6 gyanús változás az anyajegyekben
Címlap / Szépség-Egészség / 6 gyanús változás az anyajegyekben

6 gyanús változás az anyajegyekben

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-05-23

Egészségünk megőrzéséért felelősek vagyunk, bőrünkön kialakult rosszindulatú elváltozások korai felismerése fontos feladatunk. A gyanút keltő jelekről dr. Vincze Ildikó, az Oxygen Medical bőrgyógyász-kozmetológus szakorvosa beszélt. 

Rizikófaktorok
A melanoma a bőr festéksejtjeiből, a melanocytákból kiinduló rosszindulatú bőrdaganat, rendkívül gyorsan terjed mind mélységét, mind távoli áttéteket tekintve.

A festékes bőrdaganat a 20-30 éves korú nők között a rákhalálozási listán az első, a 30-35 évesek körében pedig a második helyet foglalja el.  Életmódunk változása - több napfény, szolárium használata, stresszes életmód- mind jelentősen növelik a bőrdaganat kockázatát. A  genetikai tulajdonságok és a környezeti behatások (például a napfény ultraibolya sugárzása, életmód, vegyszerek) együttesen befolyásolják a dagantok megjelenését. A családban előforduló bőrdaganat, nagyszámú vagy szabálytalan anyajegyek jelenléte a bőrön, a világos bőr és hajszín, a sok napozás (beleértve a szoláriumozást is) mind-mind hozzájárulnak a kockázatokhoz.Minden változás gyanús!
  1. A bőrön jelentkező anyajegyek többsége szabályos szélű, egyenletesen közép-, vagy sötétbarnán pigmentált. Mindenképpen bőrgyógyászhoz kell fordulni, ha az alábbi változásokat tapasztaljuk:
  2. Gyanús, ha megváltozik a színe, a pigmentációja (festenyzettség) egyenetlen lesz. Különféle árnyalatú barna és fekete keveredik pirosas, fehéres, kékes, szürkés vagy rózsaszínes árnyalatokkal.
  3. Óvatosságra intő jel, ha megváltozik a határa (széle), terjedni, nőni kezd a bőrfelszínen.
  4. A korábbi anyajegy mellett új anyajegy jelentkezik.
  5. Az anyajegy alakja aszimmetrikussá válik, vagy egy új, aszimmetrikus anyajegy jelenik meg.
  6. Megváltozik a felszíne, korábban lapos anyajegy kiemelkedik a bőrből, megvastagodik.
  7. Figyelmeztető jel a felmaródás vagy kisebesedés is, illetve az anyajegy vérzékenysége is.

- Mindezek mellett érdemes figyelni a „kakukktojásokra”, a bőrön előforduló anyajegyektől méretben, színben eltérő, látszólag változást nem mutató foltokra is. A melanoma az esetek egy részében már meglévő anyajegyből, gyakran azonban az ép bőrön újonnan jelentkezik, ezért fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük bőrünk állapotát. Havonta egyszer átvizsgálva testfelületünket észrevehetjük a változásokat, illetve az új növedékeket – tanácsolja dr. Vincze Ildikó, az Oxygen Medical bőrgyógyász-kozmetológusa.

Az ellenőrzés panaszmentesen is szükséges
Bőrgyógyászati ellenőrzés évente mindenkinek javasolt, akinek sok, vagy szabálytalan anyajegye van, azok pedig ennél gyakrabban is vegyenek részt szakorvosi vizsgálaton.

A bőrgyógyász egy speciális nagyító (dermatoszkóp) segítségével megvizsgálja az anyajegyek szerkezetét, s kiszűri azokat, amelyek veszélyforrást jelentenek, illetve azzá válhatnak.


A digitális dermatoszkóppal készült képet számítógéppel rögzíteni lehet,  így a későbbiekben jobban megítélhető az esetleges változás. Amennyiben időben észleljük az eltéréseket, akkor elkerülhetjük a melanoma kialakulását,  vagy a korai felismerés esetén jó eséllyel gyógyítható lehet az elváltozás!

www.oxygenmedical.hu

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4520 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x