Meggyógyulhatsz - gyógyult rákosok üzenete
Címlap / Szépség-Egészség / Meggyógyulhatsz - gyógyult rákosok üzenete

Meggyógyulhatsz - gyógyult rákosok üzenete

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-24

Meggyógyulhatsz - ezt a figyelemfelkeltő, nem szokványos üzenetet hordozó, de feltételes módban lévő nevet választotta az a betegekből és gyógyultakból verbuválódott egyesület, amely 2006-ban alakult, főként a Szent László Kórház onkológiai részlegén kezelt vastag- és végbélrákos páciensekből. 

Rendhagyónak számít, hogy a szervezet elnöke, Dobolyi Lászlóné, egészségesen vállalta a nem mindennapi feladatot.  
 - Nem tehettem másként – meséli az MTI Pressnek Dobolyi Lászlóné. Annak idején a férjem alapította a Meggyógyulhatsz Egyesületet, de sajnos a későn felismert rosszindulatú kór legyőzte, minden orvosi gondoskodás ellenére. A család is megszenvedte ezt a küzdelmet, és úgy gondoltuk a lányommal együtt, hogy folytatnunk kell a megkezdett munkát. Férjem távozása nem tehet pontot egy fontos folyamat végére, az embereknek szükségük van a segítségre - mondta.


Az Egyesület létrehozásának gondolata Bodoky Györgytől, a kórház onkológiai osztályának vezető professzorától származik, aki jól ismerte betegként az alapító elnököt, és igen lényegesnek tartotta, hogy ennek a betegcsoportnak legyen önsegítő magja. A "miérteket" kutatva egybehangzó választ ad a professzor és az elnökasszony is: egy könnyen diagnosztizálható, korai stádiumban száz százalékig gyógyítható kórról van szó, amely ennek ellenére egyre nagyobb számban szedi áldozatait.
Bodoky professzor naponta szembesül sikerekkel és súlyos tragédiákkal, szerinte a "meggyógyulhatsz" biztatás reális, bár a megelőzés lenne leginkább kívánatos.
- A vastag- és végbélrák az egyik legsúlyosabb és legtöbb áldozatot szedő rosszindulatú daganatos kór. Évek óta hasztalanul és eredménytelenül ismételgetjük, hogy szervezett szűrésére igen nagy szükség lenne mind a megelőzés, mind pedig az eredményes gyógyítás érdekében. A betegséggel kapcsolatos adatok lehangolóak, minden huszadik ember ebben a betegségben hal meg. A halál oka hetven százalékban a kór késői felismerése, holott korai szakaszban az esetek nagy részében sikeresen gyógyítható – hangsúlyozta a professzor.

Ismertetése szerint a daganat lassan alakul ki, gyakran 10-15 év is eltelik addig. Egyszerű tükrözéssel viszont a kezdődő polipok is kimutathatók a beleken. Ha nem távolítják el őket, kórossá válnak. Az emberek nem veszik komolyan a veszélyt, még akkor sem, ha érezhető, észlelhető jelei vannak, hogy az emésztőrendszer valamely részén kóros elváltozások vannak. Akkor sem, ha jelez a szervezet hasgörcs, rendezetlen széklet, túlzott fáradtság, puffadás, belső vérzés formájában.
Ötven éves kor felett ugrásszerűen megnő a megbetegedések száma, tehát lényegében mindenki veszélyeztetett ebben a korosztályban. A betegség mindkét nemet érinti, az utóbbi időben négyszeresére nőtt a megbetegedések száma. Évente 7-8 ezer új betegről szereznek tudomást az orvosok.
   
Dobogós helyen állunk az EU-ban   
Pontos okát nem ismerik még, de a helytelen életmód, a nem megfelelő táplálkozás, a túl zsíros, kalóriadús ételek fogyasztása, a mértéktelen dohányzás és alkoholizálás mindenképpen közrejátszik kialakulásában. A betegségnek különböző stádiumai, súlyossági fokozatai vannak, a célzott terápia is ezektől függ. A betegek többsége későn fordul szakorvoshoz, amikor már többnyire csak a műtéti beavatkozás jöhet számításba. Ennek során eltávolítják a beteg bélrészt, és kiegészítő kezeléseket – sugár- és kemoterápiát - alkalmaznak. A betegek egy részénél szükség lehet sebészi nyílás - úgynevezett sztóma - képzésére is, hogy a széklet eltávozhasson a szervezetből. Gyógyulás esetén a sztómát bezárják, csak mintegy 15 százaléknál kell véglegesen megtartani.Az Európai Unióban a dobogósnak számító második helyen állunk ezzel a daganatfajtával a halálozási statisztikát tekintve.
Megelőzhető, gyógyítható, ennek ellenére rendkívül súlyos következményekkel járó betegség, ha elhanyagolják. Előrehaladott állapotban nemcsak az életminőség romlik, hanem a túlélés sem garantált.
Ezért sorakoznak a kérdések: Miért kell meghalni ennyi embernek egy felismerhető, kezelhető, gyógyítható betegségben? Félelemérzet, szégyen, lustaság, információhiány, az egészségbarát szemlélet hiánya? Mi az, ami visszatartja a legtöbb embert, hogy öngondoskodó, felelős módon elmenjen legalább kétévente megvizsgáltatni magát?
   
E kérdésekre keresik a választ a Meggyógyulhatsz Egyesület vezetői és tagjai, akik közül már többen megtapasztalták, hogy milyen nagy ára van a felelőtlen magatartásnak, valamint azt is, hogy milyen jó lett volna, ha számukra is időben hangzik el a figyelmeztető szó.
- Mi azért tartjuk fontosnak a folyamatos felvilágosítást - magyarázta Dobolyiné -, hogy minél többen megértsék: az életükről van szó. Szövetségünk csatlakozott az Európai Bélrákos Szövetséghez (Europacolon), így "első kézből" kapjuk az információkat az új gyógyszerekről, kutatási eredményekről, modern terápiákról. Időről időre kampányokat is kezdeményezünk, a közelmúltban országos rendezvényeink voltak Nyíregyházától Pécsig, és Miskolctól Debrecenig, hogy tudatosítsuk mindenkiben a szűrés fontosságát. Szerencsére a Szent László Kórház minden infrastruktúrát biztosít működésünkhöz.

Sok betegnek nyújt kapaszkodót az üzenet: meggyógyulhatsz. Igaz, a feltételes mód egyben figyelmeztetés is: csatákról van szó, ha már itt a baj, és a háború megnyeréséig hosszú, küzdelmes az út, amit orvosnak és betegnek együtt kell megvívnia.

Leopold Györgyi MTI-Press

Képek:
piqs.de: Helvetica - laeR
piqs.de: connor212 - gesicht
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 5392 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x