sem veti meg

A dohányzás és az alkoholfogyasztás terén összességében nagyon jó eredmények születtek. 10 % alatti volt azon válaszolók száma, akik több mint napi 1 csomag cigarettát szívnak, de a megkérdezettek 70%-a egyáltalán nem gyújt rá. Szintén 10 % alatti volt a rendszeres alkoholt fogyasztók száma. A mélyebb kiértékelést nézve (mely a honlapon a http://www.fajahasam.hu/kerdoiv címen elérhető) azonban szomorúnak mondható az az eredmény, mely szerint a 18 év alattiak több mint fele legalább bulik alkalmával italozik. A teszt sem cáfolja meg azt a sztereotípiát, hogy a magyar boros nemzet – nem csak az ünnepi ételek mellé, de általában is magas arányban kedveljük a nedűt. Meglepő és elgondolkodtató ugyanakkor, hogy a röviditalok a sör népszerűségével vetekszenek, 12 % töményhez nyúl leggyakrabban. Elkeserítő a helyzet a kávézás kapcsán. A megkérdezettek harmada naponta többször is iszik, és 4 emberből 3 rendszeres fogyasztó.Reflux – egyértelműen összefügg az egészségtelen táplálkozással

A reflux betegség tünetei a válaszolók kétharmadánál egyáltalán nem jelentkeztek. Azok azonban, akik a panaszok megjelenéséről számoltak be, a rendszeresen dohányzó, alkoholt, kávét és zsíros ételt fogyasztók közül kerültek ki. A Karácsonykor legalább napi 10 szaloncukrot megevő, vagy túlzott mértékben halászlét és töltött káposztát étkező, illetve a napi rendszerességgel alkoholt fogyasztó válaszolók 80%-a legalább egy alkalommal szenvedett refluxos tünetektől. A teszt kiértékeléséből is jól látható, hogy nagyon sok esetben már önmagában az étkezésünk megváltoztatásával, illetve a dohányzásról, a rendszeres kávé- és alkoholfogyasztásról való leszokással csökkenthetjük a panaszokat és javíthatjuk életminőségünket.

Forrás: Fájahasam.hu

Képek:
piqs.de: JürgenWald - Geburtstagstisch
piqs.de: Heinz Hasselberg, Steinfurt - 277. Buongiorno Germania
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 6115 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x