Kínos bántalmak - az aranyér
Címlap / Szépség-Egészség / Kínos bántalmak - az aranyér

Kínos bántalmak - az aranyér

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-05-29

Nem szeretünk beszélni róla, mégis egészségünk, életünk, jólétünk érdekében beszélni kell. Komoly gondok a megtisztulás helyén? Az aranyér általános probléma. De mitől alakulhat ki? 

Mindenki hallott már az aranyérről. Az emberek jó részének élete során módja van személyesen is megtapasztalni az általuk okozott kellemetlenségeket. Egyes felmérések szerint az európai lakosság mintegy fele élete során előbb vagy utóbb aranyeres panaszokkal fog küzdeni. Még nagyobb ez az arány a nők között, különösen a többször szült asszonyok érintettek.

De mi is az az aranyér?
A végbélben kicsiny nyálkahártyával fedett, kötőszövetet és hajszálereket tartalmazó párnácskák találhatók, melyeknek fontos szerepük van a bél szinte légmentes lezárásában, a széklet illetve szelek visszatartásában. Ezek minden embernél megtalálhatók, de normálisan láthatatlanok, hiszen 2-3 centiméterrel a végbélnyílás felett helyezkednek el. Akkor beszélünk aranyér betegségről, ha a párnácskák megnövekednek, kitágulnak. Ilyenkor a végbélnyíláson keresztül a külvilág felé kiboltosulhatnak, láthatóvá válhatnak - ezzel párhuzamosan panaszokat okozhatnak. Bizonyos értelemben aranyere tehát mindenkinek van, betegségnek azonban csak a kórosan megnagyobbodott aranyeres párnácskák nevezhetők.

Mi hajlamosít rá - mitől növekednek meg a párnácskák?
Érdekes megfigyelés az, hogy négylábú állatoknál nem ismert hasonló betegség. Innen egy logikus lépés, hogy összefüggésbe hozzuk két lábra állásunkat és az aranyeresség kialakulásának lehetőségét. Ugyanis amint felállunk a szívünk (mely korábban szinte egy síkban volt a törzs többi részével ) lényegesen magasabbra kerül, mint a végbél. Emiatt a vér visszaáramlása nehezített. A törzs alsó felén ( és természetesen a lábakban is ) a vénás vér pang, feszítve ezzel a vénák falát. A hosszantartó feszülésnek a szövetek végül is engednek, kitágulnak. Fokozott mértékben játszódhat le ez a folyamat a kis erekkel zsúfolásig telt aranyérben.

Statisztikai tény, hogy nőknél gyakrabban fordul elő aranyeresség. Ennek okát lehetne a lezajlott terhesség(ek)ben és a szülés(ek)ben keresni - melyek a hormonális változások folytán, illetve mechanikus módon gyengítik az aranyeres párnákat lehorgonyzó kötőszövetet, illetve az erek falát.

Szintén észlelhető családi halmozódás, feltételezhetjük tehát, hogy egy bizonyos "kötőszöveti gyengeség"-re való hajlam örökölhető, mely későbbiekben elősegítheti az aranyerek kialakulását.

Székrekedés, illetve az azzal járó, napról napra való fokozott erőlködés érthetően, mechanikus módon nyújtja, tágítja a végbél nyálkahártyáját hozzájárulva ezzel az aranyeresség kialakulásához. A "modern" életformával járó rendszertelen, rostszegény, kevés salakanyagot de sok zsírt és szénhidrátot tartalmazó táplálkozás székrekedéshez, ezáltal közvetve aranyerességhez vezet.

Az aktív életmód, mely rendszeres testmozgással jár, felfrissíti a vérkeringést, az izmok munkája révén szinte segít a visszerekből a szív felé pumpálni a vért. Ha ez az izompumpa hiányzik - ülő életmód - megnő az aranyerek kifejlődésének valószínűsége.

Milyen panaszokat okoz?
Az aranyeresség tüneteinek egy része meglehetősen közismert. A végbélnyílásnál jelentkező általában tompa, de "aranyeres krízis" esetén igen heves fájdalom, illetve a székelés kapcsán észlelt vérzés. Ez a vérzés leggyakrabban élénkpiros, sokszor csak a széklet felszínén vagy a toilette papíron észlelhető. Itt (is) szeretném felhívni a figyelmet a következő - sajnos tipikus - jelenségre, amikor a betegek egy része a frissen kialakuló véres széklete miatt nem fordul orvoshoz mondván, hogy biztos az aranyerei "rosszalkodnak". A végbél daganatok vezető tünete szintén a vérzés lehet, és a két betegség orvosi vizsgálat nélkül elkülöníthetetlen. Nem szeretném ecsetelni annak a szomorú következményét, ha valaki otthon saját maga aranyérként kezeli a végbélrákból származó vérzését.

