Krónikus orrdugulás - mi okozhatja?
hirdetés
Címlap / Szépség-Egészség / Krónikus orrdugulás - mi okozhatja?

Krónikus orrdugulás - mi okozhatja?

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-01-26

A tavaszi időszakban gyakori náthás panaszok mellett az allergia tünete is lehet, sok esetben mégsem ez áll az orrdugulás hátterében. Krónikus panaszok esetén javasolt a kiváltó okokat felderíteni, mert az orrcsepp túlzott használata csak tovább ront a már meglévő tüneteken. 

Az orrdugulás anatómiája
Az orrüreg elsődleges feladata a belélegzett levegő felmelegítése, párásítása, valamint tisztítása, melyhez a nagy felületű nyálkahártyára van szükség. A melegítést és a párásítást is bő érhálózattal éri el a szervezet. Ez az erekben bővelkedő nyálkahártya az, ami a legkisebb gyulladásra is jelentős térfogat növekedéssel válaszol, ezzel elzárva a levegő útját.Az orrcsepp is gátolt orrlégzést okoz

Az orrcseppek a nyálkahártya térfogatának csökkentésével biztosítják a szabad légzést. A készítmények használatával az orrnyálkahártya vérellátását biztosító erek összehúzódnak, így az érintett területen csökken a véráramlás, s az addig jelentősen duzzadt nyálkahártya mérete lecsökken. A készítmények huzamosabb időn át történő alkalmazásával azonban épp ellenkező hatást érhetünk el. Az orrcseppek a gyors és látványos hatásuk miatt sajnos kedveltebbek a kelleténél, és a praxisban nagyon sok esetben látunk általuk tönkre tett, már orvos által is nehezen kezelhető nyálkahártyát. – figyelmeztet dr. Augusztinovicz Mónika, a Budai Allergiaközpont fül-orr-gégész orvosa. A megfelelő vérellátottság biztosítására ugyanis a nyálkahártya szöveti szabályozó rendszere az ereket tágulásra készteti, így jöhet létre az a paradox helyzet, hogy az orrcseppek használata még nagyobb elzáródást eredményez. A recept nélkül kapható orrcseppek használata a betegtájékoztatóban leírt időn túl tehát semmiképpen nem javasolt!

A 3 leggyakoribb kiváltó ok
A krónikus orrdugulás leggyakoribb okozói a légúti allergiák, az orrpolip, vagy heveny felső-légúti gyulladások lehetnek.


 
Az allergiás panaszok enyhítésére a szakorvos által felírt, receptre kapható szerek nyújtanak hosszú távú megoldást.

Az orrpolip és az orrmelléküregeket érintő krónikus gyulladások diagnosztizálásában nyújtanak segítséget az olyan vizsgálati eszközök, mint a röntgen, vagy CT-vizsgálat. Segítségükkel képet kaphatunk az érintett szervek állapotáról, és meghatározható az orrdugulást kiváltó ok is.

Az orr-melléküregek gyulladásának hátterében rendszerint felső légúti fertőzés, általában banális nátha áll, de szénanátha és a felső fog gyökerének gyulladása is okozhatja. A orrdugulás kezelése ilyen esetekben tehát komplex módon, a kiváltó okok megszüntetésével valósulhat meg.

A polipok és megnagyobbodott orrkagylók okozta orrdugulás kezelésében pedig a polipok eltávolítása, az orrkagyló kisebbítése játszik központi szerepet.

www.allergiakozpont.hu

Képek:
piqs.de: connor212 - gesicht
piqs.de: ARA1 - mit den Augen eines Kindes 
 
[ 3613 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
x