Otthoni alvásvizsgálat a horkolás és az alvási apnoe kezeléséhez...
Címlap / Szépség-Egészség / Otthoni alvásvizsgálat a horkolás és az alvási apnoe kezeléséhez

Otthoni alvásvizsgálat a horkolás és az alvási apnoe kezeléséhez

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-05-28

Egyre többen szenvednek a horkolás és az alvás alatti légzéskimaradás tüneteitől, a háttérben álló okok felderítésére azonban kevesen fordítanak időt. Egyeseket a hosszú várólista, másokat az idegen környezetben eltöltött éjszaka tart vissza attól, hogy alvásvizsgálatra vállalkozzanak. Számukra jelent ideális megoldást az otthoni alvásdiagnosztika, melynek segítségével a vizsgálat a hálószobában is elvégezhető. Az otthoni alvásvizsgálat lépéseit dr. Vida Zsuzsanna neurológus, szomnológus, a Sleep Center főorvosa ismerteti. 

Milyen esetekben szükséges az alvásvizsgálat elvégzése?
Az alvásbetegségek jeleit a páciensek a legtöbb esetben napközben észlelik magukon. Szokatlan fáradtságérzet, álmosság jelentkezik annak ellenére, hogy az éjszakai alvás mennyisége elérte a felnőttek esetében szükséges napi 7-8 órát. Az alvászavarral küzdők rendszerint nehezebben koncentrálnak, teljesítőképességük csökkenhet, ingerlékennyé válhatnak. Az alvásproblémák éjszaka jelentkező tüneteire rendszerint a hálótársak figyelnek fel. A horkolás mellett a légzéskimaradás is gyakori panasz. A tünetek nem pusztán zavaróak, de hosszú távon komolyabb betegségeket: magas vérnyomást, szív- és agyi érbetegséget, cukorbetegséget is előidézhetnek.

Hogyan zajlik az alvászavarok vizsgálata?
Az alvásvizsgálat során a szervezet alvás alatti működését, illetve ennek kóros eltéréseit vizsgáljuk, így a vizsgálatra is alvás alatt, klasszikusan éjszaka kerül sor. Az alvásfüggő légzészavar, melynek leggyakoribb tünete a horkolás, két módon vizsgálható.

Lefekvés előtt a betegre felhelyezik azokat a szenzorokat, érzékelőket, melyek az alvás alatti életfunkciókat rögzítik. Ezek száma függ az alvásvizsgálat típusától, mely a beteg panaszai alapján határozható meg.


Alvásfüggő légzészavar gyanúja esetén gyakran elégséges lehet egy szűrővizsgálat, melyet pulseoxyméter segítségével végzünk. A kéz egyik ujjára helyezünk fel egy érzékelőt, mely a szervezet oxigénellátottságát és a szívfrekvenciát méri. Az adatokat a csuklóra rögzített, karórához hasonló szerkezet tárolja, ezek letöltése és kiértékelése a az alvásambulancián történik. A vizsgálat egyszerű, az alvást a műszer gyakorlatilag egyáltalán nem zavarja.

Ha valamilyen ok miatt a kezelőorvos úgy ítéli meg, hogy részletesebb vizsgálatra van szükség, ún. poligráfiás vizsgálatot fog javasolni. A pulseoxymetriás vizsgálatnál ismertetett módon történik a szívfrekvencia és oxigén szint vizsgálata, azonban ezen túl további érzékelők kerülnek felhelyezésre. Az orr elé illesztett szenzorral regisztráljuk a ki- és belélegzett levegő áramlását, ilyen módon felismerjük azokat a finomabb eltéréséket az éjszakai légvételek során, melyek még nem csökkentik regisztrálható mértékben az oxigénszintet, de az alvás minőségét akár súlyos mértékben rontják. Ennek következménye napközbeni álmosság, felületes alvás, a vérnyomás és a szívfrekvencia ingadozása, és akár éjszakai szívritmuszavar lehet. A mért adatokat a mellkasi pánton elhelyezett mobiltelefonhoz hasonló műszer regisztrálja.

Milyen előnyökkel jár, ha a vizsgálat elvégzése otthon, megszokott környezetben történik?
Az alváslaboratóriumi körülmények mindenkire más hatással vannak: van, aki nagyon rosszul, vagy nem a szokott módon, a szokott ideig, a szokott minőségben alszik, vagy esetleg nem is alszik. Az így kapott eredmény pedig félrevezető, akár értékelhetetlen lesz. Az említett vizsgálati módszerek előnye, hogy otthon, a megszokott alvási körülmények között, a megszokott időben végezhető el.


Napjainkban egyre nő azon emberek száma, akik váltott műszakban, folyamatos munkarendben vagy állandó éjszakai műszakban dolgoznak. Különösen nekik jelent óriási előnyt, hogy a hazavitt műszerrel, az általuk megszokott időben tudnak aludni.

Az otthon elvégezhető vizsgálatok felügyeletet nem igényelnek, de ha megoldható, sokat segíthet egy hálótárs, aki figyeli, véletlenül nem csúszott-e el egy érzékelő, ezzel növelve az alvó személy biztonságérzetét, melynek következménye a mély és mindennapihoz hasonló alvás.

Hogyan történik az éjszakai folyamán mért adatok kiértékelése?
Az alvás közben, otthon mért adatok elemzése a műszerekről történő letöltés után válik lehetségessé, ami az alvásambulancián történik, az alvást követő napon. Az eredmények birtokában kezelőorvosa felállítja a diagnózist és terápiát javasol, vagy – ha szükséges – további vizsgálatokat ír elő. 

www.sleepcenter.hu

Képek: www.morguefile.com
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 6453 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x