Aranyló nyári kincsünk - a méz
Címlap / Szépség-Egészség / Aranyló nyári kincsünk - a méz

Aranyló nyári kincsünk - a méz

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-06-29

A méz erősíti az idegeket, az immunrendszert, az emésztést, méregteleníti, tisztítja a szervezetet. Jótékonyan hat a fiatal szervezetre. A legtöbb családban meghűlés, influenza, nátha esetén mézes teát fogyasztanak. Csodákra képes. Mire jó még? Mik a származékai? 

Az egyik legértékesebb táplálékunk, s legfőbb energiaforrásunk a méz, amely a korábbi századokban a jólétet és gazdagságot szimbolizálta.

Az ókorban a természet legértékesebb adományának tekintették, néhány helyen adófizető eszközként szolgált. Egy római mítosz szerint a Szerelem Istene a nyilán egy mézelő méhet használt, míg egy észak-európai mítosz szerint a virágpor és a méz a titka az Isten örök életének.

Seneca a levegő csodálatos ajándékának tekintette a mézet, a régi görögöknél pedig "az istenek eledele" volt, de a mézet már az írott történelem kezdeteitől fogva az orvosi könyvek is a legnagyobb elismeréssel említik.

Méhpempő
A méhpempőt is ősi idők óta használja az ember. Ismerték és használták az inkák, az ókori Egyiptomban és Rómában pedig drága kozmetikumnak, testi és szellemi frissítőnek számított. A gyógyító, szépítő erejébe vetett hitet annak köszönheti, hogy a méhkirálynő eledele. A méhek tízszer gyakrabban szállítanak élelmet leendő királynőjüknek, mint a többi fiasításnak, és kizárólag méhpempővel etetik. Ez jóval gazdagabb cukorban és a dolgozók nyálmirigyeinek váladékában, mint a többi lárva tápláléka, s ennek eredményeként fejlődnek a királynő testében hatalmas petefészkek, míg a szintén nősténynek számító dolgozóknak gyűjtőkosárkái és fullánkja lesz.

HarmoNet tipp: Agyönyör csúcsa - mézes szex-masszázs (+18) >>

A méz az egyik legértékesebb táplálékunk, s egyben az egyik legjobb energiaforrásunk, hiszen közel 80 százalékban szőlő- és gyümölcscukrot, 17 százalékban vizet tartalmaz, s csak néhány százalékban szaharózt. Ennek következtében rendkívül gyorsan, közvetlenül a bélből szívódik fel. A méz és más méhészeti termékek (méhpempő, propolisz, virágpor) egyaránt kiváló erősítő, frissítő szerek. A legösszetettebb élelmiszerek közé tartoznak, mert a nagy tömegű cukor mellett rendkívül sokféle ásványi anyagot, vitamint, valamint ferment- és hormonanyagokat is tartalmaznak. A vitaminok közül A-, Bl-, B2-, B6-, C-, G-, H-vitamin, az ásványi anyagok közül pedig kálium, foszfor, réz, nátrium, vas, kén található meg benne. A méz enzimeket is tartalmaz, amelyek a sejtanyagcsere katalizátoraként elősegítik a szervezetben végbemenő vegyi átalakulásokat. Ilyen enzimek pl.a kataláz, diasztáz, invertáz, lipáz, peroxidáz. Tartalmaz még fehérjéket és aminosavakat is. A mézben levő szőlőcukor (glukóz) szervezetünk számára a legfontosabb cukorféleség, amely csak a gyümölcsökben és a mézben fordul elő szabadon.

A méz segítségével megelőzhetők a betegségek, illetve a betegség esetén gyorsítja a lábadozást, a szellemi-fizikai energiák visszanyerését, a felépülést, gyógyulást. A méz hatására a sejtek jobban használják fel az oxigént. A méz erősíti az idegeket, az immunrendszert, az emésztést, méregteleníti, tisztítja a szervezetet, mert a máj sokkal könnyebben, jobban és gyorsabban dolgozza fel, mint a cukrot. Jótékonyan hat a fiatal szervezetre a csontképző hatása miatt. A legtöbb családban meghűlés, influenza, nátha esetén mézes teát fogyasztanak. Két evőkanál méz, forró teába, tejbe keverve, csillapítja a köhögési ingert.

Gyógyhatások
A méz remek erősítőszer sápadt, vérszegény gyerekeknek, szoptató anyáknak, a csecsemőknek pedig tejjel vegyítve a legegészségesebb táplálék. Használhatjuk külsőleg is, hiszen ha a bőr sérüléseit mézzel kenjük be, az lakkszerű hártyát képez rajta, s remekül lepecsételi, fertőtleníti, kiöblíti a sebet. A mézzel kezelt seb háromszor olyan gyorsan tisztul, mint a nem mézzel kezelt seb, s a sérülés hegtelenül tűnik el. Méz hatására a sérült szövetekből gyorsan kitisztul a vizenyő, és a méz serkenti a sejtképződést, megöli a baktériumokat.

Egyéb származékok
A propolisz vagy méhszurok olyan gyantás, ragacsos anyag, amelyet a dolgozó méhek a kaptár védelmére, a betolakodó baktériumok és egyéb kórokozók ellen gyűjtenek. A fák rügyein, fiatal ágain és levélnyelein megjelenő nedveket 20 Celsius-foknál melegebb napokon 10 és 12 óra között gyűjtik a méhek. A fő forrás a fekete nyár rügypikkelyein kiválasztódó enyves bevonat, de a propolisz számos összetevőjének kémiai sajátságait még nem ismerjük pontosan. Bizonyítottan tartalmaz ferulasavat, ettől lesz baktériumölő és baktériumfejlődést gátló hatású. Vannak benne illóolajak, ásványi sók és flavonoidok.
Szinte hihetetlen, milyen hatásosan csillapít bizonyos fájdalmakat, légúti betegségekben, a húgy utak fertőzései, a prosztata és a fültőmirigy gyulladásai ellen is sikerrel alkalmazzák. Külsőleg nehezen gyógyuló sebek, nyálkahártya- és bőrgyulladások kezelésére találták jónak.

bzs

Képek: piqs.de
 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3099 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x