A pitvarfibrilláció könnyen szélütéshez vezethet
Címlap / Szépség-Egészség / A pitvarfibrilláció könnyen szélütéshez vezethet

A pitvarfibrilláció könnyen szélütéshez vezethet

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-05-28

Szabálytalan szívverés, légszomj, szívdobogásérzés: ez a pitvarfibrilláció. Aki ebben szenved, ötször nagyobb esélye van, hogy szélütést kapjon. "Ne adjon esélyt a stroke-nak" címmel társadalmi célú felvilágosító kampány indult a szakmai társaságok védnöksége alatt. 

A felnőttek körében a pitvarfibrilláció számít a leggyakoribb szívritmuszavarnak. Ahogy azt Dr. Kiss Róbert Gábor, a Magyar Kardiológusok Társaságának leendő elnöke elmondta, ma Magyarországon megközelítőleg 130-150 ezer embert érint a betegség, azonban feltehetően ennek kétszerese is lehet a betegek száma azokkal együtt, akiket eddig még nem diagnosztizálnak. Ez úgy fordulhat elő, hogy a pitvarfibrilláció jellemzően az a betegség, amely nem okoz látványos tüneteket, és így nehezen felismerhető. Statisztikai előrejelzések szerint az EU-ban a pitvarfibrilláló betegek száma 2050-re mintegy 2,5-szeresére nőhet.

Kialakulhat gyors, lassú, de akár normális szívműködés mellett is, tehát szinte bárki veszélyeztetett lehet. Pitvarfibrilláció esetén a szívműködést szabályzó elektromos jelek kialszanak, ami a pitvar fibrillációjához (remegéséhez) vezethet. Ennek következtében a pitvar nem képes ellátni pumpafunkcióját és az artériákból a szívkamrába továbbítani a vért.


A pitvarfibrillációval együtt élők leginkább attól tartanak, hogy tüneteik szívrohamhoz vezethetnek. Sokuknak fogalmuk sincs arról, hogy amíg a szívroham kialakulásának esélye nagyon csekély, addig egy másik veszéllyel, a stroke bekövetkezésével kell szembe nézniük. Pitvarfibrilláció esetén fokozott a vérrögök kialakulásának veszélye, ami a szélütés kockázatát ötszörösére növeli. Dr. Kiss Róbert Gábor hangsúlyozta, hogy pitvarfibrillációban a szélütés kialakulása csak jól kidolgozott módszerekkel előzhető meg, illetve folyamatos gyógyszeres kezeléssel.

A stroke a harmadik leggyakrabban halált okozó betegség Európában, éves viszonylatban 1,4 millió halálesetet regisztrálnak. Hazánkban 200-250 ezren élnek a betegség árnyékában, évente mintegy 50 ezer ember kerül stroke központba, ebből 15 ezren halnak meg a szélütés következtében – ismertette az aggasztó számokat Prof. Dr. Bereczki Dániel, a Magyar Stroke Társaság elnöke. Minden negyedik beteg 60 év alatti, azaz a stroke sajnos nemcsak az idősek betegsége, egyre inkább sújtja a fiatalokat is. Még inkább elszomorító tény, hogy amíg hazánkban 10 percenként, addig Ausztriában 1,5 óránként veszítenek el egy beteget szélütés következtében. A különbség oka a prevenciós intézkedésekben keresendő, éppen ezért lehet kiemelt jelentőségű a most útnak indított kampány.

A statisztikai adatok szerint ráadásul a szélütést túlélők 48 százaléka féloldali bénulásban, 12-18 százalék beszédzavarban szenved, 22 százalék járásképtelen, 24-53 százalék részben vagy teljesen mások segítségére szorul, 32 százaléka küzd a depresszióval.

A szakemberek nem tudják eléggé hangsúlyozni, hogy, ha valaki a szélütés tüneteit észleli, azonnal hívjon mentőt, hiszen mindössze három óra áll rendelkezésre, hogy megkezdjék az életmentő vérrögoldó eljárást.

Sokan nem is tudnak arról, hogy pitvarfibrillációjuk van. A betegek felfedezésében jelentős szerepe van a háziorvosnak. A diagnózis felállításához, pulzusvizsgálatra, illetve 24 órás ún. holter vagy terheléses EKG elvégzésére van szükség.


Vannak olyan rizikófaktorok, amelyek jelentősen növelhetik a betegség kialakulásának esélyét. Ide tartozik a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a szívelégtelenség, a pajzsmirigy túlműködése, valamint a mértéktelen alkohol- és kávéfogyasztás.

A „Ne adjon esélyt a stroke-nak” elnevezésű program mindenki számára hozzáférhető információkkal kívánja támogatni a beteg és az egészséges populációt egyaránt. A Társaságok minden lehetséges módon szeretnék tájékoztatni a lakosságot a pitvarfibrilláció tüneteiről, hogy azokat felismerve hatékonyabban lehessen megelőzni a stroke kialakulását.

Felmérések bizonyítják, hogy az emberek nincsenek kellően tisztában a betegség tüneteivel, és nem tudják, mikor kell orvoshoz fordulni. Éppen ezért van nagy jelentősége a felvilágosításnak, melynek részeként az orvosi rendelőkben a pitvarfibrilláció és a stroke kapcsolatáról készült betegtájékoztatóból is tájékozódhat a lakosság.

A www.pitvarfibrillal.hu weboldalon számos hasznos információ mellett, a látogató felteheti kérdéseit is a témával kapcsolatosan, amelyekre szakemberek adják meg a választ.

Képek: www.morguefile.com
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3038 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x