5 kötelező szűrés, amire muszáj elmenned!
Címlap / Szépség-Egészség / 5 kötelező szűrés, amire muszáj elmenned!

5 kötelező szűrés, amire muszáj elmenned!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-21

Évente kb. 55.000 ember hal meg olyan betegségekben ma Magyarországon, amely tudatos életmóddal megelőzhető lenne. A szív- és érrendszeri betegségek szedik a legtöbb áldozatukat, de a méhnyakrák, emlőrák, vastagbélrák, illetve a szájüregi daganatok száma sem elhanyagolható. Évente csupán egyszer kell vizsgálatra mennünk, utána azonban biztosak lehetünk abban, hogy egészségesek vagyunk. Melyik az 5 legfontosabb szűrővizsgálat, amelyekre muszáj ellátogatnunk egészségünk érdekében? 

A családtagjaink, ismerőseink születésnapját mindig igyekszünk észben tartani, arra azonban kevesen ügyelnek, hogy saját testük ne mondjon csődöt a mindennapi teendők során. Vegyük elő a naptárunkat, és nézzük meg, mikor jártunk utoljára fogorvosnál, nőgyógyásznál vagy egyáltalán háziorvosnál! A rendszeres szűrővizsgálatok többségét csak halogatjuk vagy azt gondoljuk, valamilyen oknál fogva védve vagyunk ezektől a betegségektől. Biztos védelem azonban nincs, csak állandó odafigyelés. Vegyük számba, hova kell eljutnunk még az idén!

1. Mammográfiai vizsgálat az emlőrák ellen
A nők többsége úgy véli, hogy az otthoni vizsgálat is elegendő ahhoz, hogy felfedezhető legyen a betegség. Ha azonban már mi magunk is ki tudjuk tapintani a csomót, az azt jelenti, hogy a daganat előrehaladott állapotban van, így a gyógyulási esélyek is jelentősen csökkennek. A mammográfiai vizsgálat tulajdonképpen a mell röntgenezéséből áll, teljesen fájdalommentes, és azok az elváltozások is kimutathatóak, amelyeket sem az orvos, sem pedig mi magunk nem tudunk szabad kézzel érzékelni. A leginkább veszélyeztetett korosztály a 45-65 év közötti nők, azonban nem köthető egyértelműen össze a menopauza beköszöntével, hiszen a fiatalabb hölgyek is gyakorta szenvednek a betegségtől. A szűrést elég kétévente elvégeztetni, de a rendszeres otthoni vizsgálatot se hanyagoljuk el.2. Méhnyakrákszűrés már 20 felett

A vizsgálatot a nőgyógyász végzi a sejtvizsgálattal egybekötve, amelyet évente érdemes ismételni. Egyes szakemberek már 20 éves kortól javasolják, de a nemi élet kezdetétől mindenképpen tanácsos. A nőgyógyász meglátogatása nemcsak a daganatos betegségek felismerését könnyíti meg, hanem a különböző nemi úton terjedő fertőzések is hamarabb gyógyíthatóak, később ugyanis komolyabb problémát is okozhatnak. Továbbá a kismedencei elváltozások, a petefészek, a hüvely, a méh- és szeméremtest daganatai is felismerhetőek és nagyon nagy százalékban gyógyíthatóak. Noha a vizsgálat pár perc kellemetlenséggel jár, legyen az egy intő jel, hogy a nők második leggyakoribb halált okozó betegsége a méhnyakrák.

3. Gondos szájápolás
A fogorvos mindenki rémálma, talán még idegölőbb a fúró hangját hallgatni, mint a nőgyógyászati váróban szorongva üldögélni. A fájdalom azonban többnyire akkor kapcsolható össze a fogorvossal, ha eleve fájó fogakkal látogattunk el hozzá. Ha viszont minden évben beiktatunk egy kontroll vizsgálatot, akkor elejét vehetjük a kellemetlenségeknek. A szájüregi daganatok és egyéb fertőzések is kiszűrhetőek, amelyeknek évente 2000 ember esik áldozatául Magyarországon. A daganat kialakulásáért többnyire a túlzott alkoholfogyasztás, az intenzív dohányzás és a nem megfelelő szájápolás a felelős. Figyelmeztető jelek lehetnek a különböző csomók, duzzanatok, fájdalom a szájban, fülben, vérzés, bármilyen elszíneződés, illetve a nehézkes nyelés.4. A szív védelmében

A szív- és érrendszeri megbetegedések következtében 45.000 ember hal meg évente Magyarországon. Előjele lehet a magas vérnyomás és koleszterinszint, amelyet egy egyszerű háziorvosi vizsgálattal is ellenőrizhetünk. Ezek kiküszöbölhetőek lennének a helyes életmód révén. A szívbetegek 70 %-a helytelennek tartja életvitelét, így egyértelműen összefüggésbe hozható a táplálkozással és a testmozgás mennyiségével. A rendszeres mozgással, a rostban gazdag étkezéssel, a megfelelő folyadékfogyasztással és a telített zsírsavakban gazdag étrend mellőzésével sokat tehetünk annak érdekében, hogy ezeket a betegségeket megelőzzük. Továbbá a dohányzás mellőzése is jelentősen javíthatja a szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedők állapotát.

5. A vastagbélrákkal szemben
A vizsgálat nem tartozik a legkellemesebb élmények közé, azonban miután évente 5000 ember veszti életét a betegségben, ezért érdemes erőt venni magunkon. A szűrés kétféle módon történik: a székletminta vizsgálatából, valamint a kolonoszkópiából, vagyis a végbéltükrözésből. Az előbbit évente, az utóbbit ötévente is elegendő megismételni, főleg az 50 év felettieknek ajánlott. Nincsenek könnyen felismerhető, jellemző tünetei, akinek azonban már korábban is előfordult ilyen megbetegedés a családjában, annál nagyobb az esély a kialakulásra. Ráadásul a kialakult rákos sejtek megfertőzhetik a májat és a tüdőt is, ezzel további problémákat előidézve. Éppen ezért az évenkénti vizsgálatot ebben az esetben sem hanyagolhatjuk el.

Noha a szűrések lehetnek valamelyest kellemetlenek, ugyanakkor nem tartanak sokáig és nagyon hasznosak a betegségek felfedezésében. Mindemellett természetesen fontos, hogy kitartsunk az egészséges életmód mellett.

Malya Kinga

Képek:
piqs.de: amentet - Sehnsucht
piqs.de: Joachim Bloch - Strahlefrau
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 7808 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x