A COPD-s megbetegedések 90 százaléka dohányzás miatt fejlődik...
Címlap / Szépség-Egészség / A COPD-s megbetegedések 90 százaléka dohányzás miatt fejlődik ki

A COPD-s megbetegedések 90 százaléka dohányzás miatt fejlődik ki

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-23

Május 31-én a Nemdohányzó Világnap keretében világszerte a dohányzás káros hatásaira hívják fel a figyelmet, amely számos betegség, köztük a COPD hátterében áll. A COPD a környezetből a légutakba kerülő gázok és szennyező részecskék - legtöbb esetben a dohányfüst - hatására jön létre. 

Ez a krónikus gyulladásos betegség elsősorban a kishörgőket és a tüdő léghólyagocskákat támadja, amelynek eredményeként a légutak beszűkülnek, így a beteg kevesebb oxigénhez jut, fulladni kezd. Eleinte ezek a tünetek csak nagyobb fizikai megterhelés alkalmával jelentkeznek, de a betegség progressziója során ez a helyzet állandósulhat. A tünetek közé tartozik még a köhögés, a légszomj, a nehézlégzés és a jelentős mennyiségű és rendszeres köpetürítés. Ezek nagymértékben kihatnak a beteg életminőségére, legsúlyosabb formájukban még az egyszerű teendők elvégzésében is akadályozva őket. 
 
Az Egészségügyi Világszervezett adatai szerint a COPD betegek száma világszerte 210 millióra tehető, s évente közel 3 millió ember hal meg ennek a betegségnek köszönhetően. Ma Magyarországon a tüdőgondozókban több mint 140.000 COPD-s beteget tartanak számon, viszont ez a szám a szakértők szerint felderítetlen esetekkel együtt közel félmillióra is rúghat. 
 
A COPD-diagnózis megerősítése légzésfunkciós vizsgálattal történik, azonban az esetek többsége sokáig felderítetlen marad, mert a betegség csak előrehaladott állapotban okoz panaszokat. Idővel a COPD akut fellángolásainak következtében a betegség súlyosbodik, a légzésfunkció romlik, s a tüdő állománya roncsolódik.
 
Az elmúlt évek során számos COPD vizsgálatot folytattak, amelyek megerősítették, hogy a COPD-ben szenvedő betegek 90%-a aktuálisan dohányzik vagy korábban dohányzott. A dohányosok COPD halálozási kockázata 12,7-szer nagyobb, mint azoké, akik sohasem dohányoztak, s ez a kockázat dózisfüggő – a betegség gyakorisága és súlyossága egyértelműen összefügg az elszívott cigaretták számával. Éppen ezért fontos a dohányzás mielőbbi elhagyása, amelynek eredményeként a légzésfunkció vesztésének üteme mérsékelhető.
 
Napjainkban szerencsére léteznek már olyan modern terápiák, amelyek a tüdőfunkció jelentős és tartós javulását eredményezik, főleg, ha időben felismerik a COPD-t. 

Kép: Morguefile
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 1253 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x