Fehér gyümölcsökkel az agyvérzés ellen
Címlap / Szépség-Egészség / Fehér gyümölcsökkel az agyvérzés ellen

Fehér gyümölcsökkel az agyvérzés ellen

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-04

Holland kutatók legfrissebb adatai szerint a sok fehérhúsú gyümölcs és zöldség fogyasztása csökkenti a szélütés kockázatát. A tanulmányban 20 ezernél több felnőtt egészségét követték nyomon tíz éven át, azt azonban nem tudják a kutatók, miért volt 52 százalékkal alacsonyabb a szélütés kockázata azoknál, akik sok almát, körtét, banánt vagy karfiolt ettek. 

A Hollandiában lefolytatott tanulmány indulásakor az önkéntesek részletes kérdőívet töltöttek ki étrendjükről és életmódjukról. A következő évtizedben így aszerint is vizsgálhatták az eredményeket, hogy milyen színű gyümölcsök és zöldségek szerepeltek a résztvevők étlapján.

Melyik gyümölcs mit tartalmaz és mire jó? Nagy gyümölcskörkép! >>

Úgy találták, hogy a fehér gyümölcsök és zöldségek fogyasztásának 25 grammos növekedése 9 százalékkal csökkentette a szélütés előfordulásának kockázatát. A megevett fehér gyümölcsök és zöldségek több mint felét az alma és a körte tette ki együttesen. Nem találtak viszont összefüggést a kutatók a zöld (leveles zöldségek, káposzta, uborka), a narancs és sárga (citrusok) vagy a piros gyümölcsök, zöldségek fogyasztása és a szélütés kockázatának változása között.

Körtés receptek a Harmonet háziasszonyától, Patocskai Nikitől >>

További kutatásokra van szükség annak megállapítására, hogy mely összetevők, tápanyagok felelősek a megfigyelt hatásért - vélekedett Linda Oude Griep kutatásvezető, a Wageningen Egyetem munkatársa a BBC-nek nyilatkozva. A tanulmányt a Stroke című szakfolyóiratban ismertették részletesen.

Forrás: MTI


Mindenképpen érdekes adat, hogy a sok alma és körte ilyen pozitívan befolyásolja az egészséget és védőfaktort jelent a szélütés tekintetében. Az alma és a körte nálunk Magyarországon is a legértékesebb gyümölcseinket jelentik, érdemes akár naponta is fogyasztani belőlük egy-egy szemet. A gyümölcsök gyengéd gyümölcssavtartalma hatékonyan tisztítja az egész szervezetet, segít a megfelelő emésztésben a bélperisztaltika ösztönzésével, a magas vitamin- és ásványianyagtartalmuk mellett. Jelentőségük még inkább megnő a téli hónapokban, amikor az import gyümölcsök mellett ezek jelentik az elérhető hazai gyümölcsfajtákat.

Így egyél több zöldséget, gyümölcsöt >>

Bár a kutatás a zöld leveles zöldségeket és a piros, sárga, narancssárga gyümölcsöket nem találta ennyire jó hatásúnak az agyvérzés megelőzésében, ezeket is érdemes nagyobb mennyiségben beiktatni az étrendünkbe.

Kalóriaszegény zöldség a máj méregtelenítéséért >>

A színes zöldségek-gyümölcsök ugyanis kiemelkedő mértékben tartalmaznak antioxidánsokat, amelyek segítenek megkötni a szervezetben felhalmozódott szabadgyököket, eltávolítani a méreganyagokat, így rendkívül hatékony védőfaktornak számítanak az immunrendszerünk számára.


A zöld leveles zöldségek rákmegelőző hatása, ásványianyag-tartalma pedig közismert, ezekből legalább naponta be kellene iktatnunk az étrendünkbe valamennyit.

Kolontár Elvira

Képek:
lobster20 / FreeDigitalPhotos.net
creativedoxfoto / FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4077 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x