Több mint négyszázezer rejtőzködő beteg
Címlap / Szépség-Egészség / Több mint négyszázezer rejtőzködő beteg

Több mint négyszázezer rejtőzködő beteg

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-18

Magyarországon közel félmillió embernek vannak vizelettartási problémái, de közülük csak minden tizedik beteg fordul orvoshoz, pedig léteznek gyógymódok az inkontinencia kezelésére. Azok a betegek, akik eddig nem tudtak vagy nem mertek segítséget kérni, idén áprilisban, az Inkontinencia Szűrés Hónapjában nagy lépést tehetnek a gyógyuláshoz vezető úton. 

Az eddig tabutémaként kezelt inkontinenciában szenvedő betegek számára 2011 áprilisában lehetőség nyílik arra, hogy nyíltan tudjanak beszélni problémájukról orvosukkal, aki segít megoldást találni panaszaikra. A hónap során az ország közel 200 háziorvosi, nőgyógyászati és urológiai rendelőjében Inkontinencia Teszteket találnak az érdeklődők. A néhány perc alatt, akár várakozás közben is kitölthető, ingyenes felmérés az első és egyben legfontosabb lépést jelenti a betegség felismerésében és kezelésében. Az Inkontinencia Szűrés Hónapja programban résztvevő rendelők listája a www.cseppmentes.hu weboldalon megtalálható. 

„A kitöltött teszt alapján nem csak az inkontinencia típusát határozhatjuk meg nagy valószínűséggel, de egyúttal már megfelelő kezelési eljárást is tudunk javasolni.” – állítja Dr. Tenke Péter, a Dél-pesti Kórház urológiai osztályának vezető főorvosa. „Nagyon fontos lenne, hogy az inkontinens betegek ne rejtőzködjenek, merjenek orvoshoz fordulni problémájukkal, hiszen testi és lelki betegségekkel egyaránt kapcsolatban állhat ez az életminőséget is jelentősen befolyásoló állapot, ezért semmiképp sem szabad elhanyagolni azt.” – teszi hozzá a professzor úr.

Tévhitek az inkontinenciával kapcsolatban
Bármilyen meglepően is hangzik, az inkontinencia nemcsak az idős nők betegsége, fiataloknál is előfordul, a felnőtt nők közel 20-30%-át érinti ez a probléma. Például nagyon sok terhes nő és kismama szenved az egyik leggyakrabban előforduló inkontinenciatípustól, a stressz vagy az újabb meghatározás szerint az úgynevezett terheléses inkontinenciától; ugyanakkor férfiak számára sem ismeretlen ez a kellemetlen tünet, az összes inkontinens beteg 1/3-át az erősebbik nem képviseli.


A vizelettartási problémákkal kapcsolatos egyéb téves elképzelések hátterében bizonyára az állhat, hogy sokáig tabu téma volt ez a főként nőket érintő probléma. Az inkontinens betegek nem szívesen beszéltek róla, mind önmaguk, mind a környezetük előtt szégyellték, titkolták, próbálták leplezni ezt a betegséget. Sajnos problémájukkal sok esetben nem fordultak orvoshoz, hanem valamilyen házi praktikával, vagy a női lapokban olvasott legújabb csodával kísérleteztek.

Létezik megoldás
A konzervatív, azaz nem műtéti kezelési módok egyre szélesebb körű elterjedésével, és a hatékony gyógyszerek megjelenésével napjainkban már a kezelési formák széles tárháza áll rendelkezésünkre. Fontos azonban tudatosítani a betegekben - legyen az fiatal, vagy idős, férfi vagy nő -, hogy mindenképpen forduljanak szakorvoshoz panaszaikkal, hiszen így kerülhet sor az inkontinencia típusának pontos megállapítására és a kezelési módok meghatározására.

Hogyan kezelhető az inkontinencia?
Több kezelés és gyógymód szóba jöhet az inkontinencia típusától függően, illetve az alábbiakban ismertetett eljárásokat kombinálni is lehet az eredményes gyógyulás érdekében.

A leggyakrabban előforduló – köhögés, tüsszentés, fizikai aktivitás hatására fellépő – ún. stressz inkontienciának az egyik oka a gátizmok meggyengülése, ami terhesség, szülés, hormonális változások, gáti műtétek és sérülések következtében jöhet létre. Ebben az esetben a megfelelő kezelés ezen izmok működésének helyreállítása tornával, biofeedback kezeléssel, elektromos stimulációval, az izom állapotának függvényében, valamint súlyosabb esetben sor kerülhet műtétre is.

