Ízek, ima, India! Terítéken az egészség és az önmegvalósítás...
Címlap / Szépség-Egészség / Ízek, ima, India! Terítéken az egészség és az önmegvalósítás

Ízek, ima, India! Terítéken az egészség és az önmegvalósítás

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-04-02

Mitől lesz indiai a konyha? Valóban fogyókúrás a vegetáriánus étkezés? A hétvégén erre keressük a választ! SlimExpo Govinda Életmód-sarok. 3 nap, 108 varázslatos egészségtipp. Amikor az ízek gyógyítanak... 

Isteni ízek
Az indiai konyhaművészet egyidős az emberiséggel. A Földgolyó egyik legősibb kultúrája a szentírásokban lefektetett és Istentől eredő, kinyilatkoztatott tudáson alapuló védikus civilizáció. A bölcsek tanúsága szerint minden tudás, a legelvontabb filozófiai alapigazságoktól kezdve egészen a legapróbb mindennapi ismeretekig, Istentől ered.
Az Úr minden tudás gyökerét először első gyermekének, Brahmának nyilatkoztatta ki egy lótuszvirágon ülve, aki kérésére megkezdte a teremtés folyamatát. A tudást Brahmá mellett másoknak is átadta, például örök hitvesének, Brahmá négy fiának, és Sivának is. Az Úr tanította a Napistent is, a dinasztiák legnemesebb jellemű leszármazottai vitték azután tovább ezeket az ismereteket.


A kinyilatkozatott tudást végül egy Vyása nevű személy írta le, aki maga is Isten inkarnációjaként ismeretes. A Védák néven ismertté vált tudásanyagot később részekre osztotta, hogy könnyebben értelmezhető legyen ezek tartalma. A Védák olyan tudást rejtenek, amelyek túl a lexikális ismereteken, a transzcendentális megértésen és metafizikai megismerésen, kiterjednek az élet minden területére. A Védák a tudás alapelvét, esszenciáját adják, olyan belső mérlegelő képességet, amivel minden tudományágban elmélyedhetünk. Szólnak pl. történelemről, matematikáról, csillagászatról, de egészségmegőrzésről, gyógyászatról és konyhaművészetről is.

Precíz gasztronómia, ahol mindenkinek jut
A Védákban és az ezekhez kapcsolódó szentírásokban pontos információkat lelhetünk az ételek elkészítésére vonatkozóan. Az étkezés ugyanis a fizikai test táplálásának és fenntartásának alapja. Kedvező állapota szükséges ahhoz, hogy anyagi testben is jól érezzük magunkat, tudatunk békés, elménk kiegyensúlyozott legyen, és a magasabb rendű szellemi témákban is elmélyedhessünk. Hogyha az ember beteg vagy akár éhezik, akkor problémáján általában nem tud túllépni és nem képes szellemi magasságokba törni. Nem tud valódi személyes feladatával foglalkozni, Istennel való eredeti kapcsolatának felfedezésére indulni. A Krisna-tudatú hívők szerte a világon éppen ezért osztanak élelmiszert. Ételt az életért szegényélelmezési programjuk keretében olyan tápláló élelemmel segítik a rászorulókat, amely ellátja és gyógyítja is az embert. A finom ízekkel pedig az elmét is elégedetté teszik.

Az ételeket Istennek ajánlják, így tisztává, megszenteltté válnak.

Az egészség megőrzésére nagy hangsúlyt fektet az Ájurvéda tudománya, amely az Atharva-véda része. A test karbantartása elengedhetetlen ahhoz, hogy teljes életet élhessünk és hosszú életen át végezhessük lelki gyakorlatainkat.

A titkok titka, az indiai konyha
Az indiai konyhaművészet szentírásokon alapul, a legősibb gasztronómiai irányzat. Fellelhető benne minden, ami egészséges, tápláló és ízletes, az írások ugyanis megszabják, hogy az ételnek frissen készítettnek, lédúsnak, tápanyagtól duzzadónak kell lennie!
Legjobb, ha egyenesen napérlelte élelmiszereket fogyasztunk, pl. gabonát és gyümölcsöket, és tartózkodunk a sötét, nedves helyeken felelhető ételektől, pl. gombáktól, a bűzös ételektől (hagymafélék), és dögöktől, vagyis az állati húsoktól, tojástól.

Az alapanyagok korlátozásától nem kell megijednünk, hiszen e tradicionális főzőtudomány számtalan olyan növényt, zöldséget és gyümölcsöt használ, amely az európai ebédlőasztalokról általában hiányzik. Sőt, a világ legnagyobb fűszerrepertoárjával rendelkezik. A tejtermékeket, amelyek Isten legkedvesebb állatától, a tehéntől származnak, számtalan módon képesek elkészíteni, így azok plusz alapanyagként szolgálnak a főzés során.

A fűszereket nem csak ízük, hanem élettani hatásaik szerint is rangsorolják, és attól függően kapcsolják az ételekhez, hogy mely dósákat (kapha, váta, pitta), a szervezetet mozgató alaperőket erősíthetjük fogyasztásukkal.

