Stroke - vedd észre a jeleket és ne késlekedj
Címlap / Szépség-Egészség / Stroke - vedd észre a jeleket és ne késlekedj

Stroke - vedd észre a jeleket és ne késlekedj

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-04-01

A stroke világszerte a harmadik leggyakoribb halálok, becslések szerint hazánkban is mintegy 200-250 ezren élnek a betegség árnyékában. Ma már nemcsak a nagyszülők betegsége, egyre inkább sújtja a fiatalokat is. A nem kezelt stroke egyetlen órájában az agy 3 és fél évet öregszik, minden percben 2 millió idegsejt pusztul el, az elveszített idegpályák hossza óránként kb. 700 km. 

A Magyar Stroke Társaság (MST) 2011-ben is folytatja társadalmi célú edukációs tevékenységét, így az egymást követő harmadik évben is útnak indítja „Stroke – Ne késlekedj” kampányát. A stroke megelőzését, valamint az azonnali segélyhívás fontosságát hangsúlyozó kezdeményezés ebben az évben egy újabb elemmel is bővül.

A stroke világszerte a harmadik leggyakoribb halálok. Becsült adatok szerint Magyarországon jelenleg 200-250 ezren élnek a betegség árnyékában. A nem kezelt stroke egyetlen órájában az agy 3 és fél évet öregszik, minden percben 2 millió idegsejt pusztul el, az elveszített idegpályák hossza óránként kb. 700 km.

A stroke nemcsak a nagymamák és nagypapák betegsége, hanem az utóbbi években egyre inkább sújtja a fiatalokat is. A betegek száma évről-évre nő. Magyarországon évente 42 ezren kapnak stroke-ot, 13 ezer ember veszíti életét agyi érkatasztrófa következtében. A betegek 25 százaléka fiatalabb mint 60 éves, ugyanakkor a férfiak átlag 5 esztendővel hamarabb kapják meg a stroke-ot, mint a nők, melynek súlyos szociális következményei vannak. Akiknek sikerül a betegséget túlélni, azokra is komoly veszély leselkedik, hiszen közel 24 százalékuk még az első évben, további 5 százalék a második esztendőben életét veszít.

Az érintettek magas száma továbbra is igazolja a „Stroke – Ne késlekedj” kampány létjogosultságát. A kezdeményezéssel a Társaság célja, hogy minden ember legyen tisztában az agyi-érkatasztrófa tüneteivel – hirtelen kialakuló beszédzavar, kettőslátás, csökkenő látásélesség, hirtelen egyensúlyvesztés, szédülés, féloldali végtaggyengeség, zsibbadt arcfél –, ismerje fel azokat, tudatosuljanak benne a szélütés súlyos következményei, és tudja azt, hogy az azonnali segélyhívás életet menthet.

A szélütés kihathat az ember további életére. A statisztikai adatok szerint az agyi-érkatasztrófát túlélők 48%-a féloldali bénulásban szenved, ugyanakkor valamilyen mértékű kognitív hanyatlás az esetek több mint 60%-ában kimutatható. A betegek 22%-a járásképtelen, közülük sokan kerekesszékbe kényszerülnek. A stroke-on átesettek 24-53%-a részben vagy teljesen mások segítségére szorulnak, 12-18%-a aphasiás (beszédzavar), 32%-a pedig a depresszióval is kénytelen megküzdeni.

A stroke olyan mértékű agyszövet-károsodást eredményezhet, amelynek következményeképpen a beteg képtelen lesz az egyszerű szövegértésre, illetve a számolásra. Sokszor a saját környezetében is nehézségére esik eligazodni, nem tudja felismerni az őt körülvevőket. Ahhoz hogy ezeket elkerülje, a stroke bekövetkezése után neki vagy hozzátartozójának azonnal tárcsáznia kell a 104-et.


Nem szabad elfelejteni, hogy a dohányzás, az elhízás, az alkoholfogyasztás, a magas koleszterinszint és a helytelen életmód mellett a "néma gyilkos", a magas vérnyomás meghatározó rizikótényezőnek számít a stroke-hoz vezető úton.

A rizikótényezők halmozódása megsokszorozza a szélütés valószínűségét!
Érdemes tisztában lenni azzal is, hogy az életkor növekedésével megnő a stroke esélye, 50 éves kor felett pedig 10 évenként duplázódik meg a szélütés bekövetkezésének valószínűsége.

Nagyon fontos, hogy mindenki tisztában legyen a stroke tüneteivel, ismerje fel azokat, hogy egy esetleges szélütés esetén segíteni tudjon embertársain, ugyanakkor a tartsa karban rizikófaktorait, kezeltesse magas vérnyomását. Nem szabad elfelejteni, hogy a stroke hirtelen sújt le, mégis időnként előre jelzi „érkezését”.

A Társaságot továbbra is segíti az Országos Mentőszolgálat (OMSZ). Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője szerint az elmúlt évben érezhetően többen emelték fel a telefont és hívták a mentőket, mikor a stroke tüneteit észlelték, ráadásul a téves riasztások aránya is csökkent. Mindez azt jelenti, hogy az emberek valóban többet tudnak magáról a betegségről és felismerik annak tüneteit.

Továbbra is fontos azt hangsúlyozni, hogy stroke gyanúja esetén a beteg, vagy annak hozzátartozója ne a háziorvosnak szóljon, hanem rögtön HÍVJA A 104-ET! Ezzel ugyanis értékes időt nyerhet, ami a stroke hatékony kezelésének megkezdéséhez elengedhetetlen, ugyanis 3 óra áll a neurológus szakemberek rendelkezésére, hogy megkezdjék az életmentő vérrögoldó eljárást.

Prof. Dr. Bereczki Dániel,
a Magyar Stroke Társaság elnöke szerint a tavalyi kezdeményezés kifejezetten sikeresnek mondható, hiszen bizonyíthatóan megnőtt a vérrögoldások száma, ugyanakkor a szélütés tüneteinek észlelésekor az emberek azonnal hívták a mentőket. Elsősorban a felvilágosító kampánynak köszönhetően 2010-ben 884 trombolízis (vérrögoldó eljárás) történt, ami 24%-kal több mint 2009-ben. Ilyen mértékű növekedés a korábbi évek során egyszer sem volt tapasztalható.

A kampánynyitó sajtótájékoztató alkalmával Dr. Pánczél Gyula, az MST vezetőségi tagja külön kiemelte, hogy milyen nagyszerű eredménynek tekinthető a vérrögoldó eljárások számának növekedése. Ami a neurológus szakember szerint még kecsegtetőbb a jövőre nézve, hogy a stroke miatt kórházba került betegek nagy többségének – saját bevallásuk szerint – a „Ne késlekedj” kampány segített felismerni a betegség tüneteit, és azt, hogy minden perc számít, ezért rögtön tárcsázniuk kell a 104-et.

A 2010-es eredményekhez a Stroke Napja is kétségtelenül hozzájárult. Az rendezvényre több mint 10 ezren látogattak ki és hallgattak meg felvilágosító előadásokat a betegségről, a tünetekről és a mentőhívás jelentőségéről. A Társaság még több emberhez kívánja eljuttatni üzenetét, így idén is folytatódik a 2008-ban megkezdett hagyomány, ebben az évben is megrendezésre kerül a Stroke Napja.

A „Stroke – Ne késlekedj” kampányról, magáról a betegségről, valamint az ezzel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról további információt kaphat, ha ellátogat a www.szelutes.hu weboldalra.

Kép: piqs.de Colin Palmer: Four People
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4311 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x