Hepatitis ABC - világnap és megelőzés
Címlap / Szépség-Egészség / Hepatitis ABC - világnap és megelőzés

Hepatitis ABC - világnap és megelőzés

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-05-23

2011. július 28-án tartják a negyedik Hepatitis Világnapot, melyet most először együttműködve valósít meg a Hepatitis Világszövetség (World Hepatitis Alliance - WHA) és az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization - WHO). Az idei kampány üzenete: "Ez a hepatitis... Tudj róla többet! Küzdj ellene! A hepatitis nem válogat!" 

A Hepatitis Világnapot minden évben július 28-án szervezik meg a Hepatitis Világszövetség kezdeményezésében. Az idei világnap célja, hogy minél szélesebb körben megismertesse a hepatitis B és C betegségeket, azok megelőzési és kezelési módjait. A becslések szerint ma a világon minden 12-ik ember hepatitis B vagy C fertőzött. Évente több mint egymillió ember hal meg hepatitis B vagy C fertőzés következtében a világon. A hepatitis B védőoltással megelőzhető, a hepatitis C fertőzés pedig kellő tudatossággal elkerülhető lenne, maga a betegség pedig korai diagnózis esetén sikeresen kezelhető.

Mit kell tudni a hepatitisről?
A hepatitis vírusoknak öt különböző formája ismert: a hepatitis A és E szennyezett étellel és itallal, a fertőzött személy székletürítése révén fertőz elsősorban. A hepatitis B, C és D vírusok testnedvekkel terjednek.  A Hepatitis Világnap elsősorban a hepatitis B és C fertőzésekre hívja fel a figyelmet, mivel ezek krónikussá válhatnak, májrákot és halált is okozhatnak. A hepatitis A és B ellen már létezik hatékony védőoltás. A teljes oltási sorok felvételével hepatitis B ellen életre szóló védettség alakítható ki, A hepatitis A ellen létezik olyan oltóanyag, ami 25 évre véd a betegséggel szemben. Lehetséges a védelem hepatitis A és B ellen kombinált oltóanyaggal is. A hepatitis egyéb típusait kellő odafigyeléssel, egészségtudatos hozzáállással képesek lehetünk megelőzni.

Hepatitis B, a leggyakoribb típus, amely akár halálos is lehet

A hepatitis B a világon a leggyakrabban előforduló hepatitis megbetegedés, a WHO adatai szerint a világ egyharmada, azaz 2 milliárd ember esett át hepatitis B fertőzésen. Az esetek 10 százalékában a betegség krónikussá válik, amely májrákhoz és halálhoz is vezet. Jelenleg a becslések szerint mintegy 350 millió krónikus hepatitis B fertőzött él világszerte, és körülbelül 600 000 ember veszti életét a betegség következtében évente. Ezek a számok különösen azért számítanak magasnak, mivel a hepatitis B ellen már létezik hatékony védőoltás. Magyarországon a 13 éveseket 1999 óta kötelezően oltják hepatitis B ellen. Sajnos a 26 évesnél idősebb korosztály nagy része védtelen a veszélyes vírussal szemben. A hepatitis B elsősorban testnedvekkel, vérrel, szexuális úton fertőz, de terjedhet a vírus egy apró sérülés, szennyezett olló, borotva vagy tetováló tű révén is. Bár a hepatitis B elleni védőoltásokat elsősorban olyan utazóknak ajánlják, akik hepatitis B-vel erősen fertőzött országba utaznak, mindenkinek ajánlott megkapnia a védőoltást Magyarországon. A befejezett oltási sor egy életre szóló védelmet biztosít. Mivel a betegség elsősorban szexuális úton terjed, a szabados szexuális életet élőknek különösen indokolt a védőoltás felvétele. A hepatitis B vírus tízszer fertőzőbb, mint a HIV vírus és az óvszerhasználata sem jelent tökéletes biztonságot. A hepatitis B fertőzés az esetek 10 százalékában krónikussá válik, amely májgyulladáshoz, májrákhoz és halálhoz is vezethet.

Hepatitis C – a csendes vírus
A hepatitis B-hez hasonlóan testnedvekkel és vérrel is terjed a hepatitis C vírus, amely krónikus fertőzést, állandó májgyulladást és májrákot is okozhat. Évente mintegy 3-4 millió ember fertőződik meg hepatitis C-vel. A WHO becslései szerint jelenleg 130-170 millió krónikus hepatitis C fertőzött él világszerte. Minden évben 350 millió ember halálát okozza a csendes vírus, amely legtöbbször nem okoz komolyabb tüneteket a fertőzötteknél. Bár a vírus a világon mindenhol jelen van, leginkább Egyiptomban (22%), Kínában (3,2%) és Pakisztánban (4,9%) magas a fertőzöttek aránya. Sajnos a hepatitis C ellen ma még nem létezik hatékony védőoltás, ugyanakkor a betegség korai felismerésével sikeresen kezelhető. Ezért az idei hepatitis világnap kampánya kiemeli a hepatitis tesztek jelentőségét, a korai diagnózis felállításában.Szájon át terjedő kórokozók

A klasszikusan sárgaságként vagy fertőző májgyulladásként ismert betegség a hepatitis A.  A kórokozó a tápcsatornán keresztül, szennyezett étellel és itallal, a beteg emberrel történő közvetlen érintkezéssel jut be a szervezetbe. Leggyakrabban azokban az országokban fordul elő, ahol nem megfelelő a csatornázás, az ivóvízellátás, vagy a higiénés viszonyok rosszak. A vírus gyakran jelen van  a szennyezett vízben élő tengeri állatok húsában (mint például halak, kagylók). A WHO becslései szerint évente mintegy 1,4 millió ember fertőződik hepatitis A vírussal. Ez a vírus nem okoz krónikus hordozói állapotot, ami az évek múlásával májdaganathoz, májelégtelenséghez vezetethet. Jellemző tünete a betegségnek a sárgaság, súlyos rosszullét, és a beteg több hetes kórházi kezelésre szorulhat. A hepatitis A ellen is létezik már hatékony védőoltás.  Mivel Magyarországon és a szomszédos országokban is előfordulnak helyi járványok, ezért a hepatitis A elleni vakcinát érdemes mindenkinek megkapnia. Célszerű a nyers ételek, a tenger gyümölcseinek, fogyasztását kerülni, megfelelő ivóvizet inni, és tudni, hogy az általunk fogyasztott zöldséget, gyümölcsöt vajon milyen vízben mosták meg? A hepatitis E is szájon át jut be a szervezetbe és a széklettel ürítődik. Nincs ellene védőoltás, így a higiénés szabályok betartása biztosítja a leghatékonyabb védelmet. Elsősorban azokban a fejlődő országokban gyakori, ahol nincs csatornarendszer és nem megfelelő a szaniterek tisztántartása.

A hepatitis vírusok komoly megbetegedéseket, az esetek bizonyos százalékában halált is okozhatnak.  A malária és az AIDS mellett a leggyakrabban előforduló fertőző betegedésnek tekinthetőek a világon. A hepatitis A és B ellen létezik védőoltás. Az egyéb típusok kezelése is sikeresebb a korai felismerés esetén. A WHO minden utazónak és minden egészségtudatos embernek ajánlja a hepatitis A és B elleni védőoltások felvételét, valamint a hepatitis C teszt elvégzését. Így jó eséllyel megelőzhető a komolyabb probléma.

Erre utal az idei világnap üzenete is: „Ez a hepatitis... Tudj róla többet! Küzdj ellene! A hepatitis nem válogat!”

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3470 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x