A hagyma veri a csokit, a sört és a csipszet is
Címlap / Szépség-Egészség / A hagyma veri a csokit, a sört és a csipszet is

A hagyma veri a csokit, a sört és a csipszet is

Forrás: MTI
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-05-29

A hagyma adja a "legboldogabb" étkezési élményt - legalábbis a briteknek -, megelőzi még a csokoládét és a burgonyaszirmot is. Mivel a magyar is nagy hagymafogyasztó, így könnyen lehet, hogy nálunk is ez a rangsor? 

A csípős zöldség győzelmét fogyasztói, vásárlói véleményezéssel vívta ki, a felmérést a Live Well For Less (Élj jobban olcsóbban!) nevű szervezet végezte. Az egyes ételek és italok értékelésében fontos szempont volt áruk is, így a hagyma valójában az "élvezet/penny" mutató alapján diadalmaskodott és hagyta le a tejcsokoládét, a sört, a chipset, a süteményeket, amelyek a "papírforma" szerint esélyesebbek voltak a győzelemre, ám még az élbolyban sem végeztek. A második helyre a sárgarépa került, bronzérmes a főtt bab.


A vásárlók az íz és az ár mellett további szempontokat is figyelembe kellett, hogy vegyenek a mérlegeléskor, így azt, hogy mennyire egészséges az adott étek evése, mennyire tetszetős a szemnek, mennyire kényelmes konyhai kezelése, mennyire kellemes illatú. Bár a hagymának inkább szaga van, és evése után kifejezetten kellemetlen mások orrának, konyhai előkészítése pedig kínosan könnyeztet, a briteknél mégis "very" a többi étket - adta hírül a brit Metro újság.

Forrás: MTI

A hagyma a többi vizsgált élelmiszerrel szemben egy tökéletesen egészséges étel, így a britek ízlését csak dicsérni lehet, mégha az ár-érték arány viszonylatában dőlt is el a verseny. Arról nem is beszélve, hogy a hagymát még annak tükrében is határozottan elsőnek értékelték, hogy például konyhai kezelése és felhasználása mindennek nevezhető, csak kényelmesnek nem.

A hagyma valószínűleg nálunk is dobogós helyet kapna, nemcsak különleges íze, hanem a magyar konyhában való gyakori szereplése miatt is. A hagyma ősi magyar eledelünk, nem csoda, hogy a kifejezetten magyaros ételek általában elképzelhetetlenek hagyma nélkül.

Hagymás receptek a Harmonet háziasszonyától, Patocskai Nikitől >>

A vörös- és lilahagyma beltartalmi értékekben is rendkívül gazdag, 100 grammja 30-50 mg C-vitamint tartalmaz, ezen kívül gazdag B-vitaminokban is, valamint ásványi anyagokban, különösen cinkben és folsavban, csípős ízét, illatát pedig az allil-szulfid adja, egyúttal biztosítva hatékony vírus-és baktériumölő hatását is.A vöröshagyma fokozza a sejtek aktivitását és regeneráló hatással van a szervezetre.
Pozitívan befolyásolja az emésztési folyamatokat, csökkenti a koleszterinszintet és segít megelőzni a felső légúti megbetegedéseket is.

Érdemes az őszi-téli időszakban megelőzésként minél többet fogyasztani belőle, de leginkább nyersen!

Kolontár Elvira

Képek:
Suat Eman / FreeDigitalPhotos.net
winnond / FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3604 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x