A torna betanítása előtt a gyógytornász megvizsgálja a páciens gátizomzatát, manuálisan vagy műszerrel megméri az izom össszehúzódásának erejét, szimmetriáját, az izomfeszülés megtartásának idejét és a kezelés módszerét és az eredmény függvényében választja meg a kezelés módszerét.

A második leggyakoribb inkontinencia forma az urge, azaz késztetéses inkontinencia, ahol a vizeletvesztés hirtelen jelentkező vizelési inger hatására lép fel. Ennek hátterében kóros húgyhólyagingerlékenység áll; sok esetben a gyógyszeres kezelés lehet a megoldás.

Viselkedésterápia
A viselkedésterápia két részből áll és különösen a hiperaktív hólyagpanaszok, késztetéses illetve kevert inkontinencia kezelésében lehet hatásos.

Életmód változtatás
Átfogó tanulmányok igazolják, hogy az életmód változtatás jelentősen javíthatja a késztetéses inkontinencia vagy a hiperaktív hólyag-szindróma tüneteit.Gátizom-tréning

A medencefenék, vagy más néven a gátizmok fizioterápiás kezelése az inkontinencia minden fajtájánál, az érintettek minden korosztályánál, akár a tünetek megelőzéseként, vagy akár az esetleges műtét utáni teljes rehabilitáció céljából egyaránt alkalmazható. A gyógytorna különösen hatékony a stressz és a kevert inkontinencia kezelésében és a szülés utáni regenerációban.

Elektrostimuláció
Az elektromos kezelés azoknál a betegeknél ajánlott, akiknél gyenge a medencefenéki izomzat kontrakciós ereje. Nincs elég adat arra vonatkozóan, hogy az elektrostimuláció önmagában hatékony lenne a gyakori vizelésre, a késztetéses panaszokra valamint a gyakori éjszakai vizeletürítésre. Az elektrostimuláció célja kettős: javítani a medencefenéki izomfunkciót (stressz inkontinencia) és csökkenteni a hólyagizomzat hyperaktivitást (urge inkontinencia). Az elektrostimulációnak két fő formája ismeretes. A hüvelybe vagy a végbélbe helyezett elektródákon keresztül ingerelhetjük az idegeket, mely a hólyagizomzat elernyedéséhez és/vagy a medencefenéki izomzat fokozott összehúzódásához vezet.

Mágneses stimulációs kezelés
Az alkalmazott technológia a mágneses gyógyfotelben egy erősen fókuszált, időben váltakozó mágneses mezőt hoz létre, mely mélyen (kb. 8cm) behatol a kismedencébe és eközben a medencefenék izomzatát aktiválja, az idegek stimulálásával. A pulzáló mágneses fluxust és ennek fókuszálását egy speciálisan tervezett terápiás fej állítja elő.

Kiegészítő eljárások, eszközök
Gyógyászati segédeszköz alkalmazása csak más kezelésre alkalmatlan, rossz általános állapotú, vagy idős immobilis betegeknél javasolt. Ezen esetekben az Inkontinencia nem szüntethető meg (betét, nadrágpelenka, condom urinal) vagy csak más kellemetlenséggel járó vizeletelvezetéssel (állandó húgycső vagy hason keresztül bevezetett hólyagkatéter) váltható ki. A segédeszközök alkalmazása a beteg szociális és társadalmai életében további elszigetelődéshez vezethet. Javítja az életminőséget, ha az Inkontinencia más módon nem kezelhető, ezért jó indikációval használva értékes, nélkülözhetetlen kellékei ezen betegcsoport kezelésének. Amennyiben a beteg húgyhólyagja visszamaradó vizelet nélkül kiürül és más kezelés nem lehetséges, akkor betét viselése javasolt.

Bizonyos inkontinencia fajtáknál lehetséges gyógyszeres kezelés, valamint sebészi eljárások is szóba jöhetnek.

További információkat talál a betegségről a www.cseppmentes.hu weboldalon.

Képek:
piqs.de: Singa - Raindrop
piqs.de: Franziska Elsner - Wasserspiele - Kugeln mit Krone
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4200 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x