Tévhitek a gyógyszeres terhességmegszakítással kapcsolatban...
Címlap / Szépség-Egészség / Tévhitek a gyógyszeres terhességmegszakítással kapcsolatban

Tévhitek a gyógyszeres terhességmegszakítással kapcsolatban

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-18

A gyógyszeres terhességmegszakítással kapcsolatban számos tévhit él a köztudatban, amelyeket dr. Csermely Gyula szülész-nőgyógyász segített eloszlatni. 

1. tévhit: az abortusztabletta egyszerű otthoni megoldás
Először is tévhit, hogy az „abortusztabletta” patikában, akár interneten elérhető, egyszerűen otthon bevehető készítmény. Az igazság ezzel szemben az, hogy komoly beavatkozásról van szó, amely orvosi felügyelet nélkül nagyon veszélyes, egyben bűncselekmény is lenne. A gyógyszeres terhességmegszakítás intézményi körülmények között történik, orvosi felügyelet mellett, a jogi eljárási rendet követve.A gyógyszeres terhességmegszakítás két részből áll:
az előzetes vizsgálati eredmények és engedélyek megszerzését követően Mifegyne (Mifepriston) tablettát kell szájon át bevenni, majd 48 óra múlva 2x2 Cytotec (prosztaglandin) tablettát kell elszopogatni 4 óra különbséggel. Ezt követően az esetek 95-98%-ában órákon belül lezajlik a vetélés. A páciens a vetélés lezajlása és a kontroll ultrahangvizsgálat után 2 órával hazamehet.

2. tévhit: A gyógyszeres abortusz nem legális
Tévhit az is, hogy a gyógyszeres terhességmegszakítás nem legális. Az ugyanis minden olyan országban legális, ahol végezhető abortusz, így Magyarországon is. Az Európai Unióban több évtizede alkalmazzák ezt a módszert, eddig több mint 2 millió alkalommal végezték így a terhesség megszakítását. A gyógyszer nem törzskönyvezett Magyarországon, éppen úgy, ahogy például az onkológiai készítmények egy része sem, amelynek valószínűleg gyógyszerpiaci okai vannak. Ilyen esetben egyedi importengedélyt kérhet egy intézmény az OGYI-tól (Országos Gyógyszerészeti Intézet) és az OGYI engedéllyel alkalmazhatja a szert. Ezt a külön engedélyezési procedúrát, amely intézmény vállalja, legálisan végezhet gyógyszeres terhességmegszakítást.

3. tévhit: meddig alkalmazható a gyógyszeres megszakítás?
Zavar mutatkozik abban a kérdésben, hogy mikor lehet alkalmazni a gyógyszeres terhességmegszakítást. A terhesség nyolcadik hetéig választható ez a módszer. A terhesség nyolcadik és tizenkettedik hete között azonban csak műtéti abortuszra kerülhet sor, mert ezen időszakban túl erős vérzéssel járna a gyógyszerek alkalmazása. A 12. héttől újra biztonsággal használható akkor már az egészségügyi indikációk miatti abortusznál.


A jogszabályok szerint a 12. terhességi hétig dönthetnek úgy a nők, hogy nem tartják meg magzatukat. Ezt követően csak egészségügyi okokból szakítható meg a terhesség, azaz ha a magzatnál fejlődési rendellenesség lépett fel, vagy az anya nem tudja magzatát kihordani egészségügyi okok miatt. Ebben az esetben az orvosi protokoll, egyben a WHO ajánlása szerint is a gyógyszeres terhességmegszakítás a „gold standard”, azaz az elsődlegesen alkalmazott módszer.

4. Tévhitek az előnyök és hátrányok terén
Sok a félreértés azzal kapcsolatban is, hogy milyen előnyei, hátrányai vannak a gyógyszeres terhességmegszakításnak. Az előnyei, hogy nincs altatás, nincs műtét, nincsen sérülésveszély, ami kihatna az esetleges későbbi terhességekre. Kisebb a gyulladásos szövődmények rátája. Hátránya, hogy elhúzódó vérzéssel jár, és hosszabb időt vesz igénybe, mint egy egyszeri műtéti beavatkozás.

Fontos kérdésről van szó, amellyel kapcsolatban szükséges a tisztánlátás. A gyógyszeres beavatkozás egy korszerű lehetőség azon nők, párok számára, akik az abortusz mellett kénytelenek dönteni. Jelentős egészségügyi fejlesztésnek tartom, hiszen alternatívát nyújt a műtéti úton végzett kaparás mellett, és kisebb veszélyt jelent egy későbbi terhességre.

Rózsakert Medical Center

Képek:
piqs.de: Zach Klein - DSC_7067
piqs.de: Ivko and Ruth Maksimovic - Baby
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 7055 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x