Hogyan zajlik a nőgyógyászati rákszűrés?
Címlap / Szépség-Egészség / Hogyan zajlik a nőgyógyászati rákszűrés?

Hogyan zajlik a nőgyógyászati rákszűrés?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-02-04

Ha az elrettentő tényadatokkal szeretnénk kezdeni, akkor sajnos elmondható, hogy hazánkban a női szervek daganatos megbetegedései napjainkban is évente majdnem 3500 nő halálát okozzák. Az emlőrák "vezet" 2500 halálozással, míg petefészek- és a méhnyakrákban nagyjából 500-600 életet veszítünk el. Persze ezek tények, de nem kell feltétlenül megrémülnünk tőlük, hiszen tudjuk, hogy a nők azzal tehetik a legtöbbet saját egészségükért, ha rendszeresen járnak szűrővizsgálatra, így akár időben felfedezhetik a kórós elváltozásokat. A rákszűrés fontosságáról Dr. Szőcs Gyula, a Maternity Szülészeti és Nőgyógyászati Magánklinika szülész-nőgyógyász szakorvosa beszélt nekünk. 

„A rákszűrés folyamatában valójában - megnevezésétől eltérően - nem daganatos állapotot igyekszünk megtalálni, hanem a cél a rákmegelőző állapotok időben történő felkutatása. Ilyenformán a fogalmat már rögvest idézőjelbe is tehetjük: „Rákszűrés”- kezdi Szőcs doktor.

Rákmegelőző állapotról akkor beszélünk, amikor olyan folyamat indul el szervezetünkben, amely beavatkozás nélkül továbbhaladva rosszindulatú daganat kialakulásához vezet, vezethet. Ez egyben azt is jelenti, hogy nőgyógyászati „rákszűrés” során minden olyan szervet meg kell vizsgálni, melyet a női nemi szervek közé sorolunk, és amelyekben daganat alakulhat ki. „Persze figyelembe vesszük az egyes daganatok kialakulásának valószínűségét, elhelyezkedését is. Ennek megfelelően összpontosítjuk figyelmünket a méhnyakra, a méhtestre, a petefészkekre és a mellekre”- tudhattuk meg a szakorvostól.

Mindezek alapján hogyan történik egy teljes körű nőgyógyászati szűrővizsgálat? Melyek a vizsgáló eljárások? Kik végzik azt?

A komplex „rákszűrés” több szakorvos, úgymint szülész-nőgyógyász, citológus, radiológus együttes, kiegészítő munkájának eredményeképpen valósul meg.


„A méhnyakról speciális eszközzel sejteket sodrunk le (citológiai kenet) -
hallhatjuk Dr. Szőcs Gyulától-, s ezt a mintát azután citológiai laborban értékelik: tartalmaz-e gyanús, kórosan elfajult sejteket. A méhnyak citológiai vizsgálatának kedvező időpontja a vérzésmentes napok bármelyike.

Második lépésben hüvelyi mikroszkóppal (kolposzkóppal) megtekintjük a méhnyakat, a hüvelyboltozatot és a hüvelybemenet-gát területét.

A hüvelyi ultrahangvizsgálat ma már szintén elengedhetetlen része kell, hogy legyen egy korrekt rákszűrésnek. Ezzel a vizsgálattal jól látható a méh nyálkahártyája, felderíthetők az esetleges polypus-ok (a méhüregi nyálkahártya nyeles daganatai) vagy miómák (a méhizom többnyire jóindulatú daganatai).

A petefészek elváltozásainak, cisztás átalakulásának időben történő észleléséhez is nélkülözhetetlen az ultrahangvizsgálat.”


Ezek után következik csak a két kézzel végzett tapintásos vizsgálat, amely többek kötött a méh és környezetének állapotát, esetleges érzékenységét, gyulladásos elváltozásait „mutatja meg”.


Végül sor kerül az emlők tapintásos vizsgálatára. 40 éves kortól azonban ez a szűrési módszer önmagában már nem elegendő, képalkotó eljárásokra is szükség van (mammográfia, ultrahang). A mellek műszeres vizsgálatát célszerű a menstruáció alatt, vagy közvetlenül az azt követő napokban végezni, így ennek megfelelően kell bejelentkezni vizsgálatra.

„Ha mindezek a lépések megtörténtek a nőgyógyászati szűrővizsgálat során, akkor nyugodtak lehetnek gondozottaink. Rémisztő lehet a ráknak még a gondolata is, de ha sorra vesszük a női nemi szervek daganatos betegségeit, megnyugvással láthatjuk, hogy szinte valamennyi elváltozás időben észlelhető. Természetesen csak akkor, ha lelkiismeretesen odafigyelünk önmagunkra is, és évente áldozunk egy kis időt és figyelmet egészségünkre - fejezi be a magánklinika szakorvosa.

Képek:
piqs.de: Zach Klein - DSC_7067
piqs.de: gibbaff - Ich sehe was, was du nicht siehst

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 20366 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x