Kézmosás=kevesebb fertőzés!
Címlap / Szépség-Egészség / Kézmosás=kevesebb fertőzés!

Kézmosás=kevesebb fertőzés!

Forrás: Antsz.hu
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-05-28

Az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések akár 50-70%-a megelőzhető lenne a megfelelő higiéniával. A Ments életet: Moss kezet címet viselő kampány célja, hogy egyre kisebb kockázatot jelentsenek az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések, egyre kevesebb beteg fertőződjön meg és az ebből következő halálesetek számát a lehető legalacsonyabbra szorítsák a kézhigiénés gyakorlat javítása, illetve fejlesztése révén. 

  • Az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések akár 50-70%-al is csökkenthetők
  • A kórházi fertőzések átlagosan 4 nappal hosszabbítják meg a kezelést
  • Hazánkban évente 90 ezer ilyen eset fordul elő
  • A fertőzések megelőzésében a kézhigiéne az egyik legfontosabb elemSemmelweis Ignác már a XIX. század közepén felfedezte, hogy mennyire fontos a gyógyító munkában a kézmosás.
Rájött, hogy a gyermekágyi lázat az orvosok és orvostanhallgatók okozták azzal, hogy boncolás után mentek át a szülészeti osztályra, s ott fertőtlenítetlen kézzel vizsgálták a várandós nőket. Azóta orvostudományi alapvetés a gyógyító munkában a kézfertőtlenítés. Magyarországon évente körülbelül 90.000 úgynevezett „nosocomiális”, vagyis az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzés fordul elő. Nemzetközi adatok szerint az ilyen jellegű esetek átlagosan 4 nappal hosszabbítják meg a kórházi kezelést, míg hazánkban évente összesen 360.000 többlet ápolási napot okoznak. Van azonban megoldás!

Az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések akár 50-70%-a megelőzhető. Az úgynevezett „infekciókontroll”, vagyis például a fertőtlenítés, a sterilizálás, a védőeszközök használata és természetesen az olyan egyszerű módszerek, mint a kézmosás, segíthetnek ebben. Az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések túlnyomó többsége közvetlen érintkezéssel terjed, azaz a beteget ellátó személyzet kezéről kerülhet át a kórokozó egyik betegről a másikra. Ezért az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzésében a kézhigiéne az egyik legfontosabb elem.


A kézhigiéne fontosságára hívja fel a figyelmet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyik kiemelt programja is: Ments Életeket: Moss Kezet. Ehhez kapcsolódva indul el hazánkban – az Országos Tisztifőorvosi hivatal kezdeményezéséből és támogatásával – a „Nemzeti kézhigiénés kampány”. A cél, hogy egyre kisebb kockázatot jelentsenek az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések, egyre kevesebb beteg fertőződjön meg és az ebből következő halálesetek számát a lehető legalacsonyabbra szorítsák, a kézhigiénés gyakorlat javítása, illetve fejlesztése révén.

A helyes kézhigiénés gyakorlat elsődleges, bizonyítottan hatásos, egyszerű és költséghatékony módszer az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzésében. Erre hívja fel a figyelmet a „Nemzeti kézhigiénés kampány” is.  A kézhigiénés gyakorlat fejlesztési stratégiájának fontos eleme többek között, hogy a beteg közvetlen környezetében álljon rendelkezésre alkoholos kézfertőtlenítő szer és az egészségügyi dolgozók is rendszeres képzésben részesüljenek a témában.

A WHO kézhigiéne oktató diasora a WHO kézhigiénés irányelvelvéről és a kézhigiéne fejlesztési stratégiájáról és eszközeiről elérhető az ÁNTSZ honlapján:  www.antsz.hu

Forrás: http://www.antsz.hu

Képek: piqs.de: funeddy - Ratet doch mal.
www.bigfoto.com
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4638 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x