Az indiai konyha különösen komplex, hiszen nem csak eledel, hanem preventív orvosság is, hogyha helyesen alkalmazzuk.

A főzés az indiai szakácsművészetben igazán kreatív feladat. Alkalmaz ugyan rögzített recepteket, de ezeket sokféleképpen variálhatjuk. A tányérra általában az elemek és színek mindegyikéből kell kerülnie egy étkezés során, és a hat íz mindegyikét meg kell valósítani legalább a főétkezések alkalmával. Így sós, keserű, fanyar, édes, savanyú és csípős is kerül az asztalra. Ez az egyensúly aztán a jó emésztés, a megfelelően táplált agni kulcsa, amely a belső házitűzhelyünk, és amelynek heve, ha csak egy kicsit is lehalkul, vagy túlzottan belobban, már komoly élettani problémákat okozhat!

Ismert az indiai étkezésekben egy ínycsiklandó elrendezés, amikor kicsike tálkákba különböző önteteket, kóstolókat helyeznek, vagy amikor egy nagy tálcát különböző színű ételkupacokkal töltenek meg. Ez a sokszínűség a teljeskörű, vegyes táplálkozás alapja.

Étkezés, egészség, fogyás: a jó emésztés
A bölcsek ezek elkészítése mellett a fogyasztás módját is ismerik, azt, hogy mikor, milyen napszakban érdemes étkezni, mikor, milyen alapanyagokat szükséges használni vagy kell épp elkerülni, és azt is, hogy az ételeket milyen sorrendben érdemes elfogyasztani.

Mivel az indiai konyha egyben gyógyító is, ezért a táplálék helyes összeválogatásával elérhetjük, hogy személyes testi-lelkitípusunk (prakriti), alkatunk szerint étkezzünk és saját személyes kilengéseinket önállóan orvosoljuk. Az ízélmény mellett ez a tudás abban is segítségünkre lehet, hogy energikusabbak, aktívabbak legyünk, és nyugodtabb tudatállapotban az élet végső céljáról elmélkedhessünk. A testet és szellemet tápláló ételek által tökéletes harmóniába kerülhetünk, amely kedvez a fogyásnak. A méreganyagok lassan és hatékonyan ürülnek ki szervezetünkből, miközben életerőnk, aktivitásunk megmarad. Az ideális testsúlyt így nem koplalva, fogyózva, hanem étrendet váltva érhetjük el, miközben átadjuk magunkat az ízek áradatának.

Mik az indiai konyhaművészet leggyakrabban használt alapanyagai?
A mungóbab, a rizs és más gabonák, a paradicsom, padlizsán, a joghurt, és a körd vagy házisajt, a mandula és más olajos magvak.

Melyek a legkülönlegesebb fűszerek, amik feledhetetlenné teszik?

A hing vagy asafoetida (hagyma helyett), a kurkuma, római kömény, chili, ánizs, fahéj, és a fekete só.

Melyek a védikus szakácsművészet által ajánlott legegészségesebb ételek?
A hüvelyesek, bab, lencse, csicseriborsó, a kenyérlepények, pl. a csapáti, a joghurt és a shak, vagyis spenót.


Indiai főzőshow és ájurvédás életmód tanácsadás

Azok, akik szívesen megismerkednének a tradicionális indiai konyhaművészet remekeivel, érdemes ellátogatniuk a Slim Expora, ahol Stefán Helga (Hemangi deví dászí) a hétvége során három alkalommal is látványos főzőbemutatót tart.

A konyhatitkok ellesése mellett azt is megtudhatjuk, miért egészségesek ezek az ételek, és hogyan és miért tudunk a vega étrenddel fogyni, arányosabb alkatot elérni. Főzőshow időpontok: Március 11., péntek 17:00-18:00, március 12., szombat 11:00-12:00, március 13. vasárnap 14:00-15:00.

A hétvégén a Govinda Életmódközpont standjánál lehetőség nyílik ingyenes ájurvédás életmód tanácsadáson részt venni, de bepillantást nyerhetünk Helga receptes könyvébe, a Kerttől a konyháig című kötetbe is, amelyben évszakok szerint, házi, biotermelői jártassággal egybekötve ismerhetjük meg a legfinomabb lakto-vegetáriánus idénytelek elkészítését. Így az olcsó és finom elvét követve, a természettel összhangba kerülve étkezhetünk egész évben! A tápanyagokból pedig minden a megfelelő pillanatban hasznosul.

Ugyanitt elérhető lesz az Ételt az Életért Közhasznú Alapítvány különszáma is, amelyben a világ egyik legnagyobb ételosztó missziójának kulisszatitkai mögé pillanthatunk be. A hét végére megérthetjük az ízek, az étkezés, az egészség, a főzés és fogyás kapcsolatát. Tarts velünk!

www.krisna.hu
www.108.hu
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 8327 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x