Az aranyerek által okozott panaszok másik része kevésbé közismert. Ilyen például a végbélből észlelt váladékozás. Az aranyerek felszíne nyálkahártyával borított, a nyálkahártya pedig (ahogy neve is mutatja) nyákot termel. Ez a nyák egy előeső aranyér esetében természetesen kicsorog a gátra, a fehérneműt szennyezi, esetleg egy kevés székletet is "kimos" magával. Ezért az aranyeres betegek egy részét széklet inkontinecia (széklettartási nehézség) miatt utalják szakrendelőbe. Holott, megvizsgálva őket a végbél zárása tökéletes, csak éppen aranyerük van. Máskor a kicsurgó váladék a végbél környéki érzékeny bőrt irritálja és ott viszkető érzést okoz. Máskor a végbelet kitöltő, megnagyobbodott aranyerek egy furcsa, tompa teltségérzést, székelési ingert, keresztcsonttáji kényelmetlenséget hoznak létre.

Mikor forduljunk panaszainkkal orvoshoz?
Általában panaszainkkal, melyek nem múlnak maguktól néhány nap alatt, helyes orvoshoz fordulni. Mindig jobb "fölöslegesen" elmenni, mint egyszer sokat késni. Van néhány helyzet, amikor nem érdemes a dolgot halogatni. Ilyen például:

  • 40 éves kor felett a végbélből származó bármilyen vérzés daganat jele lehet. 
  • Ha panaszaink székelési szokásaink megváltozásával járnak együtt. 
  • Ha panaszainkat fogyás, étvágytalanság, levertség kíséri. 
  • Ha panaszaink között fájdalmas, görcsökkel kísért székürítés szerepel. 
  • Ha a végbél környékén heves fájdalommal - esetleg lázzal is- járó duzzanat alakul ki.
  • Ha kialakult örökre úgy marad?

Szerencsére nem. Az aranyér betegség önmagától kezelés nélkül is változhat, csökkenhetnek az aranyerek méretei, és ezel az általuk okozott kellemetlenségek is. Azonban akinek egyszer már panaszt okozott az számíthat rá, hogy a probléma az élete folyamán ismételten kiújul.

Mit lehet tenni?
Sokan azért nem mennek aranyereikkel orvoshoz, mert félnek a műtéttől. Ugyanakkor tudnunk kell, hogy ma már csak a legsúlyosabb aranyeresség miatt operálunk. Az, aki időben ébred és idejekorán fordul segítségért diétás tanácsokkal, életmód változtatásra vonatkozó javaslatokkal, gyógytorna előírással is "megúszhatja" .Természetesen néha ezeket a legnehezebb betartani - nem egyszerű a mai rohanó világban egyik napról a másikra átalakítani táplálkozási és egyéb szokásainkat. Pedig néha megérné... A fenti tanácsok mellett léteznek jól bevált gyógyszeres kezelési módok. A gyógyszer ilyenkor kenőcs, kúp formájában kerül a beteg testrészre. A közismert szerek általában recept nélkül (is) kaphatóak.

HarmoNet tipp: Végbél panaszok - férfiak hátrányban >>

A műtétet manapság az aranyér betegség esetében legtöbbször kiválthatjuk ambuláns kezeléssel. Ez többféleképpen történhet: injekcióval, gumigyűrű felhelyezéssel, fagyasztással vagy ellenkezőleg égetéssel stb. Mivel az aranyereket zömében nyálkahártya fedi - ezért ezen ambuláns kezelések általában kevés kényelmetlenséggel és fájdalommal járnak. Érdemes tehát időben orvoshoz fordulni. Hiszen ha a végsőkig várunk elszalaszthatjuk az ambuláns kezelés lehetőségét. Mint utolsó gyógymóddal kell számolnunk a műtéttel. Ez sem katasztrófa, hiszen nem jelent a szervezet számára jelentős megterhelést. Ugyanakkor a műtétet követő első napok, hetek tagadhatatlanul kellemetlenek.

Dr. Bursics Attila
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 19354 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x