Egyre több magyar utazó tér haza maláriával
Címlap / Szépség-Egészség / Egyre több magyar utazó tér haza maláriával

Egyre több magyar utazó tér haza maláriával

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

Az utazási szezon kezdetén érdemes ismét hangsúlyozni az utazók biztonságát, és az őket fenyegető betegségekre gondolni. Az egyik ilyen betegség a malária, melynek több mint egy millió áldozata van évente - főként gyermekek. A malária megelőzhető, mégis háromnegyed milliónál is többen halnak bele. Április 25-e a Malária Világnapja: a legfontosabb teendők a betegség elkerüléséhez. 

A malária egy olyan akár halállal is végződő betegség, melyet szúnyogok terjesztenek. A világ 106 országa érintett. Afrika, Ázsia és Latin-Amerika a legveszélyeztetettebb régiók. A legutóbbi adatok szerint 2009-ben 781 000 áldozatot követelt a kór, mely az 5 év alatti gyermekekre nézve a legveszélyesebb. Gondolná, hogy átlagosan 45 másodpercenként meghal egy gyermek maláriában? Ez szomorú adat, különösen annak fényében, hogy a parazita okozta fertőzés megelőzhető lenne. A betegség Magyarországon is előfordul esetenként, az utazók körében.

Április 25. – a malária elleni küzdelem világnapja
A malária globális veszély: a Föld lakosságának közel fele olyan területeken él, ahol a betegség előfordul. A malária nemcsak a Szaharától délre eső afrikai, az ázsiai illetve a latin-amerikai területeket érinti, hanem a Közel-Keletet, és Európa egyes területeit is, ezért a hatékony megelőzés érdekében globális összefogásra van szükség. A World Health Assembly (Világ Egészségügyi Tanács, a WHO határozati testülete) 2007-ben úgy döntött, hogy a Malária Világnapon keresztül hívja fel a figyelmet a maláriával kapcsolatos problémákra, és megismerteti az embereket a betegség elleni küzdelemben már megtett, illetve a jövőben tervezett lépésekkel. A cél: 2015-re teljesen felszámolni a maláriát!

Egyre több magyar utazó tér haza maláriával

A malária nem csupán a helyi lakosokat érinti: az egzotikus országokba utazók is áldozatai lehetnek a fertőzött szúnyog csípésének, ha nem elég körültekintőek. Utazás előtt érdemes tájékozódni, hogy a célországban előfordul-e a malária, hiszen létezik megoldás. Ma már olyan modern antimaláriás készítmények állnak az utazók rendelkezésére, melyeknek viszonylag csekély mellékhatása van.


Az utazásra való felkészülés azonban nem csak az egzotikus országok esetében fontos. Mindig érdemes tájékozódni a célország járványügyi helyzetével kapcsolatosan. Sok betegség egyetlen oltással megelőzhető, ha időben gondolunk rá. Nyáron a mediterrán térségben történő utazás esetén érdemes beoltatni magunkat Hepatitis A és B ellen. Az indulás előtt 6 héttel már érdemes erre gondolni, hiszen így lehet a legkevesebb szúrással kialakítani az optimális védelmet a két vírussal szemben, amelynek akár mi is célpontjai lehetünk!

Kép: piqs.de: Angie525A - Raubfliege
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 2843 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x